Srećna trudnica

Anemija u trudnoći - za bebu treba dosta gvožđa

Anemija u trudnoći

Anemija je čest neželjeni pratilac trudnoće. I zdrava trudnica koja se pravilno hrani može da postane anemična. 

Kako navodi dr Mima Fazlagić, ginekolog, u drugom trimestru zbog brzog razvoja ploda naglo se troše majčine rezerve gvožđa i dolazi do anemije.

- Ako je anemija izražena, može da ima negativne posledice i za majku i za bebu - pojašnjava dr Fazlagić. - Kako je gvožđe važno za distribuciju kiseonika, njegov nedostatak može da utiče na rast bebe i na funkcionisanje organa majke.

Ako je anemija izražena pri kraju trudnoće, onda postoji rizik da trudnica tokom porođaja izgubi mnogo više krvi nego što bi inače, toliko da čak bude neophodna transfuzija.

- Referentne laboratorijske vrednosti  su drugačije kod trudnica. Donja granica hemoglobina van trudnoće je 120, a kod trudnica 105 - pojašnjava sagovornica Baby planete.  - Leukociti su kod trudnica normalni i do 18.000, referentne vrednosti trombociti malo su   manje od uobičajenih, a sedimentacije više. Sve vrednosti su prilagođene promenama koje telo trudnice doživljava. Zato labortorijske analize u trudnoći nikako ne smeju da analiziraju same žene, već mora da ih tumači lekar.

Gvožđe u trudnoći

Redovnim kontrolama, koje su tokom trudnoće predviđene na šest nedelja, pad gvožđa i hemoglobina može da se otkrije na vreme te da se rezultati poprave adekvatnom terapijom. Trudnica i sama može da primeti neke od simptoma anemije, kao što su ubrzani rad srca, pospanost i zamor, ali te tegobe su slične onima uobičajenim za trudnoću. Zbog toga je neophodno redovno kontrolisati krvnu sliku tokom cele trudnoće.

- Kada se ustanovi da je trudnica anemična, treba uvideti da li je osim hemoglobina snižen i nivo gvođža. Ukoliko jeste, neophodno je dodavati preparate gvožđa - napominje dr Mima Fazlagić. - Ako je pacijentkinja anemična a gvožđe u serumu normalno, nema svrhe uzimati preparate gvožđa. Tada se daju preparati koji postojeće rezerve gvožđa treba da ugrade u hemoglobin.

Dr Fazlagić napominje da je tokom cele trudnoće veoma važna i ishrana, jer se pravilnim obrocima nivo hemoglobina i gvožđa u velikoj meri može održati u referentim vrednostima. Preporučljivo je jesti crvena mesa, zeleno povrće. Gvožđa ima dosta i u semenu susama, koje se preporučuje kao dodatak salatama i jelima.

Gvožđe u trudnoći stvara mučninu?

Nekim trudnicama je teško da piju preparate gvožđa, jer im izazivaju mučninu. Srećom, to se dešava u prvom trimestru, kada one najčešće i imaju mučine, ali može tada su i rezerve gvožđa veće i anemija je retka. U prvom trimestru zbog izostanka ciklusa gvožđe se ne troši, a beba ne raste intenzivno. U drugom trimestru, kada je najvažnije dodavati gvožđe, mučnine popuštaju. Na tržištu danas ima sve više preparata gvožđa koji se dobro podnose i ne izazivaju mučninu. 

Da li Vam je ovaj članak bio od pomoći