Srećna trudnica

Težina i veličina bebe po nedeljama tokom trudnoće

Težina bebe tokom trudnoće, kao i veličina, najbolji je pokazatelj kako se beba razvija. Bebina težina treba da raste svojim prirodnim tokom, a suština je da ne dođe do gojaznosti, niti neuhranjenosti. U nastavku teksta saznajte na koji način i koliko bi trebalo da iznosi težina bebe tokom trudnoće.

1. nedelja

Prva nedelja trudnoće zapravo je još menstrualni ciklus. Nije se još desilo začeće. Aproksimativan dan koncepcije znači da se začeće bazira na osnovu prvog dana vaše poslednje menstruacije.

2. nedelja

Fertilizacija se odvija pri kraju 2. nedelje trudnoće. Dolazi do deljenja fertilisane jajne ćelije na dva dela 30 sati posle fertilizacije. Putem falopijanove tube kreće se ka uterusu, a pošto dođe do podele na 32 dela, onda se ova ćelija naziva morula.

3. nedelja

Još niste svesni da se nalazite u drugom stanju. Podeljena jajna ćelija pripija se za zid uterus, naziva se blastocit. Veoma je mala, prečnika 0.1 – 0.2 mm.

4. nedelja

Dolazi do formiranja embriona. Embrion služi da proizvede hormone, horioni gonadotropin (HCG). To znači da ako uradite test na trudnoću, pokazaće vam se pozitivan rezultat.

5. nedelja

U petoj nedelji trudnoće veličina fetusa je oko 1.27mm. Polako počinju da se formiraju koštani, mišićni i nervni sistem.

6. nedelja

Embrion je sada veličine oko 2 - 4mm, od vrha prema butinama. Bebino srce počinje polako da pulsira u šestoj nedelji trudnoće. Formirni su respiratorni i digestivni sistemi, te se naziru delovi od kojih će nastati ruke i noge.

7. nedelja

Pri kraju nedelje, veličina je od 5 do 13mm, a težina oko 0.8g, poput zrna graška. Formiraju se ručice i ramena, srce se podelilo na levu i desnu komoru. Takođe, pluća su isto podeljena.

8. nedelja

Rast je očigledan, sada je veličina od 14 do 20mm (dužina). Ovo je period kada se događaju mnoge promene, recimo, formirani su kapci i uši. Počinje funkcionisanje kanalića koji povezuju grlo i nos. Ruke su nešto veće, ovo je najbolji primer koliko brzo se beba razvija tokom trudnoće.

9. nedelja

Tokom trudnoće, 9. nedelja je period kada počinje s formiranjem ušne školjke. Takođe, kreću da se pojavljuju prsti na nogama i rukama. Bebe počinju da pomeraju, ali vi to još nećete moći da osetite. Možete čuti otkucaje ako upotrebiti Dopler. Veličina bebe  22 – 30mm, a težina oko 4g.

10. nedelja

Vitalni organi počeli su da rade zajedno. Mozak se razvija neverovatno brzo, čak 250 000 neurona nastaje svakog minuta. Impresivno, zar ne? Bebe tokom trudnoće u ovoj nedelji počinju da poprimaju oblik ljudskog bića. Njihova veličina je od 32 do 44mm, dok je težina oko 7g.

11. nedelja

Od ove nedelje, beba kreće da se razvija veoma brzo. U ovoj nedelji beba će biti svega 8g teška, dok će već u 20. nedelji imati čak 260g. Iako su spoljašne genitalije razvijene, nije još moguće saznati pol deteta.

12. nedelja

Bebino lice je formirano. Sada su tu nosić i obraz. Prsti su se potpuno odvojili, a njeno srce znatno brže radi. Veličina bebe je oko 63mm, a težina 14g.

13. nedelja

Došao je kraj prvog trimestra. Placenta se razvila i daje kiseonik, kao i sve neophodne materije. Kapci su razvijeni, ali su još zatvoreni jer štite oči dok se ne razviju. Veličina bebe je oko 76mm, težina 19g.

14. nedelja

Protekla su tri meseca od začeća, veličina je od 80 do 110mm, dok je težina u proseku 25g. Vrat počinje da jača, a počinju da se pojavljuju i dlačice koje štite kožu bebe.

15. nedelja

Koštani sistem i srž se uveliko razvijaju. Ako je u pitanju ženski pol, ovarijum počinje da proizvodi milione jajnih ćelija tokom ove nedelje. Težina je 49g, a veličina 113mm.

16. nedelja

Beba kreće da se pomera, međutim, nemojte brinuti ako to ne osetite. Beba je sada 116mm, a teška 80g.

