Srećna trudnica

11.
Dec
2018
Srećna trudnica

Jedno od veoma ozbiljnih stanja koje može da se dogodi tokom trudnoće jeste vanmaterična trudnoća, kada se oplođeno jajašce usadi izvan materice. Takvu trudnoću nije moguće izneti i što pre se otkrije, to je bolje po zdravlje žene.

17.
Feb
2021
Srećna trudnica

Drage buduće mame, da li se vaš dugo očekivani dan približava? Budite spremne. Evo koje su vam sve stvari potrebne u porodilištu za vas i bebu.

25.
Feb
2021
Srećna trudnica

Većina žena smatra da je dojenje izuzetno bitna stvar radi pravilnog odrastanja i razvoja bebe. Jedno je sigurno, dojenje beba je najlepša stvar koju majka obavlja jer se tada javlja osećaj posebne i nesvakidašnje bliskosti između majke i bebe. Koliko je zdravo majčino mleko govore mnogi sturčnjaci i pedijatri koji isiču značaj dojenja za razvoj bebe.

11.
Dec
2018
Srećna trudnica

Za pravilan rast i razvoj deteta neophodno je da se majka pravilno hrani u toku trudnoće a i nakon porođaja, za vreme dojenja.

27.
Aug
2018
Srećna trudnica

Mučnine su jedan od neprijatnih pratilaca gotovo polovine trudnoća.

27.
Aug
2018
Srećna trudnica

Sad moraš da jedeš za dvoje! Ovu rečenicu će buduća mama tokom trudnoće čuti veoma često, čak i ako se stomak još ne nazire.

27.
Aug
2018
Srećna trudnica

Anemija je čest neželjeni pratilac trudnoće.

27.
Aug
2018
Srećna trudnica

Trudnoća je specifičan period i mnogi postupci majke,svesni ili nesvesni, mogu da naškode plodu.

13.
Sep
2018
Srećna trudnica

Od trenutka kada se na testu za trudnoću pojavi druga crtica, posete ginekologu postaju mnogo češće.

22.
Nov
2018
Srećna trudnica

Pritisak u trudnoći merilo je zdravlja .Normalan krvni pritisak jedan je od važnih pokazatelja zdravlja svakog organizma. Tokom trudnoće posebno je važno da buduća majka ima normalnu vrednost krvnog pritiska, jer hipertenzija može da bude ozbiljna zdravstvena pretnja i majci i plodu.

22.
Nov
2018
Srećna trudnica

 Vežbama protiv razdvojenih mišića na stomaku .Iza nemogućnosti da se skine stomak i vežbama postigne lep izgled trbušnih mišića često stoji dijastaza. U pitanju je razmicanje uzdužnog trbušnog mišića duž središnje linije, koje se javlja kod svake treće trudnice, najčešće tokomo trećeg trimestra ili neposredno posle porođaja. O tome na koji način rešiti problem dijastaze razgovarali smo sa Snežanom Milanović, diplomiranim fizioterapeutom iz Centra za korektivnu gimnastiku.

18.
Mar
2021
Srećna trudnica

Možda vas interesuju činjenice o tome kako dolazi do trudnoće i šta se sve dešava u tom zadivljujućem procesu. Možda ste već trudni i želite da saznate šta vam sve predstoji. Možda želite da dobijete više informacija o tome kako da pomognete sebi ili budućoj mami koju poznajete kako da kroz period trudnoće prođe što zdravije i bolje. Bez obzira na razlog koji vas je inicijalno doveo na ovu stranicu, znajte da ste na pravom mestu. 

19.
Mar
2021
Srećna trudnica

Nalazite se u prvoj nedelji trudnoće, a da još niste ni trudni? Ovo je konfuzno, zar ne? 
Iako ćete najverovatnije začeti tek u 3. nedelji, od prvog dana vašeg menstrualnog ciklusa računa se prva nedelja trudnoće. 

19.
Mar
2021
Srećna trudnica

Ovo je nedelja u kojoj se otvara put da dođe do začeća. U vašem telu se pod uticajem hormona dešavaju neverovatne promene koje omogućavaju pripremu da dođe do trudnoće. Iako je tehnički moguće da ovo bude nedelja kada ćete ostati trudni, najčešće do toga dolazi tek u 3. nedelji trudnoće. 

19.
Mar
2021
Srećna trudnica

U trećoj nedelji trudnoće dešava se čudo. Beba je na putu! Postajete mama. Nakon ovulacije i uspešnog začeća razvija se embrion. Embrion je za sada niz ćelija koje nastavljaju da rastu i da se umožavaju. Potrebno je oko 4 dana da oplođena ćelija - koja je sada u fazi blastociste dospe do materice i još nekoliko dana dok se ne usadi u nju. 
Pol vaše bebe već je određen, iako ćete moći da saznate da li je u pitanju dečak ili devojčica  tek u drugom tromesečju. 

23.
Mar
2021
Srećna trudnica

U četvrtoj nedelji dolazi do izostanka menstruacije, a u telu se razvija dovoljan nivo hCG-a koji može da se registruje na testovima za trudnoću. Vaša beba se definitivno smestila u matericu i time započinje formiranje placente,  a prvenstvena zajednica dve ćelije sada se umnožila u milione ćelija koje vrše pripreme da postanu organi.

14.
Apr
2021
Srećna trudnica

U 5. nedelji trudnoće kod bebe se formiraju telesni sistemi i važne strukture, kao što su srce, mozak i kičmena moždina. Započinje razvoj posteljice, a srce bebe sada otkucava stabilno, mada ga ultrazvuk možda neće otkriti još nedelju ili dve.

14.
Apr
2021
Srećna trudnica

Dok se još uvek privikavate na činjenicu da ste trudni, u 6. nedelji trudnoće kod vaše bebe se formiraju važni organi, srce počinje da funkcioniše, formiraju se mozak i kičmena moždina, a takođe se pojavljuju i prvi obrisi lica, kao i začeci udova.

14.
Apr
2021
Srećna trudnica

Nalazite se u 2. mesecu trudnoće, a vaša beba (i dalje embrion) raste punom parom. Beba je sada velika oko 1 cm, što odgovara veličini borovnice. U ovoj nedelji se formiraju usta i jezik kod bebe, a bubrezi započinju sa radom.

14.
Apr
2021
Srećna trudnica

Vaša beba sada postaje fetus (zametak), formirani su svi važni organi, uključujući i polne. Vreme je za prvi odlazak kod ginekologa - ultrazvuk kojim će se i zvanično potvrditi trudnoća i tokom koga ćete po prvi put moći da čujete otkucaje srca vaše bebe - ili više beba. Na ovom ultrazvuku možete saznati ukoliko je u pitanju višeplodna trudnoća.