Srećna trudnica

24. nedelja trudnoće

Vaša beba je u odnosu na prethodnu nedelju dobila oko 100 grama u masi - većinom od akumulacije potkožne masnoće, ali i usled jačanja i rasta mišića, organa i kostiju. Njen sluh sve više napreduje i do sada je sposobna i da pamti određene zvuke. Sada je pravo je vreme da počnete da razvijate njen muzički ukus. A kakvo je stanje kod vas? Da li ste primetile promene u predelu pupka i šake?

 

Vaša beba u 24. nedelji trudnoće je velika kao klip kukuruza

Vaša beba u 24. nedelji je duga oko 30cm i teži oko 600 grama - otprilike kao jedan klip kukuruza.

Kretanje dobija novo značenje

Beba i dalje ima dovoljno prostora da se neometano kreće u stomaku, čega iz dana u dan postajete sve svesniji. Na vaš glas ili na milovanje stomaka beba bi mogla da reaguje tako što će se i ona smiriti, dok bi neprijatni zvuci ili tapkanje po vašem stomaku mogli da uzrokuju da ostane duže budna ili da bude aktivnija. Takođe, obzirom da se unutrašnje uvo za kontrolu ravnoteže razvilo, vaša beba konačno može da zna da li je okrenuta naopako ili je okrenuta desnom stranom, pa joj kretanje poprima potpuno novo značenje.

Vežbe disanja

Bebine nozdrve se sada otvaraju za „vežbe disanja“. One će izvoditi identične pokrete kao što je to slučaj kod stvarnog disanja, ali će zapravi udisati amnionsku tečnost umesto vazduha.

Bela dlaka

Beba u 24. nedelji još uvek ima belu kosu, uključujući i obrve i trepavice jer dlaka tek treba da dobije pigment.

 

Vaše telo u 24. nedelji trudnoće - još 16. nedelja do porođaja

Nalazite se u 24. nedelji trudnoće, to znači da ste u drugoj nedelji 6. meseca trudnoće. Ostalo vam je još 16 nedelja do termina. Više detalja o tome kako se računa kalendar trudnoće i termin porođaja možete pronaći na ovom linku - https://kalendar trudnoće po nedeljama

Promene u predelu pupka

Do sada ste verovatno mogle da primetite da vaš pupak ne izgleda kao ranije, a može da se desi i da osetite bol u predelu istog. Ovo se dešava usled intenzivnog rasta stomaka, zbog pritiska i istezanja ligamenata koji drže matericu. Kod nekih trudnica promene na pupku ostvaruju se u vidu ravnjanja, kod nekih u vidu ispupčenja, a kao i što je to slučaj sa brojnim drugim promenama koje doživljavate dok ste u drugom stanju, vrlo je verovatno da će vam se i pupak vratiti u normalu nakon porođaja.

Bolovi i otečenost u predelu šake - sindrom karpalnog tunela u trudnoći

Oko 60 posto trudnica iskusi problem sa karpalnim tunelom u trudnoći. Sindrom karpalnog tunela se ne smatra ozbiljnim zdravstvenim stanjem tokom trudnoće, ali ipak može da ometa svakodnevno funkcionisanje i da bude bolan.

Nastaje usled zadržavanja tečnosti tokom trudnoće i pritiska na medijalni nerv u šaci. Ukoliko ste prvi put trudni i stariji od 30 godina veća je verovatnoća da ćete imati ovaj sindrom, a ukoliko se pojavi jednom, velike su šanse da ćete ga imati i u narednoj trudnoći.

Simptomi mogu da budu: utrnulost, mravinjanje, bol, otok, otežano držanje i smanjena  spretnost prstiju. Simptomi se obično pogoršavaju tokom noći ili rano ujutru, a u nekim slučajevima mogu se osetiti osim na prstima i šaci u predelu zgloba, podlaktice i ramena.

Sindrom karpalnog tunela obično prolazi sam od sebe nakon porođaja, jer se tada zadržavanje tečnosti smanjuje. Ukoliko se to pak ne dogodi, obavezno kontaktirajte fizioterapeuta koji će vas dalje posavetovati o prevenciji i načinu lečenja.

