Srećna trudnica

42. nedelja trudnoće

Čestitamo, ovo je nedelja u kojoj će vaša beba doći na svet.

U 42. nedelji trudnoće većina roditelja brine da je njihova beba zakasnila. Međutim, pri računanju termina porođaja uvek postoji mogućnost greške od jednu do dve nedelje zbog čega se 42. nedelja i dalje smatra uobičajenom.

Ipak, u ovoj nedelji ćete se najverovatnije i poroditi. Ukoliko do porođaja ne dođe prirodnim putem, lekari, koji ovih dana budno prate vašu trudnoću i stanje vaše bebe, verovatno će predložiti da se porođaj indukuje.

Vaša beba u 42. nedelji trudnoće

Prosečna beba  42. nedelji teži između 3 i 4 kg i velika je otprilike kao manja bundeva ili lubenica.

Beba će biti pod konstantnim nadzorom

Iako je potpuno normalno da se bebe rode nakon termina, ove nedelje ćete biti pod jačim nadzorom, što znači da ćete češće ići na CTG i preglede lekara kako bi se bilo sigurno da je sve potpuno u redu.

Bebe rođene u ovoj nedelji obično nemaju verniks

Bebe koje prebace termin obično imaju crvenu, suvu i oljuštenu kožu. Razlog tome je što se do 42. nedelje obično gubi verniks (masni sloj na koži bebe koji omogućava da se njena koža ne osuši u plodovoj vodi). Ipak, bez obzira što bi po rođenju njena koža mogla da deluje suvo, važno je da ne koristite dodatna sredstva za negu kože, već da budete strpljivi. U prvih nekoliko dana, taj crveni sloj će se oljuštiti i konačno će se pojaviti savršeno mekana koža kod vaše bebe.

Bebe koje su prebacile termin imaju duže nokte i kosu

Većina beba koje prebace termin imaju duže noktiće i kosu (što ste možda već osetili kroz pojačanu gorušicu), a kada su u pitanju lanugo dlake može ih biti vrlo malo ili će one u potpunosti nestati do porođaja.

 

Vaše telo u 42 nedelji trudnoće

Ako ste u 42. nedelji trudnoće, to znači da ste u trećem trimestru, 2. nedelji 10. meseca trudnoće. Više o kalendaru trudnoće, kao i o načinu na koji se računaju nedelje trudnoće i termin porođaja možete pročitati na ovom linku - https://www.aksa.rs/saveti/srecna-trudnica/277-kalendar-trudnoce-po-nedeljama

Da li je trudnoća u 42. nedelji normalna?

Kao što smo već naveli, nema razloga za brigu. Trudnoća u 42. nedelji je potpuno uobičajena stvar. Jer, termin porođaja nije sasvim precizan i predstavlja procenu koja se zasniva na brojnim različitim faktorima. Tek kada se navrši 42. nedelja, smatra se da je trudnoća zaista prenesena. Ipak, najčešće se ne čeka da do ovoga dođe već lekari procenjuju kada je najbolji trenutak da se indukuje porođaj.

U kojim situacijama se indukuje porođaj?

Statistike su pokazale da se od ukupnog broja porođaja, oko 20% indukuje.

Porođaj se indukuje nakon temeljne procene lekara i najčešće u sledećim situacijama:

  • ukoliko do porođaja ne dođe prirodnim putem nakon navršene 42. nedelje
  • ako je pukao vodenjak i nije došlo do porođaja nakon 24 sata (jer je u tom slučaju veći rizik od infekcije)
  • ukoliko trudnica ili beba imaju zdravstvenih problema zbog čega je bitno da se indukuje porođaj

Indukcija porođaja lekovima

Medikamentozna indukcija podrazumeva da se koriste određeni lekovi koji će pokrenuti porođaj.

Ovi lekovi služe za razmekšavanje i otvaranje grlića materice i pokretanje kontrakcija. Mogu se davati primenom gela, vaginaleta ili intravenski, kroz infuziju. Pored toga, lekar može probati sa skidanjem membrane i prokidanjem vodenjaka čime se takođe ubrzava porođaj.

