Srećna trudnica

40. nedelja trudnoće

I dalje ste u 9. mesecu trudnoće, iako vam se sada verovatno čini da se taj mesec odužio.

Da li ste znali da samo 4% trudnica rodi bebu u predvođenom terminu? Ukoliko vam je termin prošao, nema razloga za brigu. Kod preostalih 96 procenata do porođaja dolazi do 2 nedelje pre ili posle, a od tog procenata čak 30% porođaja desi se nakon termina.

Vaša beba u 40. nedelji trudnoće

Imuni sistem bebe

Vaša posteljica još uvek snadbeva bebu antitelima koja će je štititi u prvih 6 meseci života dok ne razvije svoj imuni sistem. Kod dojenih beba, količina tih antitela je još i veća, pogotovo ona koja se produkuju kroz kolostrum - prvo majčino mleko koje je jako hranljivo i bogato antitelima i koje se produkuje u prvih nekoliko dana nakon porođaja.

Veličina bebe

Prosečna težina bebe u 40. nedelji trudnoće je oko 3,5 kg, a dužina oko 50 cm. Ono što je interesantno jeste da će pupčana vrpca biti duga isto koliko i beba po rođenju, a posteljica će biti osam puta lakša u odnosu na bebinu težinu.

Apgar test

Nakon rođenja, beba se ocenjuje jednostavnim testom koji se sastoji od pet tačaka Apgar indeksa. Ocenjuju se rad srca, izgled i boja kože, refleksi, tonus mišića i disanje. Cilj testa jeste da se utvrdi koliko se beba adaptirala na novu sredinu van majke. Za sve navedene parametre beba dobija od 0 do 2 boda, sa maksimalnim rezultatom do 10 bodova.

Kod ocene od 8 do 10 znače da je beba u zadovoljavajučem stanju i da joj nije potrebna dodatna nega.

Kada je ocena od 5 do 7 to znači da novorođenče nije u najboljem stanju i da će joj biti potrebna dodatna pomoć.

Za ocenu 4 i niže novoođenčetu će biti potrebna intenzivna nega i praćenje zdravstvenog stanja tokom dužeg vremenskog perioda.

 

Vaše telo u 40. nedelji trudnoće

Ako ste u 40. nedelji trudnoće, to znači da ste u trećem trimestru, na kraju devetog meseca trudnoće, odnosno u 5. nedelji 9. meseca trudnoće. Ukoliko do porođaja ne dođe u toku ove nedelje, to znači da ćete zagaziti i u 10. mesec trudnoće, što je potpuno normalno - jer 30% trudnoća traje preko 40 nedelja.

Više o kalendaru trudnoće, kao i o načinu na koji se računaju nedelje trudnoće i termin porođaja možete pročitati na ovom linku - https://www.aksa.rs/saveti/srecna-trudnica/277-kalendar-trudnoce-po-nedeljama

Kontrakcije

U 40. nedelji trudnoće sasvim je normalno da osećate mnogo kontrakcija. Ipak, ako su u pitanju Brakston Hiksove kontrakcije one ne bi trebalo da budu bolne. Kada počnu prave kontrakcije, jasno ćete primetiti razliku. Prave kontrakcije podrazumevaju bolove koje prati i stezanje mišića stomaka, a bol nestaje kada kontrakcija prođe, odnosno kada se mišići opuste.

Kada krenu prave kontrakcije:

Kada dođe do pravih kontrakcija koje prethode porođaju, ne morate odmah da idete u bolnicu, već najpre pokušajte sledeće:

Ukoliko se desi da prve kontrakcije osetite u toku noći, pokušajte da nastavite da spavate (osim ukoliko kontrakcije nisu u toj meri bolne da ne možete). Ukoliko uspete da odspavate, grlić će se lagano širiti dok spavate, a odmor će vam pomoći da se bolje pripremite za porođaj.

Ukoliko se prve prave kontrakcije jave tokom dana, probajte da lagano šetate koliko možete jer ćete na taj način pomoći bebi da se pomeri u položaj za porođaj i da se grlić razmekša.