Libido u 6. mesecu

Jedina stvar koja tokom trudnoće može da se smanji jeste vaš libido. Mnoge trudnice prijavile su da su imale manju potrebu za odnosima tokom trudnoće, a u ovom periodu, usled rastućeg stomaka i činjenice da se osećate sve umornije i veće, potpuno je normalno da vam je libido manji. Mnogi muškaci prijavljuju da takođe imaju smanjenju želju usled bojazni da bi na neki način mogli da povrede bebu i sličnih. Ipak, pravilo je da nema pravila, jer solidan broj trudnica tvrdi upravo suprotno, a to je da im je libido tokom trudnoće bio vrlo pojačan, a usled bolje prokrvljenosti i trenutne kombinacije hormona, sam doživljaj mnogo intenzivniji nego što je to inače slučaj.

 

Saveti za buduće tate - jastuk za trudnice

U tekstu o 23. nedelji trudnoće pisali smo o iznenađenjima vezanim za organizaciju nakon što se beba rodu, koja mogu biti neprijatna i koja nikako ne savetujemo. Ove nedelje, nudimo savet za iznenađenje koja je čista suprotnost. Naime, vaša partnerka do sada sigurno već počinje da se sve teže namešta za spavanje i dremku. Zbog toga je sada pravo vreme da je iznenadite jednim dobrim i kvalitetnom jastukom za trudnice. Ovi jastuci dolaze u raznim varijantama, ali većina njih predstavlja odličan odgovor na potrebe vaše partnerke, a to je da se dobro naspava. Nakon rođenja, neki modeli mogu se koristiti i za dojenje ili kao jastuci za bebe, a vama mogu poslužiti za zagrljaj u noćima kada budete izbačeni iz sopstvenog kreveta. Da, da, i to će se dešavati.

 

Zanimljivosti u vezi trudnoće - trudnicama i novopečenim mamama može krenuti mleko na zvuk bebinog plača, čak i kada je u pitanju tuđa beba

Koliko god vam ovo zvučalo čudno, kod novopečenih majki je potpuno uobičajeno da im mleko krene na sam zvuk bebinog plača. Ovo se čak može dogoditi i kada samo pomisle na bebu, kada izgovore njeno ime ili čak na zvuk plača tuđe bebe. Razlog zašto se ovo dešava proizilazi iz činjenice da asocijacije na bebu oslobađaju oksitocin kod trudnica i porodilja.

Izgovaranje bebinog imena, razgovor o njima i bilo šta drugo što bi vas moglo pokrenuti da oslobodite naš omiljeni hormon, oksitocin. Ovaj hormon sa jedne strane omogućava povezivanje sa bebom, a sa druge strane može da proizvede prave fontane mleka u prvim nedeljama nakon porođaja, dok se refleksi ne prilagode. A kada je u pitanju trudnoća, curenje mleka takođe nije nemoguće iz istih razloga kao što smo već naveli.

 

Šta da očekujete dok čekate bebu - Sendi A. Hetavej, Arlin Ajzenberg i Hajdi A. Murkof; Kreativni centar 2020

Priručnik za zdravu trudnoću - Vilijam i Marta Sirs; Publik Praktikum 2020

Radost trudnoće - Tori Krop; izdavač Laguna 2010.

https://www.today.com/parents/myths-facts-things-avoid-during-pregnancy-today-t207367

https://www.parents.com/pregnancy/week-by-week/how-big-is-your-baby-this-week

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Čaršavi i podmetači A010008-PLAVA
Stefan nepromočiva mušema za dušek
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
770,00 RSD
Kupi
Sačuvano u omiljne
NEA
Nea termofor pruža korisnu toplotu koja smiruje grčiće u bebinom stomaku. Ne zahteva do...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
559,00 RSD
Ušteda 140,00 RSD
699,00 RSD
Kupi
Da li Vam je ovaj članak bio od pomoći