Srećna trudnica

Kalendar trudnoće po nedeljama

1.mesec trudnoće

1 2 3 4

2.mesec trudnoće

5 6 7 8

3.mesec trudnoće

4.mesec trudnoće

5.mesec trudnoće

6.mesec trudnoće

7.mesec trudnoće

8.mesec trudnoće

9.mesec trudnoće

10.mesec trudnoće

 
 

Kalendar trudnoće - trudnoća po nedeljama

 
Možda vas interesuju činjenice o tome kako dolazi do trudnoće i šta se sve dešava u tom zadivljujućem procesu. Možda ste već trudni i želite da saznate šta vam sve predstoji. Možda želite da dobijete više informacija o tome kako da pomognete sebi ili budućoj mami koju poznajete kako da kroz period trudnoće prođe što zdravije i bolje. Bez obzira na razlog koji vas je inicijalno doveo na ovu stranicu, znajte da ste na pravom mestu. 
U ovom kalendaru trudnoće potrudićemo se da vam ponudimo što više činjenica i informacija vezanih za najčudeniji oblik kreacije koji postoji od kada postoji svet - a to je stvaranje života i razvoj bebe unutar majčine materice.
 
Pre nego što nastavite da čitate više o tome šta je to kalendar trudnoće i čemu je namenjen, važno je da napomenemo da su tekstovi koji slede isključivo informativnog sadržaja i namenjeni su opštoj edukaciji vezanoj za začeće i trudnoću. Iako ćemo uvek nastojati da u svim tekstovima ponudimo proverene i informacije koje dolaze iz relevantnih izvora, važno je da znate da oni ne mogu niti će ikada pretendovati da zamene profesionalne savete relevantnih medicinskih i zdravstvenih stručnjaka.

Ukoliko posedujete i najmanje nedoumice u vezi sa vašim zdravstvenim stanjem ili zdravstvenim stanjem vašeg ploda, važno je da o tome najpre popričate sa vašim ginekologom ili lekarom.

Takođe, tekstovi u ovom kalendaru će biti redovno ažurirani u skladu sa najnovijim informacijama, ali svakako preporučujemo da se o svemu što pročitate u ovom kalendaru trudnoće, a što vas može uputiti na određene testove i preglede informišete u zdravstvenim i drugim relevantnim ustanovama i od strane medicinskih radnika  i stručnjaka koji su najbolji izvor za sve, od činjenica, preko rasporeda i kontrola koje je neophodno obaviti u periodu koji je pred vama. 

A sada, hajde da se pozabavimo samim kalendarom i da raščlanimo šta je to kalendar trudnoće, kome je namenjen i na koji način ga možete koristiti. 

Šta je kalendar trudnoće? 


Koristite naš kalendar trudnoće kako biste mogli da pratite faze trudnoće, kao i razvoj vašeg deteta iz nedelje u nedelju. Za svaku od faza trudnoće i svaku pojedinačnu nedelju možete da saznate koje promene možete očekivati u svom telu, svojim emocijama, ali i svom životu.
Imajte okvirne informacije kada je vreme za prvi ultrazvuk ili kada možete da očekujete da osetite prve pokrete bebe. Saznajte više o promenama u telu mame i bebe tokom svake nedelje u toku trudnoće, jer svaka nedelja nosi neke nove promene u razvoju. Vaša beba se menja i razvija iz dana u dan, a vaše telo prati sve te promene. Uz kalendar trudnoće možete uvek biti u toku sa svim zbivanjima i čudesnim promenama koje su sastavni deo trudnoće. 
Iako se promene dešavaju iz dana u dan, najbolji način za njihovo praćenje jeste evidencija po nedeljama. Za početak, kako biste mogli da znate u kojoj nedelji se nalazite, potrebno je da znate koliko trudnoća zapravo traje. Trajanje većine trudnoća je oko 40 nedelja, odnosno tri tromesečja.
 

Koliko je nedelja u tromesečju?


Svako tromesečje trudnoće traje 13 ili 14 nedelja. Obzirom da većina trudnoća traje oko devet kalendarskih meseci, svaka trudnoća deli se na tri trimestra. Ta tromesečja su odličan način da se dedinišu različite faze svega onoga što se dešava u telu. Tromesečja su podeljena na sledeće nedelje:
prvo tromesečje - od samog početka trudnoće do 13. nedelje + 6 dana
drugo tromesečje - od 14. do 27. nedelje trudnoće + 6 dana
treće tromesečje - od 28. nedelje trudnoće do porođaja
 

Kako znati u kojoj ste nedelji trudnoće? 


