Srećna trudnica

23. nedelja trudnoće

Čestitamo! Ušli ste u 6. mesec trudnoće. Još 3 meseca do kraja. U 23. nedelji trudnoće, vaša beba nastavlja da raste i da dobija na težini sve intenzivnije. Zapravo, u narednih mesec dana beba će najverovatnije duplirati svoju trenutnu težinu. Pokreti bebe su sve jači i verovatno su uočljiviji. U međuvremenu, vaš stomak koji takođe raste može počete da vas svrbi i verovatno ćete primetiti pojavu tamne linije na stomaku, takozvanu linea negru.

Vaša beba u 23. nedelji trudnoće je velika kao patlidžan

U 23. nedelji trudnoće beba je dostigla visinu od oko 29cm i teška je oko 500 grama - otprilike kao jedan patlidžan. Počevši sa ovom nedeljom, u narednih mesec dana, beba će duplirati svoju težinu.

Bebina koža je i dalje prozirna i opuštena

Bebina koža je u ovom periodu pomalo opuštena jer raste mnogo brže od masnoća u bebinom telu, ali ovo će se uskoro promeniti i vaša beba će do rođenja dobiti pravi izgled i bucmaste obraze. Koža je i dalje prozirna i kroz nju se mogu videti organi bebe, kao i njene kosti, a ta prozirnost će nestajati zajedno sa popunjavanjem potkožnih masnih naslaga.

Pokreti su sve jači

Do sada ste se verovato navikli na bebine pokrete. Moguće je da ste imali prilike da spolja prepoznate njenu šaku ili stopalo kako se nazire kroz kožu. Postepeno bebini pokreti postaju sve jači i pripremite se da oni ponekad postanu i bolni - na primer, kada vas beba iznenada šutne u rebra ili grlić materice što ume prilično da zaboli.

 

Vaše telo u 23. nedelji trudnoće - vreme je za ekspertski ultrazvuk

Ako ste trudni 23 nedelje, u 6. ste mesecu trudnoće. Pred vama je još 3 meseca trudnoće.  Više o kalendaru trudnoće, kao i o načinu na koji se računaju nedelje trudnoće i termin porođaja možete pročitati na ovom linku - https://www.aksa.rs/saveti/srecna-trudnica/277-kalendar-trudnoce-po-nedeljama

Do sada osećate ili možete da vidite simptome trudnoće u gotovo svakom delu vašega tela, bilo da li je to kosa, koja je bujnija, ili stopala koja su narasla ili strije koje se uglavnom javljaju intenzivnije u ovom periodu. Još jedna novina koju ćete moći da primetite u 23. nedelji trudnoće jeste tamna linija koja će se pojaviti duž vašega stomaka.

Linea negra

Linea nigra uglavnom se proteže od grudi do pubične kosti i predstavlja jedan od uobičajenih simptoma trudnoće, koji je uočljiviji kod žena čiji je ten inače tamniji. Iza pojave linea negre na vašem telu stoje isti hormoni trudnoće koji su zaslužni i za promenu boje vaših aerola, kao i tamnije boje pega na vašim rukama i nogama.

Trudnička maska

Pored linea negre, još jedan od simptoma koji bi mogao da se pojavi u ovom periodu jeste obojenost na licu u predelu nosa, čela, obraza i očiju. Ova obojenost podseća na masku i zato se naziva trudnička maska, odnosno melazma. Pokreću je isti hormoni trudnoće kao što je to slučaj kod linea negre i češće se javlja kod žena tamnije puti. Može se javiti u vidu fleka i na drugim delovima tela, a dobra vest je da će se simptomi trudničke maske i linea negre povući zajedno sa vraćanjem hormona u normalu u periodu nakon porođaja.

Pregledi u trudnoći

Možda ćete ove nedelje imati pregled kod ginekologa. Vaš lekar će vam tom prilikom:

  • Odgovorite na sva vaša pitanja i nedoumice u vezi trudnoće.
  • Slušati otkucaje srca vaše bebe.
  • Izmeriti težinu i krvni pritisak.
  • U ovom periodu se meri i dužina grlića materice, kao i kompletne laboratorijske anaize.
  • U ovom periodu radi se i ekspertski ultrazvuk.

