Prevoz dece u automobilu - Sve što trebate da znate o auto-sedištima

Bezbednost nikada nije na odmoru

Auto-sedišta su najbolji način da zaštitite svoju decu u toku vožnje, ona se još nazivaju i bezbednosna sedišta za decu. Ključan faktor za bezbednost dece je izbor adekvatnog sedišta i pravilno korišćenje.

Kada birate auto-sedište, važno je da odgovara veličini, težini i starosti vašeg deteta. Nemojte zaboraviti, auto-sedišta su neizostavan deo opreme za decu.

Zakon o sabraćaju u Srbiji

1. Prema članu 31 zakona o saobraćaju predviđeno je da se u motornom vozilu na prednjem sedištu ne može prevoziti dete mlađe od 12 godina

2. Dete niže od 135cm, prevozi se vezano u odgovarajućem homologovanom bezbednosnom sedištu koje je pričvršćeno za vozilo u skladu sa deklaracijom proizvođača vozila, odnosno proizvođača bezbednosnog sedišta, osim u vozilima za javni prevoz putnika

3. Dete do 3. godine može se prevoziti na prednjem sedištu ukoliko se prevozi u bezbednosnom sedištu koje je okrenuto suprotno pravcu kretanja vozila kada vozilo nema ili je isključen bezbednosni vazdušni jastuk

4. Dete starije od 4 godine može se prevoziti vezano sigurnosnim pojasom vozila uz upotrebu homologovanog bezbednosnog podmetača (booster sedišta), ukoliko visina deteta omogućava bezbedno vezivanje i ukoliko na mestu gde sedi postoji ugrađen naslon za glavu

5. Odredbe iz ovog člana se ne primenjuju u slučaju prevoza lica nižeg od 135cm na sedištu u vozilu za koje po važećim propisima ne mora postojati sigurnosni pojas, odnosno priključak za vezivanje sigurnosnog pojasa

6. Propise koji bliže određuju način prevoženja dece i uslove koje mora ispunjavati auto sedište donosi ministar saobraćaja

 

R44 i R129 (i-Size) evropski standardi bezbednosti

Trenutno su važeća dva standarda o bezbednosti auto sedišta:

  • R44/04 i R129 (i-Size)
  • R44 se bazira na težini deteta
  • R129 se bazira na visini deteta
  • I-Size je noviji, rigorozniji standard. Stupio na snagu 2013. godine i u budućnosti će zameniti R44 standard.

 

 

10 najvažnijih pitanja prilikom kupovine auto-sedišta

1. Odgovara li auto-sedište težini, visini i starosti vašeg deteta?

2. Da li je udobno i prijatno?

3. Podešava li se lako sigurnosni pojas sedišta i lako postavlja sigurnosni pojas automobila?

4. Do kada prema Zakonu treba da se koristi auto-sedište?

5. Kada se jednom postavi u automobil, da li je praktično za svakodnevno korišćenje?

6. Da li starija deca lako silaze sa sedišta i penju se na njega?

7. Odgovara li vašem automobilu? Ukoliko možete, pokušajte da ga ugradite.

8. Da li auto-sedište ima funkciju obaranja?

9. Da li auto-sedište ima ISOFIX sistem koji je bezbedniji, brži i lakši za ugradnju?

10. Ima li etiketu „odobrenja“?

Kategorizacija auto-sedišta

Grupa 0 i 0+ (od 0 do 10kg)

Sva auto-sedišta za bebe i decu koja postavljamo suprotno smeru vožnje, spadaju u grupu 0 ili 0+. Ovaj način se smatra najbezbednijim načinom prevoza. Kada dođe do frontalnih sudara, koji su ujedno i najopasniji, njihova glava i vrat su zaštićeni naslonom auto-sedišta. Time se štite od ozbiljnih povreda glave i vratnog dela kičme.

Grupa 0 (0+) i 1 (od 0 do 13kg)

Poput prethodne grupe, ova auto-sedišta se takođe postavljaju u suprotnom smeru od vožnje dok dete ne dostigne težinu od 10 do 13kg. Nakon toga, auto-sedišta za decu se okreću u smeru vožnje i namenjena su deci od rođenja pa sve do 18kg.

Grupa 1 (od 9 do 18kg)

Auto-sedišta koja spadaju u ovu grupu namenjena su deci od 9 do 18kg. Deca se vezuju pojasevima sedišta i to u pet tačaka ili štitnikom. Raspoređuju se preko najsnažnijih tačaka detetovog tela i time donose još veću sigurnost u saobraćaju i bezbednost tokom vožnje. Preporučeno je da dete što duže bude u ovoj grupi, dokle god je to moguće. Auto-sedišta iz grupe 1 se postavljaju suprotno smeru vožnje, ali postoje i ona koja se postavljaju u smeru vožnje. Tome su najviše doprinele preporuke Evropske komisije, zbog čega su neke zemlje to propisale zakonom.

Grupa 2 i 3 (od 15 do 36kg)

Najčešće možete pronaći auto-sedišta za decu koja kombinuju ove grupe. U ovom slučaju, dete se vezuje pojasom automobila. Suština ovih auto-sedišta za bebe i decu je da omoguće pravilnu putanju automobilskog pojasa preko tela, sredine ramena i grudnog koša.

Postoje i podizači za ova sedišta, to su postolja (buster) koja podižu dete i omogućavaju da bude pravilno i adekvatno vezano. Preporuka je da se koriste auto-sedišta sa naslonom za glavu zbog bezbednosti u saobraćaju.

Grupa 1, 2 i 3 (od 0 do 18kg)

Kombinacija sve tri grupe u jednom auto-sedištu česta je pojava na tržištu. To su auto-sedišta koja se koriste kao grupa 1, sve dok dete ne dostigne težinu od 18kg, a tokom tog perioda vezuje se pojasevima ili štitnikom.

Kada premaši ovu težinu, onda se dete u istom auto-sedištu vezuje automobilskim pojasom.

Auto-sedišta za bebe i decu-ISOFIX sistem

Kombinacija sve tri grupe u jednom auto-sedištu česta je pojava na tržištu. To su auto-sedišta koja se koriste kao grupa 1, sve dok dete ne dostigne težinu od 18kg, a tokom tog perioda vezuje se pojasevima ili štitnikom. Kada premaši ovu težinu, onda se dete u istom auto-sedištu vezuje automobilskim pojasom.