Srećna trudnica

Pritisak u trudnoći

Pritisak u trudnoći merilo je zdravlja

 

Normalan krvni pritisak jedan je od važnih pokazatelja zdravlja svakog organizma. Tokom trudnoće posebno je važno da buduća majka ima normalnu vrednost krvnog pritiska, jer hipertenzija može da bude ozbiljna zdravstvena pretnja i majci i plodu. Sama trudnoća ne bi trebalo da utiče na povećanje krvnog pritiska, što znači da on sve vreme treba da ostane na optimalnom nivou, 120 sa 80 milimetara živinog stuba (mm Hg), pojašnjava za Baby planetu dr Jelena Bosiljkić Pešić, specijalista ginekologije i akušerstva iz doma zdravlja „Jedro“, koji posluje u sastavu „Medigrup“.

- Već vrednost krvnog pritiska od 140/90 mm Hg alarmantno je stanje za trudnicu. Praksa je da se krvni pritisak u trudnoći prvi put kontroliše oko dvadesete nedelje, kada su u pitanju žene koje pre drugog stanja nisu imale nikakav problem sa tim - dodaje dr Bosiljkić Pešić.- Zato treba obratiti pažnju na simptome povišenog krvnog pritiska koje je lako uočiti: vrtoglavicu, glavobolju, zujanje u ušima, malaksalost, ponekad povraćanje, crvenilo kože lica i grudi, tačkice pred očima.

Postoji prirodni mehanizam koji reguliše navikavanje tela na povećanu količinu krvi u majčinoj cirkulaciji. Ali nekada taj mehanizam fiziološke adaptacije, koji je zadužen za privikavanje krvnog pritiska na nove uslove, jednostavno izostane. Tada dolazi do pojave visokog krvnog pritiska, čak i kod žena koje nikada ranije nisu imale sličan problem. U takvim situacijama krvni pritisak mora da se meri više puta dnevno, jer se radi o hipertenziji indukovanoj trudnoćom. 

- Neke žene su pre trudnoće imale povišen krvni pritisak i one spadaju u grupu trudnica koje treba posebno pomno da se kontrolišu. Njima se savetuje da u trudnoću ulaze tek pošto ishranom i medikamentima stabilizuju stanje - dodaje sagovornica Baby planete.

Najčešći uzroci koji dovode do povišenog pritiska u trudnoći pre svega su loše navike u ishrani: konzumiranje previše slane, masne i začinjene hrane, zatim preterana težina ili gojaznost, pušenje, konzumiranje alkohola i fizička neaktivnost. Stalni saveti budućim majkama da jedu za dvoje sigurno ne doprinose održanju optimalnog krvnog pritiska. Treba imati na umu da je zdrava ishrana u trudnoći investiranje u sopstveno, ali i u zdravlje bebe.

Hipertenzija je kod opšte populacije veoma ozbiljan i nažalost masovan problem. Tokom trudnoće povišen pritisak je posebno opasan, jer dovodi do suženja krvnih sudova posteljice, što izaziva smanjenje razmene krvi između majke i ploda. Zbog nedostatka kiseonika i hranljivih elemenata beba pati i može da dođe do zastoja u razvoju ploda, dodaje dr Jelena Bosiljkić Pešić.

- Jedna od potencijalnih posledica hipertenzije u trudnoći je i prevremeno odlubljivanje posteljice, koja je izvor života za bebu. Neregulisan krvni pritisak može da se završi najozbiljnijim pojavama, kao što su preeklampsija i eklampsija, pa čak da dovede do smrti ploda, a nekad i do smrti majke - objašnjava dr Bosiljkić Pešić .- Preeklampsija, osim povišenog krvnog pritiska, podrazumeva i pojavu belančevina u urinu i otoka (najčešće na nogama) koji mogu biti veoma izraženi i generalizovani. Eklampsija, pored hipertenzije podrazumeva i pojavu tonično-kloničnih grčeva koji zahvataju celo telo, a praćeni su gubitkom svesti i prekidom disanja, to jest konvulzijama koje su slične epileptičnom napadu.

           

 

Prevencija i lečenje pritiska u trudnoći

 

Redovne kontrole krvnog pritiska najbolji su način da se na vreme otkrije hipertenzija. Kako do povišenog krvnog pritiska ne bi došlo, trudnice treba da vode računa o ishrani, da smanje unos soli i hrane bogate solju, da izbegavaju masna i začinjena jela. Preporučuje se, takođe, i umerena fizičika aktivnost, u skladu sa zdravstvenim stanjem. Alkohol i cigarete takođe su na listi zabranjenih, između ostalog i zbog krvnog pritiska.

Povišen krvni pritisak leči se pre svega antihipertenzivnim lekovima, koji su dozvoljeni u trudnoći. Istovremeno, trudnica se upućuje nutricionisti koji će sastaviti individualni jelovnik kako bi se i na taj način regulisao pritisak.

 

 

Da li Vam je ovaj članak bio od pomoći