Ekspertski ultrazvuk

U periodu između 22. nedelje trudnoće i 24. nedelje radi se i ekspertski ultrazvuk koji spada u jedan od najznačajnijih pregleda u trudnoći. Do sada ima već dovoljno plodove vode kako bi na ultrazvuku moglo sve da se vidi kako treba, pregleda se anatomija ploda, kao i funkcija svih organa. Čak i u slučaju da ste radili neke invazivnije testove poput amniocenteze i biopsije horionskih čupica, ekpertski ultrazvuk se ne sme zaobići jer prethodno navedene metode se radi radi isključivanja raznih genetičkih bolesti, dok ekspertski zvuk otklanja sumnju na anatomske i druge mane koje takođe mogu da utiču u velikoj meri na zdravlje vaše bebe.

 

Saveti za buduće mame - kako se izboriti sa gorušicom?

Probavne smetnje i gorušica koje muče većinu trudnica mogu da budu vrlo neprijatni. Kako biste tu neprijatnost sveli na minimum, preporuka je da radite sledeće:

  • Nemojte ležati i savijati se najmanje jedan sat nakon obroka.
  • Izbegavajte prezačinjenu, masnu, kiselu i ljutu hranu.
  • Izbegavajte kasne obroke.
  • Konzumirajte više manjih (pet ili šest) obroka tokom dana umesto 3 obimna.
  • Jedite lagano i dobro sažvaćite svaki zalogaj.

 

Saveti za buduće tate

Sada je pravo vreme da počnete da razmišljate o tome kako ćete se organizovati kada vaša beba stigne na svet i kako ćete se vi i vaš partner prilagoditi tokom prvih nekoliko dana i nedelja kod kuće sa svojim novorođenčetom.Trebalo bi da razmotrite nekoliko pitanja za početak: da li ćete uzeti odsustvo duže od nekoliko dana kako biste mogli da brinete o vašoj partnerki i bebi? Da li ćete pozvati nekog od porodice da bude kod vas u početku dok se ne snađete? Da li ćete možda angažovati neku osobu koja će biti pomoć u kući?

Pre nego što se izletite i napravite planove koji se vama čine prikladnim, ne zaboravite da detaljno prođete kroz sve detalje sa majkom vašega deteta. U ovim situacijama, iznenađenja nimalo nisu poželjna.

 

Mitovi u vezi trudnoće - da li trudnice ne smeju u hidromasažne kade, saune i jacuzzi?

Ova tvrdnja je istinita. Opuštajuće aktivnosti poput saune, hidromasažne kade i jacuzzija nisu preporučljive u trudnoći jer mogu da podignu temperaturu trudnice. Obzirom da beba ima temperaturu koja je približno 1 stepen manja u odnosu na vašu, kada vaša temperatura poraste, raste i temperatura fetusa u još većoj meri što nije dobro za bebu. Dugotrajno sunčanje takođe može da dovede do povišene temperature zbog čega bi trudnice trebalo da izbegavaju i ovu aktivnost tokom leta.

 

Šta da očekujete dok čekate bebu - Sendi A. Hetavej, Arlin Ajzenberg i Hajdi A. Murkof; Kreativni centar 2020

Priručnik za zdravu trudnoću - Vilijam i Marta Sirs; Publik Praktikum 2020

Radost trudnoće - Tori Krop; izdavač Laguna 2010.

https://www.today.com/parents/myths-facts-things-avoid-during-pregnancy-today-t207367

 

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Drveni kreveci A010352
Krevetac je jedan od najvažnijih komada bebine opreme. Posvetite pažnju odabiru kreveca...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
23.070,00 RSD
Besplatna dostava
Kupi
Sačuvano u omiljne
Dušeci 120x60 A010450
Dobar dušek nije bitan samo zbog kvalitetnog sna vaše bebe, već i zbog razvoja kosti, k...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
4.334,00 RSD
Ušteda 765,00 RSD
5.099,00 RSD
Besplatna dostava
Kupi
Da li Vam je ovaj članak bio od pomoći