Srećna trudnica

Druga nedelja trudnoće

Ovo je nedelja u kojoj se otvara put da dođe do začeća. U vašem telu se pod uticajem hormona dešavaju neverovatne promene koje omogućavaju pripremu da dođe do trudnoće. Iako je tehnički moguće da ovo bude nedelja kada ćete ostati trudni, najčešće do toga dolazi tek u 3. nedelji trudnoće. 

Druga nedelja trudnoće

 

Vaše telo u 2. nedelji trudnoće - priprema tela za začeće


U drugoj nedelji trudnoće telo se priprema za ovulaciju. Izdvaja se dominantni folikul koji nastavlja da raste i u njemu se razvija zrela jajna ćelija, dok ostali folikuli postaju sve manji i manji. Pod uticajem LH hormona, u narednom periodu će početi proces ovulacije, tj. iz folikula koji se izdvojio kao dominantni će se osloboditi zrela jajna ćelija. 


U samoj materici dolazi do pripreme za usađenje oplođene jajne ćelije (implementacije). Te pripreme podrazumevaju obnavljanja i zgušnjavanja endometrijuma (unutrašnjeg tkiva materice). U ovoj nedelji, usled trenutne korelacije hormona, žene se osećaju poletno i raspoloženo, generalno se osećaju dobro u svojoj koži, a neretko mogu osetiti i pojačan libido. Priroda je regulisala da se ovi simptomi pojavljuju upravo u ovom periodu kako bi parovi bili podstaknuti na seksualne odnose u periodu kada će žena postati najplodnija. 

 

Da li mogu da zatrudnim u 2. nedelji? 


Kao što smo već naveli, postoji šansa da žena zatrudni u 2. nedelji od početka ciklusa. Zapravo, teorijski je moguće da do začeća dođe tokom celog ciklusa, ali se to odnosi na slučajeve kada su ciklusi neregularni ili je primenjen neki vid terapije koji može da promeni menstrualni ritam. Ipak, period kada u najvećem broju slučajeva dolazi do začeća jeste period između 11. i 21. dana menstrualnog ciklusa. 


Ovi dani nazivaju se plodnim danima, a smatra se da je žena najplodnijija 5 dana pred ovulaciju i do 48h nakon same ovulacije. Dakle, tokom 5 do 7 dana u mesecu najveća je šansa da se zatrudni, a obzirom da ovulacija nastaje 14. dana pred samu menstruaciju u ciklusu koji najčešće može trajati 28 - 31 dan, uglavnom se ne može precizno znati do kada do nje dolazi i zato se smatra da plodni dani nastupaju između 11. i 21. dana u ciklusu.

 

Kako se prati ovulacija? 


Iako postoje razni testovi i preparati koji na osnovu pljuvačke ili urina, kao jedan od najefektnijih načina da se odredi kada dolazi do ovulacije jeste folikulometrija. U pitanju je niz pregleda ultrazvukom koji se vrše u različitim periodima tokom jednog ciklusa kako bi se dobile preciznije informacije o rastu folikula, kao i kada dolazi do ovulacije. 
Folikulometrija se najčešće obavlja kod parova koji planiraju da ostanu trudni uz pomoć vantelesne ili potpomognute oplodnje, ali, postoje i načini da sami ispratite signale koji ukazuju na ovulaciju, naročito kada pokušavate da zatrudnite prirodnim putem. 

 

Šta buduće mame mogu da učine - pratite znake koji ukazuju na ovulaciju


Praćenje signala koji ukazuju na ovulaciju i briga o sebi su najbolje stvari koje možete da učinite u ovoj nedelji. Za početak, trebalo bi da znate koliko vaš ciklus traje. Ukoliko imate redovne cikluse koji uvek traju isti broj dana, možete računati da će ovulacija nastati 14 dana pred dan kada dolazi do ciklusa. 


Merenje bazalne temperature


Kada žena ovulira njena bazalna temperatura (najniža telesna temperatura u toku jednog dana) se menja. Važno je da znate da se bazalna temperatura meri svakoga jutra, najbolje odmah nakon ustajanja i da se za merenje izbegava toplomer na bazi žive jer je potrebno najpreciznije moguće merenje. Takođe, potrebno je vreme i strpljenje da biste shvatili obrazac po kome bazalna temperatura vašega tela funkcioniše i kako biste mogli da primetite taj nagli skok koji će vam ukazati kada je najbolje vreme da stupite u odnose koji će dovesti do začeća. 


Promena vaginalnog iscedka


Još jedan način da odredite plodne dane jeste tako što ćete pratiti promene vezane za vaginalni iscedak. Pred samu ovulaciju vaginalni iscedak postaje prozirna i elastična i najčešće se kaže da podseća na belance od jajeta. Ova vaginalna sluz nastaje usled povećanog novoa estrogena u telu i predstavlja najbolje moguće okruženje za spermatozoide koji mogu da oplode jajnu ćeliju. Vaginalna sluz u plodnim danima može se uočiti kao iscedak, a ukoliko vaš slučaj nije takav možete proveriti tako što ćete svojim prstima potražiti sluz u vagini i to u blizinim grlića u kome se ona i stvara. 

