Srećna trudnica

Prvi znaci trudnoće -saznajte kako da ih otkrijete


Rani simptomi trudnoće nisu isti kod svake žene. Od osobe zavisi da li će prvi znaci trudnoće biti primetni, a može se dogoditi i da izostanu. U nastavku saznajte koji su simptomi rane trudnoće i kako da ih otkrijete. 

Koji su najraniji znaci trudnoće?

Prvi najraniji znaci trudnoće mogu biti različiti, a to su uglavnom:

 • Mučnina
 • Povrćanje
 • Štucanje
 • Podrigivanje
 • Često uriniranje
 • Promena raspoloženja
 • Izostanak menstrualnog perioda
 • Pojačan sekret
 • Vrtoglavica
 • Znojenje
 • Vrućina

Pored pomenutih simptoma, mogu se pojaviti i druge naznake da ste trudni, odnosi se na period pre menstruacije.

 • Otečenost i osetljivost dojki
 • Bol i nadutost u stomaku
 • Umor - želja sa snom
 • Metalni ukus u ustima
 • Povišena pozicija cerviksa
 • Tačkasto krvarenje

Kada se javljaju prvi znaci trudnoće?

U većini slučajeva, prvi znaci trudnoće se javljaju kada izostane menstruacija. Može se dogoditi i da to bude nedelju do dve posle toga. Najčešće se prvi simptomi trudnoće pojavljuju oko 6. nedelje trudnoće

Prvi znaci trudnoće u prvoj nedelji

Često se dešava da se prvi znaci trudnoće ne uzmu u obzir, pošto su veoma slični umoru i iscrpljenosti. U prvoj nedelji se uglavnom javljaju glavobolja, grčevi, nadutost, učestala potreba za mokrenjem, malaksalost i nešto viša bazalna temperatura.

Ovi simptomi ne znače da ste trudni, ali ako ih primetite, onda treba obratiti pažnju. Pogotovu ako postanu sve prisutniji. 

Da li sve žene imaju prve simptome trudnoće?

Prvi znaci trudnoće i simptomi se razlikuju od žene do žene. Kod nekih žene, simptomi mogu biti veoma izraženi i jaki, dok neke žene ih jednostavno i ne primete. Jedini proveren i siguran način da otkrijete da ste u drugom stanju, jeste da uradite test.

Simptomi za ranu trudnoću

Simptomi rane trudnoće mogu biti različiti, ali postoje određni koji skoro sigurno mogu ukazivati da ste trudni.

Treperenje i grčevi

Grčevi mogu biti znak da ste trudni, ali oni su slični onim koji se pojavljuju pred menstrualni period. Grčevi u trudnoći su plod promena u organizmu. Tada se oplođena jajna ćelija pričvrsti za zid materice.

Mučnina / Povraćanje

Mučnina je isto jedan od simptoma trudnoće. Iako je mnogi nazivaju jutarnja mučnina, to i nije baš najispravnije, jer se može javiti u bilo koje doba dana. Najbolji savet je da jedete češće, ali manje obroke. Mučnina u trudnoći nastaje jer se usporava rad organa za varenje. 

Mučnina je povezana sa čulima mirisa i ukusa.

Pojačano čulo mirisa i ukusa

Čulo mirisa i ukusa bivaju sve izraženiji. Zato trudnice neke namirnice ne žele da okuse, dok sa druge strane, određene namirnice jedu u velikim količinama. Koje su to namirnice, zavisi isključivo od osobe.

Često se dešava da čak i omiljena hrana bude potpuno odbačena, jer izaziva mučninu. Nastaje usled hormonskih promena, ali takođe vremenom nestaje ili bude blaži.

Učestalo mokrenje

Može se pojaviti već na samom početku trudnoće, ali i kasnije. Nastaje usled veće proizvodnje krvi, te bubrezi proizvode više tečnosti koja odlazi u bešiku. Kako trudnoća odmiče, dešava se da bešika bude pritisnuta zbog rasta bebe i položaja.

Promene u grudima

Jedan od najčešćih simptoma trudnoće su promene u grudima. Grudi će postati sve osetljivije i otečene, a može se javiti i svrab. Uglavnom se deo oko bradavica menja i potamni

Umor

Umor i iscrpljenost su takođe prvi znaci trudnoće, ali njih često žene zanemare, jer do toga može doći i zbog drugih razloga. Uglavnom se vezuje sa visokim procentom progesterona u organizmu. Ukoliko je umor povezan sa trudnoćom, onda je neophodno da se odmarate i hranite namirnicama sa mnogo proteina. 

Izostanak menstrualnog ciklusa

Izostanak menstruacije je najsigurniji znak da ste trudni. Ako je menstrualni ciklus redovan, lako se računa vreme ovulacije i možete pratiti kalendar trudnoće. Iako izostane menstruacija, ne može 100% tvrditi da ste trudni. Najpre je neophodno da uradite test, a potom i pregled kako bi se trudnoća potvrdila. 

Kućni test za trudnoću možete odmah upotrebiti, veoma je pouzdan i lako se koristi. Test možete uraditi dan pošto izostane menstruacija.

Vrtoglavica / Nesvestica

Ova dva simptoma se često povezuju sa niskim krvnim pritiskom, zbog čega mnoge žene otkriju da su trudne, tek pošto odu na pregled. Ako ste u drugom stanju, a ovi simptomi se četo javljaju, posetite lekara kako bi ih rešili.

Promene u tenu

Zbog promene hormona, dolazi do pojave bubuljica po licu, a sa druge strane mladeži mogu da postanu tamniji.

Gubitak kilograma

U prva 3 meseca se može dogoditi da izgubite na težini. To je normalno, jer vam je apteti smanjen i razne namirnice su vam odbojne. 

Dakle, postoje razni simptomi rane trudnoće. Trudnoća se razilikuje kod žena, te svaka drugačije prožljiva ovaj divan period. Tokom trudnoće najvažnije da obratite pažnju na sebe i vodite računa.

Izvor: 

https://klinikaperinatal.com/trudnoca/zatrudnjivanje/rani-simptomi-trudnoce/
 

 

 

 


 

Da li Vam je ovaj članak bio od pomoći