Srećna trudnica

Sekret u trudnoći - sve što treba da znate

Vaginalni sekret ima ulogu da održava zdravlje vagine i reproduktivni sistem. Međutim, tokom trudnoće može biti drugačiji, te promeniti miris, boju i strukturu. U ovom tekstu ćemo pojasniti  kako treba da izgleda sekret u trudnoći, kojih boja može da bude i kada treba da se obratite lekaru.

Šta je vaginalni sekret?

Ima funkciju da sprečava infekcije i održava sluzokožu zdravom. Može se pojaviti pre trudnoće, ali najčešće tokom ovulacije. Tokom trudnoće u telu se mnogo stvari menja, a samim tim i sekret. Nema razloga da brinete, jer je to potpuno normalna pojava.

Kako izgleda sekret u trudnoći?

Boje se mogu razlikovati. Može biti beli, žuti, braon, zeleni, a ponekad i crvenkaste boje. Uglavnom je gust i lepljiv, a to je sasvim normalno u trudnoći. Ako je kojim slučajem ima jak miris, a ujedno izaziva svrab ili bol tokom mokrenja, onda se obavezno obratite lekaru.

Kako izgleda sekret u ranoj trudnoći?

U ranoj fazi može da bude redak i često je providan. Možete uočiti blago krvaranje koje ga često oboji, pa trudnice pomisle da je u pitanju menstrualni ciklus. Sve nastaje zbog jačeg uticaja hormona koji se odvijaju u telu buduće mame.

Boje sekreta u trudnoći

Za vreme trudnoće može biti različitih boja i tekstura. Evo nekoliko primera:

Žuti sekret u trudnoći

Ova boja može ukazati da nešto nije u redu. Uglavnom se odnosi na polno prenosive bolesti ili gonokok bakteriju. Sekret je tada gust i veoma neprijatnog i jakog mirisa.

Beli sekret u trudnoći

Uglavnom se javlja u tokom duge polovine trudnoće. Nešto je gušći, a uzrok su najčešće gljivične infekcije, najviše kandida.

Zeleni sekret u trudnoći

Ovo je znak da se obavezno javite lekaru. Slično kao žuti, može da ukazuje na brojne infekcije. Imajte na umu da infekcije poput hlamidije ili trihomonijaza mogu uticati na plod.

Braon sekret u trudnoći

Braon boja može ukazati da se termin porođaja približio. Najčešće dolazi do pucanja nekog kapilara unutar vaginalnog zida. Braon sekret posledica je promena i opterećanja vaginalnog zida. Nije opasan, ali ako vam smeta, javite se lekaru.

Pojačan sekret u trudnoći

Pojačan sekret normalna je pojava. Samo ukoliko se količina znatno uveća, to može biti naznaka na neku infekciju. Bilo kakve sumnje i nedoumice je najbolje rešiti sa svojim lekarom.

Vodeni sekret u trudnoći

Providan i beličast, često je lepljiv i sluzav. Nije opasan, niti može dovesti do komplikacija. Lekaru se obratite ako uočite da sekret curi iz vagine poput vode.

Sekret u trudnoći po grupama

Sekret u trudnoći deli se u tri grupe:

Uobičajan sekret

Najčešći tokom trudnoće i ne škode zdravlju.

Infekcije

Karakteriše ih neprijatan i jak miris. Najčešći uzrok može da bude nehigijena i bakterijske infekcije. U ovu grupu spadaju i infekcije nastale seksualnim putem. Ako se zanemare simptomi, lečenje može da traje dugo. Uglavnom se koriste antibiotici i vaginalna ispiranja.

Krvavi sekret

Ne mora nužno da znači da je najopasnija, ali bez antibiotika i antimikoticima, ne možete se lečiti. Javlja se pečenje i iritacija koja može biti veoma neprijatna, a mogu nastati i gljivične infekcije.

Da li je sekret u trudnoći opasan?

U principu nije opasan, ali to isključivo zavisi od grupe u koju spadaju. Ako menjaju boje i miris, onda morate obratiti pažnju, jer nisu opasni samo po plod, već i po majku. Zato je važno ići na redovne preglede, kada se radi vaginalni bris koji pokazuje kakvo je stanje i može se reagovati na vreme.

Kako sprečiti pojavu sekreta u trudnoći?

Ima par mogućnosti kako da sprečite pojavu sekreta u trudnoći

  • Higijena - redovno se tuširajte i koristite blagi sapun bez mirisa. Ne koristite proizvode koji mogu iritirati vaginalnu regiju, poput parfimisanih uložaka ili tufera.
  • Pamučni donji veš - pamuk je najbolja opcija tokom trudnoće. Pamučni donji veš omogućava vagini da diše, što smanjuje rizik od infekcija. 
  • Izbegavajte usku garderobu - preuska garderoba može da izritira vaginalnu regiju,a time poveća rizik od infekcija. Kao i slučaju donjeg veša, važno je da odeća bude komotna. 

 

Izvori:

 

Da li Vam je ovaj članak bio od pomoći