Srećna trudnica

35. nedelja trudnoće

Iako vas deli još samo nekoliko nedelja do kraja, nemojte biti previše nestrpljivi. Ukoliko biste se porodili sada, vaš porođaj bi se i dalje smatrao ranim. Jer, iako su sve krupne faze razvoja privedene kraju, sigurno želite da beba dobije sve ono vreme koje joj je potrebno kako bi se u potpunosti pripremila za dolazak na ovaj svet.

Vaša beba u 35. nedelji

A kako se beba priprema? Beba se može okrenuti u položaj za porođaj, a osim toga, ona se trudi da akumulira što više masti, dok njen mozak intenzivno raste u poslednjih nekoliko nedelja.

Mozak bebe od 35 nedelja teži je za trećinu, a lakši od težine koju će dostići sa 39 nedelja

Da li ste znali da u poslednjih par nedelja do termina mozak bebe prolazi kroz neverovatnu fazu rasta? Zapravo, u ovoj nedelji, mozak bebe teži samo dve trećine težine koju će dostići na dan termina. Ovo je još jedan dobar razlog zbog čega je važno da se spreči prevremeni porođaj.

Pokreti bebe

Obzirom na sve manje prostora koju beba ima u materici, ona ne može puno da manevriše. Zbog toga ćete sve manje osećati udarce, a sve više migoljenje i okretanje bebe ili pritisak na vaše određene organe (poput bešike ili grlića).  I dok mnoge mame veruju u mit kako se beba primiri pred porođaj, istina je samo da se njeni pokreti osećaju drugačije.

 

Vaše telo u 35. nedelji - još 5 nedelja do kraja

Ako ste u 35. nedelji trudnoće, to znači da ste u trećem trimestru, 4 nedelji 8. meseca trudnoće i da vam je ostalo 5. nedelja do kraja. Više o kalendaru trudnoće, kao i o načinu na koji se računaju nedelje trudnoće i termin porođaja možete pročitati na ovom linku - https://www.aksa.rs/saveti/srecna-trudnica/277-kalendar-trudnoce-po-nedeljama

Simptomi

Vaše telo ne odmara i u ovom periodu je u fazi velikih priprema za porođaj. Znak da vas deli još nekoliko nedelja do kraja, jesu sve češće i intenzivnije brakston hiksove kontrakcije.

Ukoliko se beba spustila u položaj za porođaj, verovatno će vam disanje biti olakšano. Sa druge strane, usled specifičnog položaja bebe, osećaćete veći pritisak na bešiku i češću potrebu za mokrenjem. Takođe, u poslednjim nedeljama osećaćete da se mnogo lakše umarate nego što je do sada bio slučaj.

Simptomi koje se ne smeju zanemarivati

Mnoge buduće mame, a naročito one koje će roditi po prvi put, interesuje koji su to simptomi koji su bezazleni, a koji su razlog da se hitno treba javiti lekaru. U nastavku ćemo se potruditi da nabrojimo sve one koji mogu da budu razlog za uzbunu:

  • kontrakcije koje se ponavljaju češće od 5 puta u toku jednoga sata
  • velike promene u kretanju bebe (ukoliko bebini pokreti predugo izostaju)
  • grčevi u stomaku uz pritisak i stezanje
  • promena vaginalnog iscedka, uz malo krvi
  • temperatura
  • vaginalni svrab, peckanje ili bol
  • vaginalni iscedak žute, zelene, bele boje ili neprijatnog mirisa
  • bol ili peckanje prilikom mokrenja, manje urina nego obično ili ružičasta ili krvava mokraća

Insomnija u trudnoći

Da li ste znali da 3 od četiri buduće mame u poslednjem trimestru ima problema sa nesanicom? Ovo je naročito nezgodno jer se dešava u periodu kada je trudnicama san možda i najpotrebniji. Brojni su razlozi za to: od onih psiholoških (straha od porođaja, neizvesnosti i anksioznosti povodom nove uloge u kojoj će se mama naći) do vrlo konkretnih i svakodnevnih - poput stomaka koji ne prestaje da raste i aktivne bebe koja vam ne pomaže da se umirite i zaspite.

Ukoliko i sami imate problem a nesanicom, vrlo je važno da pokušate da prevaziđete ovaj problem jer je dobro obezbediti svom telu taj preko potreban odmor. Pokušajte sa određenom rutinom pred spavanje, sa čitanjem knjige ili opuštajućom muzikom... Istražite šta je to što će vam pomoći da se opustite i držite se te rutine, jer san vam je zaista neophodan, kako biste fizički, ali i psihički bili pripremljeni za veliki događaj u vašem životu.

 

Saveti za buduće tate - da li ste spremni za porođaj?

Da, verovatno nema potrebe za ovakvim pitanjem. Sigurno vam je do sada kroz glavu prošlo bezbroj scenarija vezanih za porođaj: od onih koji uključuju najidealnije uslove do porođaja koji se odvija u sred popodnevnog špica ili tokom vaše popodnevne dremke.

Ovde morate znati da ne - definitivno ne možete da prespavate porođaj i da - postoji šansa da ćete ući u špic, ali procenat rapidnih porođaja koji su se odvili na zadnjem sedištu automobila je zaista zanemarljiv. I iako ne bi trebalo previše da brinete i zamišljate šta bi sve moglo da vam ne ide na ruku, nije na odmet da budete pripremljeni za različite scenarije.

Za početak, postarajte se da imate uvek dovoljno goriva u autu i da je isti ispravan. Ukoliko nemate auto, imajte brojeve bar tri osobe koje bi u različita doba dana mogle da vas prevezu do bolnice. Sačuvajte mapu puta u telefonu koja će vam poslužiti i u offline modu. Ne bi bilo loše da se provozate do bolnice kako biste imali predstavu koliko vam je vremena potrebno do tamo u različita doba dana.

I, ne bi bilo loše da torbu za porodilište uvek imate negde pri ruci, za slučaj da beba reši da vas iznenadi kada niste kod kuće.

 

Zanimljivosti u vezi trudnoće - najduža zabeležana trudnoća trajala je 375 dana

Verujemo da zvuči potpuno neverovatno, ali ovo je istina: najduže evidentirano trajanje trudnoće do sada je 375 dana. U normalnim uslovima, trudnoća traje oko 280 dana, ali u ovom slučaju je beba kasnila skoro 100 dana. Ovaj slućaj zabeležen je 1945. godine.

Produžene trudnoće su zapravo češće nego što se misli. Mnoge žene budu trudne 10 meseci umesto uobičajenih 9. Ipak, zbog opasnosti kojoj može biti izložen plod u produženoj trudnoći, najveći broj prenesenih termina toleriše se do 42. nedelje, nakon čega se obično indukuje porođaj.

Izvori:

Šta da očekujete dok čekate bebu - Sendi A. Hetavej, Arlin Ajzenberg i Hajdi A. Murkof; Kreativni centar 2020

Priručnik za zdravu trudnoću - Vilijam i Marta Sirs; Publik Praktikum 2020

Radost trudnoće - Tori Krop; izdavač Laguna 2010.

Da li Vam je ovaj članak bio od pomoći