Srećna trudnica

41. nedelja trudnoće

Verovatno niste zamišljali da ćete dočekati 41. nedelju, ali, tu ste i to je sasvim u redu.

Vaša beba sada je dovoljno zrela i verovatno dovoljno buckasta i sposobna da preživi u spoljnom svetu bez ikakve dodatne pomoći, a na vama je da budete relaksirani koliko god je to moguće i da osluškujete znake koji ukazuju da beba dolazi.

Vaša beba u 41. nedelji trudnoće

Do 41. nedelje trudnoće, vaša beba je sasvim dobro uvežbala sve reflekse koji će joj biti potrebni po rođenju i sazrela je dovoljno da je spremna za izlazak. Kada se bude rodila, beba će zahvaljujući tim refleksima početi da diše i instinktivno će potražiti vašu dojku kako bi mogla da sisa, a na dodir šake, ona će savijati svoje malene prstiće.

Kako će izgledati beba nakon što se rodi?

Neposredno nakon porođaja, koža novorođenčeta može da bude plavkasta, ali ona će poprimiti normalnu boju čim beba počne da diše. Takođe, po rođenju je bebina koža obično prekrivena verniksom, krvlju i sluzi. Verniks je masna supstanca koja pomaže bebi da se prilagodi suvom okruženju van materice. Takođe, verniks doprinosi da ne dođe do dehidratacije kože i štiti bebinu kožu od raznih infekcija.

Kako ćete vi izgledati bebi?

Sa druge strane, iz bebine perspektive vi ćete delovati malo zamućeno. Razlog ovome proizilazi iz činjenice da se centralni vid bebe po rođenju još uvek razvija i to je sasvim normalno. Ono što će beba jasno moći da razaznaje jeste vaš glas i zato nastavite da razgovarate sa njom, kao što ste činili i dok je bila u vašem stomaku.

 

Vaše telo u 41. nedelji trudnoće

Ako ste u 41. nedelji trudnoće, to znači da ste u trećem trimestru, u 1. nedelji 10. meseca trudnoće. Više o kalendaru trudnoće, kao i o načinu na koji se računaju nedelje trudnoće i termin porođaja možete pročitati na ovom linku - https://www.aksa.rs/saveti/srecna-trudnica/277-kalendar-trudnoce-po-nedeljama

U 41. nedelji trudnoće, iščekivanje može početi prilično da vas frustrira, ali znajte da mnoge trudnice prebacie termin i da ne postoji razlog zbog kojeg bi trebalo da mislite da u vašem slučaju nešto nije u redu. Na kraju krajeva, možda ćete se osećati zahvalno jer ste imali ovo dodatno vreme da se što bolje psihofizički pripremite za ono što sledi.

Od novih simptoma može se desiti da se pojačano znojite, da izbacujete više urina i stolice tokom odlaska u toalet i da pritom možda i izgubite malo na kilaži.

Može se desiti da izgubite malo na kilaži

U 41. nedelji trudnoće kod većine trudnica kilaža stagnira, a kod određenog procenta može da se desi i gubitak težine. Razlog zašto se ovo povremeno dešava je jer telo nastoji da se oslobodi tečnosti koja mu neće biti potrebna kada se beba rodi. Osim pojačanog mokrenja, može doći i do smanjenja zapremine amnionske tečnosti i do pojačanog pražnjenja creva.

Pojačano znojenje

Krajem trudnoće većina trudnica primeti i pojačano znojenje kroz koje se dodatno gubi tečnost, a ovaj simptom, uz pojačano mokrenje potrajaće i u nedeljama nakon porođaja kako bi telo izbacilo svu tečnost koju je akumuliralo u poslednjih 9 meseci.

 

Saveti za buduće tate - kako do uspešnog dojenja?

Istraživanja su pokazala da tate imaju veliku ulogu u uspešnosti dojenja. Zapravo, čak 96% mama nastavlja da doji zahvaljujući podršci svoga partnera.

Iz ove perspektive verovatno vam ova informacija zvuči pomalo čudno, ali, zaista je istina da je podrška tate u aspektu dojenja od krucijalne važnosti. Sa jedne strane, mnoge porodilje brzo mogu da odustanu od dojenja ukoliko je njihov partner protiv toga, a kao najčešći razlog za odustajanje najčešće se ispostavlja da je u pitanju nedovoljna informisanost. Na primer, beba ne spava onoliko koliko roditelj misli da bi trebalo ili se misli da previše često traži podoje ili ima probleme sa grčićima. Mnogi roditelji koji se nisu na vreme informisali smatraju da je uzrok svega navedenog to da je beba gladna i da joj majčino mleko nije dovoljno zbog čega se okreću ka dohrani. Ukoliko želite da budete podrška u dojenju, nastojte da se na vreme informišete o svim aspektima dojenja. Kada vaša partnerka dođe kući pomognite joj sa bebom koliko god je moguće i postarajte se da ima dovoljno odmora. A kada su u pitanju bilo kakve nedoumice ili potencijalni problemi sa dojenjem, potražite savet od laktacijske sestre koja vam može pomoći sa detaljnijim instrukcijama i konkretnim instrukcijama.

 

Zanimljivosti u vezi novorođenčadi

  1. Da li ste znali da vaša beba neće imati čašice na kolenima kada se rodi? Obično se one razvijaju do 6. meseca bebinog života, a do tada ulogu čašice ima mekana hrskavica koja se tu nalazi.
  2. Novorođenčad zapravo ne može da plače. Iako, tehnički, prvi zvuk bebe predstavlja plač, beba zapravo vrišti ili pokušava da komunicira, a prave suze beba može da produkuje tek nakon treće nedelje po rođenju (nekada može da prođe i mnogo više vremena, do nekoliko meseci).   
  3. Bebe po rođenju imaju više kosti nego što je to slučaj kod odraslih. U brojkama, to je 94 kosti (206 koje imaju odrasli u odnosu na 300 koje imaju bebe). Verovatno se pitate gde se sve te kosti izgube? Istina je da se one spajaju tokom rasta i tako se dolazi do konačnog broja od 206 kostiju.
  4. Čim se rodi, beba može odlično da prepozna glas i miris svoje majke. Čula mirisa i sluha kod novorođene bebe su odlično razvijena. Zapravo, beba čuje podjednako dobro kao i odrasla osoba. Kada reaguje na zvuke, to nije zbog njihove jačine, već jer usvaja nove zvuke. Takođe, njen njuh je isto tako razvijen. Kada se vaša beba trgne na neki zvuk, to nije zato što je glasan ili tih, već zato što je nov. I vaša beba može jako dobro da miriše. Vid novorođenčeta je približno jednako dobar kao i vid odrasle osobe. Razlika je u tome što bebin mozak ne može da obradi informacije kao mozak odrasle osobe.

 

Izvori:

Šta da očekujete dok čekate bebu - Sendi A. Hetavej, Arlin Ajzenberg i Hajdi A. Murkof; Kreativni centar 2020

Priručnik za zdravu trudnoću - Vilijam i Marta Sirs; Publik Praktikum 2020

Radost trudnoće - Tori Krop; izdavač Laguna 2010.

https://www.pregnancybirthbaby.org.au/common-myths-about-giving-birth

Da li Vam je ovaj članak bio od pomoći