Srećna trudnica

22. nedelja trudnoće

U 22. nedelji vaša beba je velika kao dunja. Njena čula se izoštravaju i ona i dalje većinu vremena u budnom stanju nastoji da uvežbava pokrete i reflekse koji će joj biti neophodni odmah po rođenju. Osim rasta stomaka, buduće mame bi mogle da promene i osetni rast stopala usled koga bi možda morale da nabave obuću veću i za jedan broj. Ovo je još jedan simptom karakterističan za trudnoću za koji je zadužen hormon relaksin.

Vaša beba u 22. nedelji trudnoće je velika kao dunja

Do sada je vaša beba duga oko 28cm i teška oko 430 grama, što odgovara veličini i težini jedne prosečne dunje. Bebina spoljašnjost je do sada u potpunosti formirana, tj. ona već izgleda onako kako ćete je videti nakon porođaja.

Masnoće kod bebe

Koža vaše bebe je još uvek naborana i prekrivena finim dlačicama koje se nazivaju lanugo. U narednom periodu, beba će dobijati sve više masnoće i potkožno salo. Beba u ovom trenutku ima samo 1% masnoća i u narednom periodu će taj procenat naglo rasti. Ovo nisu iste masnoće kao kod nas, jer je u pitanju takozvano braon salo koje se odmah pretvara u energiju i koje će omogućavati bebi da zadrži toplotu.

Čula se izoštravaju

Do sada beba ima svih pet čula, a nervni sistem naporno radi na njihovom izoštravanju. To znači da će u ovoj nedelji beba sigurno pokušavati da uhvati uši, nos i pupčanu vrpcu, beba može da razaznaje zvuke iz vašeg tela, ali i iz spoljašnjosti, a njene oči, iako su još uvek zatvorene, moći će da prepoznaju svetlo i mrak.

 

Vaše telo u 22. nedelji trudnoće - i stopala rastu

Ako ste u 22. nedelji trudnoće, to znači da ste u drugom trimestru, 5. nedelji 5. meseca trudnoće i da vam je ostalo 18. nedelja do kraja. Više o kalendaru trudnoće, kao i o načinu na koji se računaju nedelje trudnoće i termin porođaja možete pročitati na ovom linku - https://www.aksa.rs/saveti/srecna-trudnica/277-kalendar-trudnoce-po-nedeljama

Do 22. nedelje, čak i ukoliko niste do sada imali problema sa gorušicom, usled povećanja materice i kretanje bebe u stomaku možete početi da je osećate.

Otprilike u ovo vreme vaši hormoni trudnoće takođe mogu da izazovu pojavu valunga, a višak kilograma može da izazove određene bolove tokom narednih nedelja. Pored stomaka, primetićete da vam rastu i stopala.

Otečena stopala

Da li vam je sve teže da obujete cipele? Krivac za to može biti otečenost nogu i zglobova koji su karakteristični za trudnoću. Obzirom da u vašem telu struji čak 50% više krvi u odnosu na period pre trudnoće, vaši ekstremiteti su skloniji oticanju, a usled delovanja hormona relaksina na opuštanje ligamenata i veći pritisak na stopala, ona mogu postati veća i u dužini i u širini. U većini slučajeva, ovo stanje je normalno, a simptomi se pogoršavaju tokom leta i u popodnevnim satima.

Ipak, preterano oticanje može da bude i znak za uzbunu. U slučaju naglog otoka ili neravnomernog otoka koji može biti udružen sa simptomima kao što su zamagljen vid, crvenilo ili bol trebalo bi da se hitno obratite lekaru jer to može da bude signal za preeklampsiju i trombozu dubokih vena u trudnoći.

 

Savet za 22. nedelju - kegelove vežbe

Kegelove vežbe su odlične za žene uvek, a naročito je to slučaj u trudnoći. One podrazumevaju vežbanje mišića karličnog dna. Najlakše ih je opisati kao vežbu koja je vrlo nalik naizmeničnom zadržavanju i popuštanju potrebe da se mokri. Kegelove vežbe biće vam od velike pomoći tokom samog porođaja jer zatezanjem mišića karličnog dna smanjujete šansu od rupture međice, tj. “cepanja” tokom porođaja i istovremeno pripremate mišiće koji će vam pomoći da istisnete bebu napolje. Nakon što se beba rodi, kegelove vežbe će vam pomoći da ponovo tonizujete vaginalne mišiće koji će u tom slučaju biti brže spremniji za seksualne odnose nakon porođaja. Mnoge žene misle da je zgodno raditi ove vežbe tokom samog čina mokrenja, ali to nije preporučljivo jer se u tom slučaju povećava rizik od infekcije.

 

Saveti za buduće tate - budite uključeni

Sada kada trudnoća postaje sve očiglednija i kako se period porođaja bliži, vaša partnerka može postajati sve anksioznija povodom nadolazećih događaja. Ovde vi stupate na scenu. Tate koje su uključene tokom trudnoće uspevaju da smanje nivo stresa kod mama. A niži stres podrazumeva zdravije okruženje za vašu bebu koja se upravo razvija.

Istraživanja su pokazala da su očevi koji su uključeni tokom trudnoće, uključeni i nakon što se beba rodi. A ono što je najvažnije, istraživanja su pokazala da deca čiji su očevi uključena u njihovo vaspitanje imaju veće samopouzdanja i bolja socijalna, emocionalna i akademska postignuća bolja od dece kod kojih to nije slučaj.

 

Mitovi u vezi trudnoće - da li seks može da naškodi bebi?

Jedan od mitova u vezi trudnoće i pitanje koje muči mnoge roditelje jeste da li je seks tokom trudnoće bezbedan, tj. da li može da naškodi bebi? Odgovor na ovo pitanje je da je u slučaju normalne trudnoće potpuno bezbedno upražnjavati seks dok god se oba partnera osećaju komotno za to. Ukoliko niste sigurni da li je bezbedno da upražnjavate seks u vašem slučaju, najbolje je da se o tome konsultujete sa lekarom.

Mit koji najčešće imaju buduće tate jeste da će beba znati šta se dešava. Ovo je takođe mit, beba apsolutno neće imati predstavu o tome. Čak i ako ona počne naglo da se pokreće i da udara nakon vašeg orgazma, ne brinite jer - to nije reakcija na vaše zadovoljstvo već samo potpuno normalan odgovor fetusa na aktivnosti materice.

 

Šta da očekujete dok čekate bebu - Sendi A. Hetavej, Arlin Ajzenberg i Hajdi A. Murkof; Kreativni centar 2020

Priručnik za zdravu trudnoću - Vilijam i Marta Sirs; Publik Praktikum 2020

Radost trudnoće - Tori Krop; izdavač Laguna 2010.

https://www.nhs.uk/pregnancy/related-conditions/common-symptoms/swollen-ankles-feet-and-fingers/

https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/pregnancy-week-by-week/in-depth/sex-during-pregnancy/

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Babyono odlikuju proizvodi solidnog kvaliteta i pristupačne cene.
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
429,00 RSD
Kupi
Da li Vam je ovaj članak bio od pomoći