Srećna trudnica

Da li je moguća menstruacija u trudnoći?

Izostanak menstruacije može da bude jedan od prvih naznaka trudnoće. Kašnjenje menstruacije često dovodi do konfuzije i brige. Poznato je da 1. nedelja trudnoće znači da još niste trudni, zbog čega su mnoge žene zbunjene. 

Kako biste bolje razumeli da li je menstrucija u trudnoći moguća, odgovori na sva pitanja koja vas zanimaju su u nastavku. 

Kašnjenje menstruacije tokom trudnoće

Ukoliko žena uoči da menstruacija kasni, najčešće se sumnja da je u drugom stanju. Preporuka je da se uradi kućni test i obrati svom ginekologu. Ukoliko je test za trudnoću pozitivan, to je pouzdan znak da ste trudni.

Da li je moguće dobiti menstruaciju u prvom mesecu trudnoće?

Menstruacija se uglavnom ne javlja u toku trudnoće, te usled krvarenja dolazi do pogrešnog tumačenja i misli se da je menstruacija. Najčešće se dešava u prvom mesecu trudnoće, kada žene još uvek nisu svesne da se nalaze u drugom stanju. 

Uzrok krvarenja u ranoj trudnoći često je plod implantacijskog krvarenja. Poptuno normalna pojava, jer se tada oplođene jajne ćelije pripajaju zidu materice. Uglavno traje kratko i svetlije je boje od normalne menstruacije.

Lažna menstruacija u trudnoći

Lažna menstruacija (pseudomenstruacija) je krvarenje koji je veoma redak, javlja se u manje od 1% slučajeva. Lažna menstruacija predstavlja fenomen i nastaje usled hormonskih promena u telu, najčešće se javlja u ranoj fazi trudnoće. Ako mislite da imate da lažnu menstruaciju, obratite se svom lekaru.

Šta može biti uzrok za krvarenje u trudnoći?

Na krvarenje u trudnoći utiču razni faktori. Najčešći uzroci za krvarenje su:

  • Implantacijsko krvarenje 
  • Infekcije (upale) - cervicitis ili vaginitis često su uzrok za krvarenje u trudnoći. Nastaju usled iritacije materice ili vagine.
  • Ektopična trudnoća (vanmaterična) - veoma ozbiljno stanje kada se jajašce nalazi izvan materice, uglavnom u jajovodu. Tada krvarenje može da bude naznaka za vanmateričnu trudnoću koju prati bol u predelu stomaka. 
  • Placenta previa - stanje kada se posteljica implantirana nisko u materici, to dovodi do krvarenja u trudnoći. Zahteva ozbiljnu pažnju od strane dokotora. 
  • Naprezanje ili stres - dizanje teških predmeta može biti uzrok za krvarenje tokom trudnoće. 

 

Menstruacija nakon trudnoće

Posle porođaja uglavnom se menstruacija vraća u roku od nekoliko sedmica, nekada par meseci. To zavisi i od žene. Menstrualni ciklus nekada se promeni posle trudnoće, te utiče na trajanje ciklusa. Sve su tu normalne stvari, samo je važno da ih budete svesni.

Menstruacija u trudnoći - iskustva žena

Iskustva sa menstruacijom u trudnoći su različita. Pojedine žene primete krvarenje u ranoj fazi trudnoće, dok s druge strane nema promena menstrualnog ciklusa. 

Menstruacija u trudnoći zavisi od žene do žene. Kašnjenje menstruacije, lažna menstruacija, promene menstrualnog ciklusa i krvarenje u trudnoći su deo iskustva tokom trudnoće. Važno je da budete svesni toga i obratite se lekaru, ako uočite bilo kakve promene u menstrualnom ciklusu tu trudnoći. 

Foto: Shutterstock
Izvor: https://www.medicalnewstoday.com/articles/322598#other-causes-of-bleeding-during-pregnancy
 

Da li Vam je ovaj članak bio od pomoći