Srećna trudnica

Blizanačka trudnoća (višeplodna trudnoća) - šta sve treba da znate?

Za razliku od jednopolne trudnoća, blizanačka trudnoća je zahtevnija. Iako su mnoge stvari iste, poput simptoma, blizanačka trudnoća traži više pažnje od strane trudnica. Bebe su brže razvijaju, a samim tim se situacija i telo žene brže menja.

Kako nastaje blizanačka trudnoća?

Pošto se iz jajnika oslobode dve jajne ćelije tokom ovluacije, nastaje blizanačka trudnoća. Potrebno je da obe budu oplođene od strane spermatozoida kako bi došlo do nje. Ovim putem javlja se višeplodna trudnoća, međutim, nije uvek baš tako.

Jednojajčani blizanci

Nastaju iz iste oplođene ćelije. Pošto se dogodi oplodnja, ćelije se dele na 2 dela. Zanimljivo je da su jednojajčani blizanci uvek istog pola i krvne grupe. Postoji nekoliko pojmova koje bi trebalo da razumete:

  • Horion - spoljna membrana ploda
  • Amnion - unutrašnja membrana
  • Zigot - jajna ćelija oplođena u prvoj fazi, pre faze embriona, a potom fetusa

Od nedelje trudnoće zavisi kako se stvari dalje odvijaju i kada se ćelija podelila.

U prvih 5 dana - formiraju se 2 placente ,
2 horiona i 2 amniona Između 6. i 10. dana - 1 placenta, 1 horion i
2 amniona Zigot podela između 10. i 14. dana - formira se 1 placenta, 1 horion i 1 amnion

U slučaju da do podele dođe posle 2. nedelje od začeća, onda je ona nepotpuna. Tada nastaju sijamski blizanci kojima su delovi tela spojeni. Ipak, ovo je izuzetno retka pojava.

Dvojajčani blizanci

U ovom slučaju, dvojajčani blizanci nastaju tako što posle podele jajne ćelije, svaki bebac ima svoju amnionsku kesu. Ovde polovi mogu biti različitih kombinacija, mogu biti dečak i devojčica, ali i istog pola.

U kojoj nedelji se otkriva blizanačka trudnoća?

Najčešće se otkriva oko između 10. i 11. nedelje trudnoće. U ovom period to bi trebalo da bude vaš drugi pregled ultrazvukom. Moguće je, naravno, ranije ustanoviti blizanačku trudnoću, već oko 8. nedelje i na prvom pregledu. Iskusniji ginekolozi mogu odmah da ustanove o kakvoj je trudnoći reč.

Uz kalendar trudnoće najbolje ćete znati šta možete da očekujete i kada da idete na pregled.

Blizanačka trudnoća simptomi

Simptomi blizanačke trudnoće nisu drugačiji od obične. Potpuno su isti, s tim što mogu biti znatno izraženiji. Dakle, to su jutarnja mučnina, uvećan apetit, dobijanje kilograma i brže umaranje.

Samo imajte na umu da su simptomi dvostruko jači, jer ipak imate dve bebe. To je veliki napor za organizam.

Blizanačka trudnoća po nedeljama

Razvoj se ne razlikuje od obične, samo su promene znatno vidljivije i brže se odvijaju.

Treća nedelja blizanačke trudnoće

Već u ovoj nedelji moguće je da će te uočiti promene i osetiti neke simptome.

Četvrta, peta, šesta nedelja trudnoće

Izostanak menstruacije događa se tokom ovog perioda. Sada se javljaju ozbiljniji i jasniji simptomi, a vaša trudnoća se biti ustanovljena od strane lekara. Možete da razmišljate o prvom zvučnom pregledu.

Sedma, osma nedelja blizanačke trudnoće

Malena srca počinju da kucaju. Verovatno ste već imali ultrazvučni pregled kojim je to potvrđeno. Ovo je period kada će biti ustanovljeno da li se radi o blizanačkoj trudnoći. Bebe su već formirale određene organe.

