Srećna trudnica

30. nedelja trudnoće

Kada biste mogli da sada vidite svoju bebu kroz stomak, primetili biste da vaša beba do sada ima solidnu količinu kose na glavi i da su njene oči širom otvorene kada je budna. Ono što bi takođe mogli da primetite jeste da su joj šake i prsti u potpunosti razvijeni, da su joj narasli nokti i da tim šakama može da dohvati pupčanu vrpcu ili čak stopalo.

Što se tiče mame i tate, vreme je da počnete da se pripremate za porođaj jer vam je ostalo samo 10 nedelja do termina. Od 30. nedelje postoji i mala mogućnost da dođe do prevremenog porođaja.

Vaša beba u 30. nedelji trudnoće je velika kao kokos

U 30. nedelji trudnoće, vaša beba je duga oko 41 cm i teži oko 1,5 kg što odgovara veličini jednog većeg kokosa.

Pluća su u završnoj fazi razvoja

Bebin mozak i pluća se lepo razvijaju - mada će im verovatno trebati pomoć za disanje ako se rode pre 36 nedelje.

Razvoj bubrega

Bubrezi bebe su potpuno funkcionišu i bebin urin se meša sa plodovom vodom, čija zapremina se konstantno povećava.

Koštana srž preuzima stvaranje crvenih krvnih zrnca

Do sada su se grupe tkiva i slezina starale da se redovno proizvode nova crvena krvna zrnca, a od ove nedelje će taj važan posao preuzeti koštana srž. Ovo je značajan korak u razvoju ploda koji će osigirati bolji razvoj bebe nakon rođenja.

Lanugo dlačice nestaju

Negde oko 30. nedelje trudnoće, lanugo dlačice koje su pomagale bebi da održava toplotu u vašem stomaku prirodno počinju da se proređuju sve dok potpuno ne nestanu. Lanugo obično nestane do porođaja, ali ukoliko se ipak rodi sa istim, što nije retko, u tom slučaju lanugo nestaje u narednih par nedelja. Međutim, normalno je da ovaj proces potraje i duže, pogotovo ako je beba prerano rođena.

 

Vaše telo u 30. nedelji trudnoće - još 10 nedelja do kraja

Ako ste u 30. nedelji trudnoće, to znači da ste u trećem trimestru, odnosno u trećoj nedelji 7. meseca trudnoće. Ostalo vam je još 10 nedelja do kraja. Više o kalendaru trudnoće, kao i o načinu na koji se računaju nedelje trudnoće i termin porođaja možete pročitati na ovom linku - https://www.aksa.rs/saveti/srecna-trudnica/277-kalendar-trudnoce-po-nedeljama

Od saveta za ovu nedelju izdvajamo:

Brojte pokrete ploda

Brojanje pokreta se preporučuje u poslednjem trimestru jer se na taj način osigurava da je beba zdrava, a istovremeno se smiruje i majka koja se uverava da je sve u redu. Brojanje pokreta najčešće se preporučuje trudnicama čija trudnoća je visokorizična, ali, svaka trudnica može da koristi ovu tehniku ukoliko želi da se uveri da je sve u redu.

Ali, kako to brojanje izgleda u praksi?

Za početak, odaberite doba dana kada je vaša beba najaktivnija - što je najčešće u periodu kada vi odmarate tokom dana. Kada ste sigurni da je beba budna, sedite sa malo izdignutim nogama ili legnite na bok i počnite da brojite pokrete. Potrebno je da izbrijite 10 pokreta i da napišete koliko minuta je bilo potrebno da bi se do tog broja došlo.

Letenje u trećem trimestru

U ovom periodu trudnoće nije preporučljivo da planirate daleka i duga putovanja, a naročito ukoliko je u pitanju rizična trudnoća.

Šanse za porođaj prirodno se uvećavaju sa svakom nedeljom u trećem trimestru, a pojedine avio-kompanije ne dozvoljavaju da se ukrcaju putnice koje su pred kraj trudnoće ili mogu zatražiti dodatnu dokumentaciju od vašeg lekara da letenje nije rizično u vašem slučaju.

Dok kraća putovanja avionom ne bi trebalo da predstavljaju problem, letovi duži od 4 sata mogu da nose rizik od stvaranja krvnih ugrušaka. Ukoliko morate da letite, osigurajte da uzimate dovoljno tečnosti i obavezno se prošetajte na svakih pola sata kako biste minimalizovali šanse za bilo kakav rizičan ishod.

Zaboravite na štikle

Do sada ste sigurno mogle da primetite da vam osećaj za ravnotežu nije baš najbolji. A kada se tome pridoda činjenica da su vam zglobovi opušteni zahvaljujući hormonima trudnoće, a sada je važnije nego ikada da vodite računa o obući koju nosite. Dakle, obuću sa štiklom još neko vreme ostavite po strani i u narednom periodu obuvajte isključivo udobne i komotne modele.

Ne zaboravite na Kegelove vežbe

Redovno praktikovanje Kegelovih vežbi doprineće održavanju dobre forme vaginalnih i perinealnih mišića, što će biti od velike pomoći kada dođe vreme za porođaj. Kegelove vežbe će vam pomoći i da izbegnete nevoljno mokrenje, koje može biti još jedan od neugodnih simptoma koji se pojavljuje u trećem trimestru.

 

Saveti za buduće tate

U najboljem slučaju, vaša beba će sačekati dan termina za rođenje, ali, uvek postoji realna šansa da do porođaja dođe i ranije. Zbog toga neće škoditi da budete pripremljeni već sada. Osim što je poželjno da spakujete torbu za porodilište, sa svim stvarima koje će biti potrebne bebi i mami u danima nakon porođaja, potrebno je napraviti i plan u slučaju neplaniranog odlaska do porodilišta. Da li ste već videli gde se tačno nalazi bolnica i kojim putem se najbrže stiže do iste? Da li ste se dogovorili sa vašem partnerkom da li ćete i vi biti prisutni na porođaju? Ne zaboravite da dogovorite i šta je ono što bi trebalo da donesete od stvari kada budete dolazili po bebu i mamu kada budu izlazile iz porodilišta.

Koga ćete prvo zvati nakon što krenu kontrakcije ili ukoliko dođe do pucanja vodenjaka? Ovo su sve važna pitanja i što pre dođete do odgovora na njih - tim bolje.

 

Zanimljivosti u vezi trudnoće - placenta je jednokratna

Evo jedne zanimljivosti koja je sasvim logična, a koja vam sigurno nikada nije pala na pamet. Placenta (posteljica) je jedini organ u ljudskom telu koji je namenjen za jednokratnu upotrebu. Placenta nastaje od istih ćelija kao i beba - od spermatozoida i jajne ćelije. Tokom perioda trudnoće ona je ključna za podršku bebe i za dopremanje hranljivih sastojaka do bebe, a kada više nije potrebna - nakon porođaja, telo uz par dodatnih kontrakcija odbacuje placentu, odnosno, izbacuje je napolje.

 

Šta da očekujete dok čekate bebu - Sendi A. Hetavej, Arlin Ajzenberg i Hajdi A. Murkof; Kreativni centar 2020

Priručnik za zdravu trudnoću - Vilijam i Marta Sirs; Publik Praktikum 2020

Radost trudnoće - Tori Krop; izdavač Laguna 2010.

https://www.parents.com/pregnancy/week-by-week/how-big-is-your-baby-this-week/

https://www.lamaze.org/Connecting-the-Dots/Post/ten-fascinating-facts-about-pregnancy-birth-and-the-newborn-that-may-surprise-you

Da li Vam je ovaj članak bio od pomoći