Uvidećete da vam različite poze pomažu dok traje konrtakcija. Možda te poze uključuju lagano saginjanje dok se držite uz trosed ili jednostavno ljuljuškanje dok kontrakcija ne prođe. Isprobajte različite poze, dišite lagano i nastojte da se krećete koliko možete.

U ublažavanju kontrakcija mogu da pomognu i tuš i topla kupka. Masaža vašeg partnera takođe može da bude od velike pomoći.

Ukoliko ste išli na psihofizičke pripreme za porođaj sigurno ste uvežbali različite tehnike disanja. Sada je pravi trenutak da prepoznate vrstu kontrakcije koju imate i da se fokusirate na to disanje. Ukoliko niste upoznate sa ovim tehnikama, probajte da duboko udišete kroz nos i izdišete na usta držeći vilicu opuštenom sve vreme.

I možda najvažnije - pokušajte da ostanete smireni. Kada ste opušteni i svesni, moći ćete da kontrolišete bolove mnogo lakše nego kada ste uznemireni.

U trenutku kada shvatite da kontrakcije traju duže od jednog minuta sa razmakom koji nije veći od 5 minuta između dve kontrakcije, vreme je da krenete u bolnicu.

Tri faze porođaja

Porođaj se sastoji iz 3 faze. Prva faza podrazumeva porođajne kontrakcije i razmekšavanje i otvaranje grlića dok se on ne otvori 10 cm. Ova faza može da potraje  između 6 i 12 sati, a ukoliko niste prvorotka, ova faza može da bude i kraća.

Druga faza predstavlja sam porođaj, a treća faza je rađanje posteljice.

 

Saveti za buduće tate - skrenite misli sa porođaja

Da li vam se čini da se ovih dana sve vrti oko porođaja? Naravno da je i vama i vašoj partnerki sigurno teško da se fokusirate na bilo šta drugo kada ste prebacili termin, ali, zaista bi bilo dobro ukoliko pokušate da skrenete misli. Gledanje u sat neće vam pomoći da ubrzate porođaj. Znajte da će beba doći onda kada je spremna, a lekari su tu da procene da li je potrebna indukcija. Pokušajte da se ponašate normalno i da vam dani budu ispunjeni. Opustite se zajedno uz dobar film, prošetajte i nastojte da se što više odmorite. I slobodno recite znatiželjnim članovima porodice i prijateljima da će dobiti vesti iz prve ruke onda kada ih bude bilo.

 

Zanimljivosti u vezi porođaja - koliko se pravi porođaj razlikuje od onoga koji vidimo u filmovima?

Prikazi porođaja na filmovima često su vrlo dramatični. Vodenjak pukne, roditelji odmah potrče u bolnicu, tamo ih brzinom vetra proslede do porođajnog bloka i sam porođaj najčešće dolazi uz mnogo vikanja i urlanja. Sve ovo se uglavnom razlikuje od stvarnog života. Pod jedan - pucanje vodenjaka ne mora da bude prvi znak porođaja i nakon uočavanja prvih znakova nije neophodno odmah odjuriti u bolnicu. Po prijemu vas, osim u slučaju da su kontrakcije zaista česte i da je otvorenost grlića velika neće tako brzo odvesti u porođajni blok. Zapravo, pregled lekara i priprema za porođaj mogu da potraju minimum sat vremena. A kada je u pitanju vikanje, ovde je stvar potpuno subjektivna. Dok neke porodilje tvrde da im je vikanje pomoglo u poslednjem stadijumu porođaja da istisnu bebu, dobar procenat porodilja se koncentriše na disanje i štedi snagu za poslednje napone koji prethode dolasku bebe.

 

Izvori:

Šta da očekujete dok čekate bebu - Sendi A. Hetavej, Arlin Ajzenberg i Hajdi A. Murkof; Kreativni centar 2020

Priručnik za zdravu trudnoću - Vilijam i Marta Sirs; Publik Praktikum 2020

Radost trudnoće - Tori Krop; izdavač Laguna 2010.

https://www.pregnancybirthbaby.org.au/common-myths-about-giving-birth

Da li Vam je ovaj članak bio od pomoći