Kalkulator za izračunavanje termina porođaja

Izračunajte

RAČUNANJE TERMINA POROĐAJA

Trudni ste? Čestitamo!

Unestite datum poslednje menstruacije i prosečno trajanje Vašeg ciklusa, a mi ćemo izračunati kad je Vaš verovatni termin porođaja i u kojoj ste nedelji trudnoće.

Kalkulator porođaja 

Odredite termin dolaska vaše bebe na svet. Uz ovaj kalkulator porođaja možete izračunati termin porođaja na osnovu prvog dana vaše poslednje menstruacije i dužine ciklusa.

Jednom kada izračunate termin, možete da odredite i u kojoj ste nedelji trudnoće i da istu pratite po nedeljama.

Na našem sajtu pripremili smo vam detaljan kalendar trudnoće uz pomoć kojeg ćete moći da pratite očekivani razvoj bebe i buduće mame, ali nismo izostavili ni buduće tate, te i oni mogu, osim praćenja simptoma trudnoće i razvoja ploda, da pročitaju savete koje smo izdvojili specijalno za njih.

Takođe, u kalendaru trudnoće prezentovali smo i brojne zanimljivosti u vezi porođaja i trudnoće koje bi možda želeli da znate i potrudili smo se da predstavimo i objasnimo brojne mitove koji su uvreženi na našim prostorima.

 

Kako funkcioniše kalkulator porođaja?

Da biste izračunali datum porođaja uz pomoć kalkulatora na ovoj stranici, unesite datum prvog dana poslednje menstruacije, zatim prosečnu dužinu vašeg ciklusa i izaberite opciju “izračunaj“.

Nakon toga, na ekranu ćete moći da vidite vaš predviđeni termin porođaja.

Naš onlajn kalkulator datuma porođaja koristi jednostavan metod za izračunavanje vašeg datuma porođaja.

Termin porođaja se izračunava kada se na prvi dan poslednje menstruacije doda još 40 nedelja, odnosno 280 dana.

U slučaju da je ciklus duži ili kraći kalkulator porođaja će uzeti i ovo u obzir.

Ukoliko je dužina vašeg ciklusa kraća, termin porođaja će biti ranije.

Sa svakim danom za koliko je vaš ciklus kraći, termin se pomera za jedan dan ranije.

Slično tome, ako je vaš ciklus duži, datum porođaja se pomera za jedan dan kasnije.

Dakle, za korišćenje ovog kalkulatora morate znati datum vaše poslednje menstruacije. Ukoliko ne znate ili niste sigurni, onda postoje i drugi načini za određivanje termina porođaja.

 

Izračunavanje termina porođaja ultrazvučnom metodom

Kod žena koje nemaju redovne i uredne cikluse ili su prosto u situaciji da se ne mogu setiti tačnog datuma poslednje menstruacije, termin porođaja će se utvrditi putem ultrazvuka.

Ultrazvučni pregled može se raditi u bilo kojoj fazi trudnoće nakon 6. nedelje, a najbolji period za ultrazvuk na kome će se utvrditi termin porođaja je između 8. i 13. nedelje trudnoće.

Ukoliko se datum ultrazvuka u prvom tromesečju razlikuje od vašeg datuma procenjenog na osnovu prvog dana menstruacije za sedam dana ili više, onda je za termin bolje uzeti procenjen datum na osnovu ultrazvuka.

 

Izračunavanje datuma porođaja kod IVF postupaka

Ukoliko ste zatrudneli uz pomoć IVF-a, datum začeća i termin porođaja računaju se u odnosu na na dan postupka. Pri tome, dan postupka nije i datum začeća jer se najčešće postupak IVF-a radi na treći ili peti dan od oplodnje. Tada se datum porođaja računa na sledeći način:

Ukoliko se embrion vraća trećeg dana, datum porođaja, računa se na sledeći način: datum transfera + 266 dana - 3 dana.

Ukoliko se embrion vraća petog dana od dana oplodnje: datum transfera + 266 dana - 5 dana.

Dakle, obzirom da se kod IVF-a precizno zna dan oplodnje, može se precizno izračunati i datum porođaja. Ipak, i pored precizne procene, to nije garancija da će baš tog dana beba stići na svet.

 

Koliko je kalkulator porođaja tačan? 

Datum porođaja može da varira bez obzira da li ste zatrudneli prirodnim putem ili putem vantelesne oplodnje. Čak i kod IVF trudnoća ili sa preciznim ultrazvučnim merenjima, nijedan termin porođaja nije garancija da ćete se poroditi na taj dan. Kalkulator porođaja i datum termina je  samo način da izračunate vremenski period u okviru koga će se najverovatnije odviti porođaj.

 

Zašto se kalkulator porođaja zasniva na datumu poslednjeg ciklusa? 

Termini porođaja se obično računaju u odnosu na datum poslednje menstruacije umesto u odnosu na datum začeća iz više razloga.

1.    Tačno vreme ovulacije nije poznato. Najčešće se ovulacija dešava dve nedelje nakon menstruacije, ali tačno vreme i trajanje ovulacije može da varira. Samim tim nije moguće odrediti i tačan datum začeća.

2.    Dan odnosa ne mora biti i dan kada je došlo do začeća. Jednom kada se jajna ćelija oslobodi, ona može da se oplodi u narednih 12 - 24h. Ovo ne znači da postoji samo jedan dan u mesecu kada je moguće zatrudneti. Naročito jer se zna da spermatozoidi mogu da prežive i oplode jajnu ćeliju i 5 dana nakon odnosa. Samim tim, dan odnosa za koji se pretpostavlja da je došlo do začeća ne može se uzeti kao tačan dan početka trudnoće.

 

Dva termina porođaja 

Već smo pomenuli da postoje dva standardna načuna za izračunavanje termina trudnoće. Prvi koji se računa na osnovu poslednjeg datuma menstruacije i drugi koji se dobija na osnovu ultrazvučnih merenja.

U ranoj trudnoći, starost ploda na osnovu ultrazvuka određuje se osnovu nekoliko parametara:

-       veličine ploda (od temena glave do kraja kičmenog stuba)

-       datuma kada je registrovana prva srčana radnja

-       visine fundusa (visinu predstavlja rastojanje od vrha pubične kosti do vrha materice)

Na osnovu ova dva načina računanja mogu se dobiti dva različita datuma koji predstavljaju procenjene termine porođaja. Kao što smo već naveli, ukoliko je razlika između ova dva termina veća od 7 dana, onda se za tačniji termin uzima datum koji je dobijen procenom na osnovu ultrazvučnih merenja.

 

Da li ste znali? Samo 5% beba se rodi na predviđeni termin 

Zna se da najveći procenat trudnoća prirodno traje između 37 i 42 nedelje, a uobičajeno je da se pri predviđanu termina računa da trudnoća traje 40 nedelja. Ipak, samo oko 5% beba će se roditi na predviđeni termin porođaja i zato nije dobro da se budući roditelji fokusiraju isključivo na ovaj procenjeni datum. Najbolje je da budete spremni da beba može da se rodi od 37. nedelje trudnoće, ali i da do porođaja može doći čak i dve nedelje nakon termina.

 

Izvori:

Šta da očekujete dok čekate bebu - Sendi A. Hetavej, Arlin Ajzenberg i Hajdi A. Murkof; Kreativni centar 2020

Priručnik za zdravu trudnoću - Vilijam i Marta Sirs; Publik Praktikum 2020

Radost trudnoće - Tori Krop; izdavač Laguna 2010.

https://flo.health/tools/ivf-due-date-calculator