Srećna trudnica

Prva nedelja trudnoće 

Nalazite se u prvoj nedelji trudnoće, a da još niste ni trudni? Ovo je konfuzno, zar ne? 
Iako ćete najverovatnije začeti tek u 3. nedelji, od prvog dana vašeg menstrualnog ciklusa računa se prva nedelja trudnoće. 


Razlog za ovo nalazi se u činjenici da je svaki novi ciklus nova prilika za začeće i početak trudnoće. Od prvog dana menstrualnog ciklusa vaše telo započinje sa novim pripremama koje za rezultat mogu imati eventualno začeće do kojeg najčešće dolazi u periodu ovulacije. 

 

Priprema za ovulaciju


No, beba još uvek nije na vidiku. Barem ne još uvek. Za sada se u vašoj materici odvija priprema za dolazak nove jajne ćelije za koju nećete znati da li je kompatibilna sa odgovarajućom spermom još nekoliko nedelja. Ali, to ne znači da ne treba da počnete da se pripremate, kako psihički, tako i fizički. 

 

Nalazite se u 1. nedelji trudnoće, a niste trudni


Ako se i dalje pitate zašto se ova nedelja računa kao prva nedelja trudnoće, osim činjenice da je prvi dan menstruacije ujedno i početak novog ciklusa i šanse za začeće, ova nedelja se računa kao prva jer je prvi dan ciklusa nešto što se precizno može pratiti, dok sam početak ovulacije, kao i trenutak začeća, osim u slučaju da ste u postupku veštačke oplodnje, nije moguće sasvim precizno odrediti. 


Čak i kada se zna trenutak kada je sperma partnera dospela u telo buduće majke, niko ne može garantovati kada je konkretan spermatozoid došao u kontakt sa jajnom ćelijom. Zapravo, mogu proći i nekoliko dana dok se jajna ćelija ne susretne sa spermom. A i kada do toga dođe, može proći još 24 sata dok spermatozoid ne ostvari oplodnju i dok jajna ćelija ne počne da se deli. 


I zato, u cilju preciznijeg monitoringa i određivanja početka ciklusa trudnoće koji traje 40 nedelja, prvi dan menstruacije smatra se prvim danom u prvoj nedelji trudnoće. 


Vaše telo u prvoj nedelji trudnoće


Upravo ste dobili menstruaciju. Sluznica vaše materice se čisti, izbacujući jajnu ćeliju koja nije oplođena u prethodnom mesecu. Novi ciklus započinje, ciklus koji predstavlja polaznu tačku za vašu trudnoću. 
Vaši menstrualni ciklusi orkestrirani su zahvaljujući zajedničkom radu hormona koji se međusobno dopunjuju. Jedan od njih je FSH, odnosno folikulostimulirajući hormon koji stimuliše folikul da sazri. Sledeći bitan hormon jeste LH, odnosno liteinizirajući hormon koji,  potmomaže rad FSH-a sa kojim zajedno stimuliše folikule. Svaki folikul sadrži jednu jajnu ćeliju i svakoga meseca jedna od tih ćelija postaje dominantna, tj. predodređena za ovulaciju. 


Kako folikuli sazrevaju, oni produkuju još jedan hormon zvani estrogen koji je zaslužan za dve stvari: Najpre, estrogen podstiče sluznicu materice da ponovo počne da se zgušnjava. Sa druge strane, kada se dostigne dovoljno visok nivo estrogena, pokreće se skok u proizvodnji LH.
Taj skok LH uzrokuje da se jajna ćelija iz najzrelijeg folikula izbaci iz jajnika u jajovod. Tada dolazi do ovulacije i šanse u tekućem ciklusu da dođe do začeća. 

 

Šta buduće mame mogu da učine? 


Iako tehnički još uvek niste trudni, najbolje je da se ponašate kao da jeste tokom ove dve nedelje kada planirate da zatrudnite. Rešite se loših navika, a započnite sa uzimanjem prenatalnih vitamina i folne kiseline i nastojte da se hranite zdravo i da se dovoljno krećete. 
Ukoliko patite od određenih tegoba ili uzimate lekove, bilo da su su to redovne terapije ili određeni suplementi i preparati obavezno se konsultujte sa lekarom koji će vam najbolje sugerisati šta je ono što možete da nastavite da koristite, a šta potencijalno može da bude probematično za začeće i samu bebu. 