Deseta, jedanaesta, dvanaesta nedelja blizanačke trudnoće

Vreme je za drugi ultrazvučni pregled, osim toga, trudnice sada treba da urade određene prenatalne testove. Uz to možete da radite espertni ultrazvuk kojim se radi provera razvoja beba. Pošto se završava prvi trimestar, stomak se i te kako vidi.

Drugi trimestar – dvanaesta nedelja blizanačke trudnoće

Bebe su se poprilično razvile i sada kreću da dobijaju na težini. Brzo ćete osetiti njihove pokrete, što je ranije nego kod jednopolne trudnoće.

Klasični simpotmi polako će početi da nestaju, ali će se zato javiti bolovi u leđima i češće umaranje kao posledica rasta beba.

Period blizanačke trudnoće od 22. do 28. nedelje.

Tokom ovog period mogu se javiti lažne kontrakcije. Ako ste zabrinuti, posavetujte se s lekarom. Što se tiče beba, kod njih se razvijaju pluća i počinju da reaguju na zvuk.

Blizanačka trudnoća od 29. do 32. nedelje

Nastavljate da rastete sve više, dok se kod beba razvija mozak. Sada mogu da otvore oči i počinju da reaguju na svetlost. Trudnice će sada imate poteškoća prilikom kretanja i spavanja.

Blizanačka trudnoća nakon 33. nedelje

Tokom ovog period, žena uglavnom imaju poteškoća sa svakodnevnim aktivnostima. Budite strpljivi, jer je porođaj sve bliži. Pošto se rast bebe množi sa 2, osetićete svaki gram koji bebe dobijaju.

Blizanačka trudnoća nakon 35. nedelje

U slučaju blizanačke trudnoće neretko se dešava da se porođaj dogodi između 36 i 37. nedelje. Zato, budite u pripravnosti kada dođe ovaj period. Neka stvari za porodilište budu spremne.

Ishrana u blizanačkoj trudnoći

Ishrana treba da bude zdrava i pravilna. Unosom kvalitetnih namirnica omogućićete bebama da dobiju sve neophodne stvari za njihov razvoj i rast. Pored toga, hrana znatno utiče na to kako će se trudnice osećati. Može uticati na mučnine i ostale simptome.

Najvažnije da ne udvostručite unos hrane zato što je u pitanju blizanačka trudnoća

Krvarenje i druge komplikacije u blizanačkoj trudnoći

Blizanačka trudnoća zahteva mnogo više pažnje i kontrole. Buduće mame moraju mnogo više da vode računa o načinu života, prvenstveno o ishrani, fizičkim aktivnostima i zdravlju.

Neke od čestih komplikacija su:

  • Krvarenje
  • Pobačaj - dešava se da se izgubi jedna beba, a druga rodi potpuno zdrava.
  • Prevremeni porođaj
  • Slaba količina odgovarajućih nutrijenata u krvi bebe
  • Preeklampsija - visok krvni pritisak

Komplikacije se često javljaju, ali ih bez problema možete sprečiti ako povedete računa o svom zdravlju.

Kilaža u blizanačkoj trudnoći

Neki prosek kilograma koje žena dobije je od 16 do 20 kg. I sami znate da prekomerna težina možete uticati na porođaj i dovesti do komplikacija. Dovoljno je da vodite računa i sve će biti u najboljem redu, a uvek se možete posavetovati s lekarom u vezi sa ishranom u trudnoći.

Blizanačka trudnoća iskustva

Žene koje su imale priliku da prođu kroz ovu vrstu trudnoće, tvrde da nije nimalo laka. Susreću se s raznim poteškoćama, a posebno se ističu početni simptomi i kasnije kretanje. Ipak, svaka od njih govori da pošto ugleda dve bebe, sve se zaboravlja.

Da li Vam je ovaj članak bio od pomoći