Na ovoj stranici primetili ste i šemu nedelja trudnoće po kojoj jednostavno možete navigirati. Međutim, kako biste započeli sa vašom pretragom, potrebno je da znate u kojoj nedelji trudnoće se nalazite. Ovo mnogima može biti zbunjujuće iz razloga što se pri računanju nedelja i samog termina porođaja dan samoga začeća zapravo ne računa kao dan početka trudnoće. 
 

Kako se označavaju nedelje trudnoće?


Kada se sagleda činjenica da trudnoća traje oko 40 nedelja, koje se dele na 3 trimestra, to mnogima može biti konfuzno. Naročito kada dođete do toga da ste, na primer, trudni 4 nedelje, a da se nalazite u 5. nedelji trudnoće. Evo na koji način ćete najbolje razumeti kako 
svi ovi datumi funkcionišu i kako da znate u kojoj nedelji trudnoće se zapravo nalazite: 
Kako biste ovo shvatili sa razumevanjem, najbolje je da nedelje trudnoće posmatrate isto kao i navršene godine. Kada beba slavi prvi rođendan, ona je navršila prvu godinu svoga života. Od prvog rođendana, beba se nalazi u drugoj godini života. 
Isto je i sa nedeljama. Ukoliko ste navršili treću nedelju trudnoće, trudni ste 3 nedelje, ali se već nalazite u četvroj. Ukoliko ste navršili petu nedelju, nalazite se u šestoj, itd.
 

Koja se nedelja trudnoće računa kao prva?


U većini slučajeva prva nedelja započinje od prvog dana vaše poslednje menstruacije. 
Ukoliko znate kada je bio prvi dan vaše poslednje menstruacije, taj dan možete računati kao prvi dan u prvoj nedelji u našem kalendaru trudnoće. 
Sledeće što vas može interesovati jeste termin porođaja. Računanje termina porođaja najbolje funkcioniše kod žena sa redovnim menstrualnim ciklusom (na svakih 28 dana). 
 

Računanje termina porođaja


Najčešće se kao prvi dan za računanje koristi prvi dan poslednje menstruacije, a sama procena termina dolaska bebe se dobija tako što se na taj prvi dan proračuna još 40 nedelja, odnosno 280 dana. 
Postoji još jedan način za računanje termina porođaja. Taj način podrazumava da se od inicijalnog prvog dana (prvog dana poslednje menstruacije) oduzme tri meseca i na taj datum se doda još 7 dana. Na primer, ukoliko je vaša poslednja menstruacija počela 16. juna, trebalo bi odbrojati 3 meseca nakon čega se dobija 16. mart i tome dodati 7 dana. Na taj način dolazi se do termina za porođaj koji je 23. mart. 
Na jedan od ova dva načina se najčešće računa termin porođaja, ali morate znati da su u pitanju okvirni termini i da je potpuno normalno, u slučaju da su svi parametri u redu, da do porođaja dođe 7 do 14 dana pre ili nakon termina koji vam je predočen od strane lekara. 
 

Računanje termina kod žena sa neredovnim ciklusima


Kod žena koje imaju relativno redovan menstrualni ciklus može se koristiti navedeni metod koji smo naveli u prethodnom pasusu. Međutim, ukoliko je u pitanju trudnoća kod žena koje nemaju redovne cikluse, ovaj metod ne mora da bude tačan. U tim slučajevima, lekari se oslanjaju na parametre koje dobijaju putem dodatnih analiza i ultrazvuka, a veoma je korisno ukoliko trudnica može da potvrdi datum samoga začeća. U tom slučaju, na datum začeća dodaje se 266 dana i taj termin računa se kao termin porođaja. 
 

Termin trudnoće kod vantelesne oplodnje


U Srbiji se već 4 decenije uspešno vrši VTO (veštačka oplodnja), a podaci govore da je iz godine u godinu broj IVF ciklusa i samim tim i beba rođenih uz pomoć veštačke oplodnje sve veći. Dobra vest za sve one koji planiraju ovakav način oplodnje jeste da je u našoj zemlji od nedavno moguć neograničen broj pokušaja finansiranih od RFZO-a za prvo dete za parove do 43. godine. Ovako dobri uslovi ne postoje ni u jednoj drugoj zemlji u Evropi.
Ukoliko ste i vi jedna od budućih IVF mama, onda će vaš lekar za termin porođaja koristiti drugu navedenu metodu, odnosnu metodu računanja gde se kao inicijalni datum koristi datum začeća (na koji se dodaje 266 dana).
 

Izvori:


https://www.healthline.com/health/pregnancy/your-due-date#doctor-changes-due-date
https://www.medicalnewstoday.com/articles/323742#1
https://www.021.rs/story/Zivot/Porodica-i-dom/265702/Koliko-se-beba-rodi-uz-pomoc-vantelesne-oplodnje.html

Da li Vam je ovaj članak bio od pomoći