 

Prenatalni vitamini i folna kiselina kao nezaobilazni dodatak pred začeće


Nema sumnje da telo trudnice radi prekovremeno i zato je potrebna priprema i sva pomoć koju može da dobije. Stručnjaci savetuju da kao deo pripreme za trudnoću, buduće mame uzimaju prenatalne viramine koji uključuju 400 mikrograma folne kiseline na dnevnom nivou. Naučno je dokazano da uzimanje folne kiseline potpomaže važne zdravstvene benefite i za majku i za bebu i smanjuje rizik od kasnije pojave srčanih mana, trudničkog dijabetesa i prevremenog porođaja. Ukoliko vam lekar sam ne preporuči određene prenatalne vitamine i preparate, možete i sami da odaberete, ali nikako nemojte zaboraviti da oni uključuju i folnu kiselinu. 

 

Šta mogu da učine buduće tate?


Proces roditeljstva započinje mnogo pre nego što se pojavi ta značajna dodatna linija na testu za trudnoću. Svaka beba želi srećne roditelje, a ono što je potrebno da bi roditelji uopšte mogli da budu srećni i zadovoljni jeste podela odgovornosti. I ako ste se pitali kada je pravo vreme da počnete, verovatno već kasnite. 
Ali, neka vas to ne pogađa previše, jer, ukoliko čitate ove tekstove, već ste na dobrom putu jer ćete u njima naći brojne savete koji mogu da vam služe kao smernice da pomognete svojoj partnerki da održi zdravu trudnoću i da zajedno dočekate zdravo dete. 


Iako je vaša partnerka ta čije telo će podneti najveći deo posla koji se tiče trudnoće, moralna i emocionalna potpora i podela odgovornosti je nešto o čemu bi buduće tate trebalo da brinu od trenutka kada stupe u zajednicu. I zato, počnite sa malim stvarima. Ukoliko je vaša supruga ostavila pušenje, budite joj podrška u tome; ukoliko se trudi da promeni navike u ishrani, budite i vi deo toga. 

 

Extra savet za tate - čuvajte spermatozoide


Ukoliko planirate bebu, držite se podalje od električnih ćebića, laptopa u krilu i drugih modernih uređaja i aksesoara koji mogu da vas ugreju na način koji nije tradicionalan. Studije su pokazale da duga izloženost prekomernoj toploti nalik onoj koju pružaju električna ćebad, pa čak i laptop koji prolongirano držite u krilu može da naškodi produkciji spermatozoida, a to je poslednje što želite u ovom trenutku.  

 

Extra savet za mame - u iščekivanju ovulacije 


Iako još uvek nije povoljan trenutak za začeće jer još uvek imate vremena do ovulacije, to ne znači da bi trebalo da izbegavate odnose sa partnerom. Možda ste negde čuli da česti odnose mogu da utiču na kvalitet i količinu sperme. Iako postoje istraživanja koja su potvrdila da spermatozoidi nakon 2-3 dana apstinencije mogu da budu kvalitetniji, postoje i brojne studije koje su pokazale da zapravo parovi koji imaju učestaliji seksualni ritam (na svakih 1 do 2 dana) imaju znatno veću stopu začeća, kao i da sami odnosi mogu da potpomognu stimulaciju hormona i organa i da pripreme telo za ono što sledi. I zato, nastojte da imate odnose sa vašim partnerom što češće, ali opet bez stresa i pritiska, jer, idealan seksualni ritam je onaj ritam koji najviše prija vama i vašem partneru.

 

Šta ako ipak ne zatrudnim? 


Prosečan zdrav par ima 25 do 30% šanse da začne bebu sa svakim menstrualnim ciklusom ukoliko pokušava ili ne koristi sredstva za kontracepciju. I zato, čak i ukoliko pokušavate već neko vreme bez uspeha, ne bi trebalo da očajavate. Obično je za začeće potrebno da par pokušava nekoliko meseci, a možete posumnjati na probleme sa začećem prirodnim putem tek ukoliko pokušavate duže od 12 meseci. U tom slučaju će vas vaš lakar ili ginekolog uputiti na preglede ili specijalistu za lečenje neplodnosti. 


Izvori: 

 

  • Šta da očekujete dok čekate bebu - Sendi A. Hetavej, Arlin Ajzenberg i Hajdi A. Murkof; Kreativni centar 2020
  • Priručnik za zdravu trudnoću - Vilijam i Marta Sirs; Publik Praktikum 2020 
  • Radost trudnoće - Tori Krop; izdavač Laguna 2010. 
  • https://www.healthline.com/health/sex-for-pregnancy

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Mum care mast za negu ispucalih bradavica 25ml ubrzava epitelizaciju, hidrira i neguje ...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
340,00 RSD
Ušteda 89,00 RSD
429,00 RSD
Kupi
Da li Vam je ovaj članak bio od pomoći