 

Extra savet za mame - spavajte dovoljno


Sedam do osam sati sna trebalo bi svima da bude deo svakodnevne rutine, a naročito ženama koje planiraju da zatrudne. Dovoljno sna može da utiče na bolje šanse za rađanje što će, ironično, kao rezultat dovesti do preokreta koji će vam u jednom periodu onemogućiti dovoljno spavanja, ali, o tome ćemo tek pisati kada se budete približavali porođaju. Osim što doprinosi hormonskoj ravnoteži, dovoljno sna je ključno za izbegavanje stresa što je takođe veoma važno u ovom periodu, a ukoliko pratite bazalnu temperaturu svakodnevno, dosledno spavanje će vam pomoći da imate najrelevantnije rezultate. 

 

Šta buduće tate mogu da učine - ishrana za zdrave spermatozoide 


Nisu samo žene te koje moraju da vode računa o ishrani zbog plodnosti. Ukoliko želite zdrave i pokretne spermatozoide koji će uspešno “završiti posao”, preporuka je da u svoju ishranu uvrstite i sledeće namirnice: 


Hrana bogata cinkom


Da li su ostrige zapravo afrodizijak i dalje nije dokazano, ali ono što jeste dokazano da količina cinka koja se nalazi u ostrigama može da utiče na produkciju sperme i testosterona. Preporučenu dozu cinka možete uneti i ako konzumirate nemasnu govedinu, piletinu, mlečne proizvode, orahe ili jaja, mada ostrige sadrže najveću koncentraciju ovog hranljivog sastojka. 


Voće i povrće


Hrana koja sadrži obilje vitamina može da zaštiti spermu od ćelijskih oštećenja. Folati se mogu uneti preko lisnatog zelenog povrća. Takođe, važno je da znate da  nedostatak vitamina B može da dovede do sperme sa abnormalnim hromozomima. Za vitamin C koji može da utiče na poboljšanje kvaliteta sperme uvrstite u ishranu puno citrusnog voća, paradajza i bobičastog voća, a za vitamin A koji može povoljno da utiče na vitalnost sperme  konzumirajte šargarepu, crvenu papriku i kajsije za vitamin A. A ako želite da kroz jednu namirnicu unesete i folate i vitamin A i vitamin C - onda je za to najbolji batat. 

 

Extra savet za tate - vodite računa o lubrikantima ako ih koristite


Kada planirate bebu, najbolje je da se tokom odnosa više oslonite na predigru nego na lubrikante. Pojedini lubrikanti mogu da utiču na vaginalnu sluz vaše partnerke, kao i sam pH vaginalnog trakta što posledično može da oteža spermatozoidima da dođu do cilja. Iako mnogi smatraju da je izbegavanje oralnog seksa kada planirate začeće mit, istina je da čak i pljuvačka može da utiče na spermu. Ukoliko pak morate da koristite lubrikante, preporuka je da se odlučite za one koje su na vodenoj bazi. 

 

Zanimljive činjenice o začeću - seksualne poze zapravo nemaju presudni uticaj


Iako se često vodi polemika koji su to seksualni položaji koju su najbolji za začeće, istina je da do sada nijedna studija nije potvrdila da postoje pozicije koje su efikasnije od drugih. Zapravo, spermatozoidi mogu da dospu u cervikalni kanal za samo par sekundi, nezavisno od položaja. Ono što ima logike jeste da prodiranje bude što dublje uz maksimalni kontakt sa cerviksom, ali nema potrebe za eksperimentisanjem i ekstremnim pozama. Jedino što nije mit i što može malo da dopinese šansi da se zatrudni jeste mirovanje nakon odnosa kako bi se sperma zadržala što duže.  

 

Izvori:

  • Šta da očekujete dok čekate bebu - Sendi A. Hetavej, Arlin Ajzenberg i Hajdi A. Murkof; Kreativni centar 2020
  • https://www.medicalnewstoday.com/articles/324559
  • https://www.medicalnewstoday.com/articles/324559#pregnant-at-week-2
  • https://www.healthline.com/health/pregnancy/week-two#ovulation
  • https://www.healthline.com/health/womens-health/stages-of-menstrual-cycle
  • https://www.parents.com/getting-pregnant/fertility/boost/8-surprising-facts-about-fertility/

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Pelene za bebe A022448
Višenamenske  Bamboooz maramice, preporučujemo za brisanje kože lica i tela, u beloj bo...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
590,00 RSD
Kupi
Sačuvano u omiljne
Chicco je italijanski brend sa tradicijom dugom preko 60 godina. Tečnost za pranje fla&...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
449,00 RSD
Kupi
Da li Vam je ovaj članak bio od pomoći