17. nedelja

Veličina bebe je 12cm, a težina 100g, još je mala. Sada se razvija masno potkožno tkivo koje će čuvati telesnu temperaturu posle rođenja.

18. nedelja

Ako dosad niste znali dečije pesmice, evo razloga da naučite. Bebe sada mogu da čuju, te im možete otpevati nešto. Počinju da se razvijaju oči,a njena veličina je 14cm, težina 140g.

19. nedelja

Telo bebe prekriveno je zaštitnim slojem, dok mozak sadrži milione motornih nerava. Upravo to joj omogućava da se pokreće. Njena veličina je oko 16cm, težina 226g.

20. nedelja

Došli ste do polovine trudnoće, vaša beba je sada oko 16cm velika, a njena težina 260g. Formira se bebina derma i epiderm. U ovoj nedelji počinju da rastu kosa i nokti.

21. nedelja

Crevni sistem je razvijen i služi da apsorbuje šećer koji pristiže putem digestivnog trakta. Bebe se više ne kreću brzo, jer su sve veće. Sada je njihova težina 340g, a veličina 20cm.

22. nedelja

Počinje da koristi čula i razvija se iz dana u dan. Obrisi lica su sve jasniji i nalik onome koje će imati po rođenju.

23. nedelja

Bebina koža je naborana. Brže se produkuje ćelija kože u odnosu na masno tkivo. Uveliko pomera prste na nogama i rukama, a težina je 450g.

24. nedelja

Tokom trudnoće u ovoj nedelji, bebina pluća počinju da primaju kiseonik, bez obzira na to što on stiže preko placente. Njena pluća proizvode surfaktant, kojim se održava zapremine kiseonika u plućima.

25. nedelja

Ako osetite štucanje, to znači da pokušava da diše. Time uklanja klanja amnionsku tečnost iz pluća. Njena težina je sada 560g.

26. nedelja

Verovali ili ne, bebina težina sada je čak 850g! Oči se polako otvaraju, a kosa i trepavice još rastu.

27. nedelja

Tokom trudnoće, ova nedelja je označena kao prva u trećem trimestru. Sve nastavlja da se razvija svojim tokom, njena veličina je 23cm, a težina 900g.

28. nedelja

Bebina težina sada je 1100g, a velična 25cm. Raste bebin mozak, a masnog tkiva je sve više, jer se povećava.

29. nedelja

Počinje da se proizvode hormoni androgen i estrogen. Oni doprinose nastanku prolaktina u majčinom telu, time počinje stvaranje kolostruma (majčinog mleka).

30. nedelja

Težina bebe je sada 1400g, dok je veličina 27cm. Beba je znatno atkivnija.

31. nedelja

Placenta pruža hranljive materije neophodne bebi. Beba svakodnevno urinira 500ml amnionsku tečnost.

32. nedelja

Obrve, kosa, prsti na rukama i nogama, kao i trepavice su formirani. Počinje polako da se skida zaštitni sloj. Bebina težina od 1800g i veličina od 29cm, ukazuje na pravilan i zdrav razvoj bebe tokom trudnoće.

33. nedelja

Pluća su još malo i potpuno formirana. Ovo je period tokom trudnoće, kada će beba zauzeti položaj u kom će biti prilikom porođaja.

34. nedelja

Ako se kojim slučajem dogodi da se bebe rode u ovoj nedelji, njihova pluća su zrela. Ujedno težina od 2250g i veličina od 32cm govore da može preživati bez oslanjanje na aparate.

35. nedelja

Tokom trudnoće, ovo je period kada beba dostiže svoju punu težinu i veličinu. Sve je dobro raspoređeno, a težina joj onemogućava da se mnogo pomera.

36. nedelja

Ostalo je još malo vremena do porođaja, sada bebina težina iznosi 2750g. Kalcijum utiče na jačinu skeleta.

37. nedelja

Beba još raste, a sada počinje da proizvodi kortizol hormon. On pomaže oko sazrevanja pluća, kako bi disala normalno.

38. nedelja

Težina bebe iznosi 3100g, dok je veličina 35cm. Ako čekate dečaka, testisi se spuštaju prema skrotumu, dok su kod devojčica genitalije potpuno formirane.

39. nedelja

Beba počinje da se smešta u kanal uterusa. Težina joj je 3250g, a pupčana vrpca je dugačka oko 50cm i debljine 1.3mm.

40. nedelja

Prošli ste sve situacije tokom trudnoće, sada je došao trenutak da se beba rodi. Ako se ne porodite u ovoj nedelji, znajte da se samo mali procenat trudnica porodi u predivđenom terminu. Prosečan težina bebe prilikom porođaja je 3500g, a veličina od 48 do 51mm.

Da li Vam je ovaj članak bio od pomoći