Mehanička indukcija - skidanje membrane i/ili prokidanje vodenjaka

Pre nego što se pristupi lekovima za izazivanja porođaja, lekar može da pokuša sa skidanjem membrane, koje je zapravo poznato kao čišćenje grlića materice koje za cilj ima pokretanje porođaja. Skidanje membrane se vrši tokom internog pregleda tako što lekar ili babica prevlače prstom oko grlića. Kao rezultat skidanja membrane dešava se odvajanje membrane amnionske kese od grlića materice. Ovo razdvajanje oslobađa hormone (prostaglandine) koji mogu da utiču na indukciju porođaja. Skidanje membrane nije bolno, ali može da bude malo neugodno i da uzrokuje blago krvarenje.

Takođe, ukoliko je porođaj krenuo, a prirodno ne dođe do pucanja vodenjaka, lekari mogu da odluče da sami prokinu vodenjak. Ova intervencija nije bolna i efikasno ubrzava porođaj.

Dok čekate bebu - probajte različite tehnike za opuštanje

Sada već odbrojavate sitno što znači da je uzbuđenje na nivou, ali i opšta napetost koja može negativno da utiče na opuštanje grlića. Zbog toga nastojte da pronađete načine da se relaksirate. Lezite na krevet sa blago izdignutim nogama koje ćete položiti na jastuk ili uzglavlje. Budite svesni određenih delova mišića, a zatim ih opustite. Neka vam lagana muzika bude u pozadini. Ili jednostavno, probajte da ležite i da ne mislite ni na šta sve dok se potpuno ne opustite. I ne zaboravite da dišete sasvim lagano.

 

Saveti za buduće tate - budite u pripravnosti

Da, veliki trenutak je sada zaista vrlo blizu. Zbog toga se postarajte da vi ne budete daleko. Budite tu da osigurate da vaša partnerka ode na sve neophodne preglede koji će biti češći u ovoj nedelji i da je ispratite u bolnicu kada za to dođe trenutak. U međuvremenu, pokušajte da joj pomognete da ublaži sve neugodne simptome koje verovatno oseća: od učestalih kontrakcija, problema sa hemoroidima,sa spavanjem, umora, napetosti i ostalih simptoma. Jedan od efikasnih načina da se ublaže gotovo svi navedeni simptomi jesu svakodnevne lagane šetnje (osim ako lekar nije drugačije propisao). Šetajte zajedno, osluškujte signale i postarajte se da se pridržavate svih saveta koje ste dobili od lekara.

 

Zanimljivosti u vezi porođaja - grlić i materica imaju neverovatne sposobnosti

Jednom kada se grlić materice tokom porođaja potpuno proširi, on, na određen način - nestaje. Grlić materice je mali organ između materice i vagine. Tokom trudnoće, grlić je čvrst i zatvoren sluznim čepom kako bi se osiguralo da je beba bezbedna u materici. Tokom porođaja, zahvaljujući kontrakcijama se grlić takoreći uvlači u matericu, postaje tanji i otvara se. Kada je grlić materice potpuno proširen na 10 centimetara, kontrakcije više ne povlače grlić u matericu; već se beba istiskuje u vaginu - i napolje u svet!

Cela materica može da prolapsira nakon vaginalnog porođaja. Drugim rečima, materica može da upadne u vaginu. Međutim, baš kao što se i grlić materice stanji, otvara i rasteže da bi prihvatio bebu koja prolazi, materica će učiniti svoje da se ponovo smanji i na kraju vrati na prvobitno mesto u vašoj karlici. Grlić materice će se takođe vratiti na svoje mesto između materice i vagine.

 

Izvori:

Šta da očekujete dok čekate bebu - Sendi A. Hetavej, Arlin Ajzenberg i Hajdi A. Murkof; Kreativni centar 2020

Priručnik za zdravu trudnoću - Vilijam i Marta Sirs; Publik Praktikum 2020

Radost trudnoće - Tori Krop; izdavač Laguna 2010.

https://www.pregnancybirthbaby.org.au/common-myths-about-giving-birth

 

Da li Vam je ovaj članak bio od pomoći