Srećna trudnica

Epiduralna i spinalna anestezija - Izbor anestezije

Bilo da li planirate da koristite anesteziju tokom porođaja ili ste već odlučili da želite potpuno prirodan porođaj bez anestetika, uvek je dobro da znate kako epiduralna i spinal anestezija funkcionišu.

Ovo je potrebno iz dva razloga: prvo, uvek postoji šansa da promenite mišljenje jednom kada porođaj krene i drugo - u slučaju hitnog carskog reza anestezija je neophodna.

Kako biste bili spremni za sve moguće opcije, dobro je da se naoružate svim potrebnim informacijama na vreme.

Kako funkcionišu epidural i spinal anestezija?

Epiduralna i spinal anestezija direktno blokiraju prenos signala kroz nervna vlakna u samoj kičmi ili blizu kičmene moždine. Kao rezultat dolazi do gubitka osećaja u tom delu, uključujući osećaj bola zbog čega se koriste tokom porođaja i carskog reza.

I epiduralna i spinalna anestezija podrazumevaju postavljanje igle u donji deo leđa. Međutim, ove dve vrste anestezije imaju ključne razlike zbog kojih se različito primenjuju u zavisnosti od načina porođaja, a koje ćemo detaljnije objasniti u daljem tekstu.

 

Epiduralna anestezija

Epiduralna anestezija uključuje ubrizgavanje leka u „epiduralni prostor“. Kod ove vrste anestezije, pre nego što se igla izvuče postavlja se kateter kroz koji se kasnije ubrizgavaju anestetici. Kateter se postavlja izvan omotača ispunjenog tečnošću, pored nerava koji prenose bol iz materice.

Postavljanjem katetra omogućava se kontinuirana infuzija lekova protiv bolova tokom celokupnog trajanja porođaja, kao i mogućnost dodavanja jačih lekova i anestetika ukoliko je to potrebno.

Pošto lek treba da pređe membranu (dura mater) koja okružuje kičmenu moždinu pre nego što stigne do ciljanih nerava, obično je potrebno oko 20tak minuta pre nego što se oseti dejstvo anestezije.

 

Spinal anestezija

Spinal anestezija podrazumeva direktno ubrizgavanje leka kroz membranu (dura mater) u spinalni prostor ispunjen likvorom - cerebrospinalnu tečnost koja obavija kičmenu moždinu.

Ova anestezija najčešće se koristi za carski rez ili u slučaju kada porođaj napreduje velikom brzinom i kada postoji osnovana sumnja da epidural neće delovati na vreme.

Spinalne igle su mnogo tanje od epiduralnih igala, a doze koje se koriste su manje od onih koje se primenjuju za epidural.

Za razliku od epidurala, spinal anestezija se daje jednokratno, a njeno dejstvo je ograničeno (do 2 sata), zbog čega se u nekim slučajevima daje u kombinaciji sa epiduralom.

 

Kombinovana spinalno - epiduralna anestezija

Ova anestezija, kako joj i sam naziv sugeriše predstavlja kombinaciju spinalne i epiduralne anestezije. Ona se može koristiti u slučaju carskog reza. Spinalna - za sam carski rez i epiduralna koja se uključuje naknadno u slučaju kada je potrebno regulisati bolove koji se jave nakon operacije.

 

Osnovne razlike između epiduralne i spinalne anestezije:

Osnovna razlika u odnosu na epiduralnu anesteziju sastoji se u tome da se spinal anestezija primenjuje samo jednom i ubrizgava se direktno u tečnost u kičmenoj moždini, dok se epidural primenjuje izvan ovojnice i može se davati i dozirati u kontinuitetu .

Takođe, spinal anestezija deluje brzo zbog čega je najčešći izbor u slučaju hitnog carskog reza, dok je kod epiduralne anestezije potrebno da prođe 20tak minuta.

Kada je u pitanju doziranje, spinal podrazumeva jači efekat uz manje doze, dok su za epidural neophodne veće koncentracije anestetika.

 

Da li epiduralna anestezija boli?

Prilikom davanja epiduralne anestezije oseća se nelagodnost jednaka davanju bilo koje injekcije. Ubod će se osetiti nekoliko trenutaka nakon što je igla ubačena i taj osećaj će brzo  proći. Stvarno delovanje osetiće se tek nakon 20tak minuta.

 

Kako izgleda porođaj sa epiduralom?

Kako će tačno epidural delovati i kako će porođaj izgledati za svaku ženu ponaosob može da varira od slučaja do slučaja. Ono što je definitivno činjenica jeste da epidural neće u potpunosti da umrtvi sve osećaje, već je generalni cilj davanja epiduralne anestezije da se redukuje količina bola koju žena oseća tokom porođaja.

Ono što najveći broj žena koje su se porodile sa epiduralom prijavljuje jeste osećaj pritiska, kao i nelagodnosti tokom trajanja kontrakcija.

Neke žene umeju da prepoznaju kada je beba spremna za izlazak i da je vreme za poslednje napone, dok je drugima potrebno da ih o tome obaveste lekar ili babica.

Međutim, kontrakcije bi morale da se osete, makar u vidu zatezanja u predelu stomaka.

Sa epiduralom su ove kontrakcije poput Brakston-Hiksovih - ne naročito prijatne, ali ne ni naročito bolne.

Pored bolnih senzacija vezanih za porođaj, epidural utiče i na ostale osećaje u tom delu tela, pa tako, postoji mogućnost da žena ne primeti nagon za uriniranjem. Zbog toga se ženama postavlja kateter koji se uklanja neposredno pred porođaj. U određenim situacijama, kada je dejstvo anestezije produženo, stavlja se drugi kateter nakon porođaja koji će biti uklonjen nakon 24 sata.

 

U kojim situacijama se epiduralna anestezija ne preporučuje?

Iako je anestezija potpuno bezbedna za većinu budućih mama, postoji mali procenat žena za koje bi ova procedura mogla da bude rizična. U ovaj procenat spadaju trudnice koje imaju problema sa koagulacijom krvi. Takođe, epiduralna anestezija nije preporučljiva za porodilje koje reaguju na lokalni anestetik ili imaju određene vidove dermatološke infekcije u području gde bi trebalo da se plasira igla. Kontraindikacija su i ozbiljne povrede kičmenog stuba.

 

Da li postoji šansa da epidural ili spinal ne deluju?

Ovo je moguće, ali u retkim slučajevima i to kada je u pitanju epiduralna anestezija.

Nemogućnost da epiduralna anestezija ne deluje može da potiče iz nekoliko razloga:

u slučaju da kateter nije pravilno postavljen, u slučajevima problematične anatomije pacijentkinje i u slučajevima kada se epidural ne da na vreme.

Ipak, kao što smo naveli, ovakve situaciju su vrlo retke, ali nije naodmet da porodilja bude spremna da postoji mogućnost i za ovakav razvoj događaja.

 

Postoje li nuspojave nakon epidurala i spinala?

Najčešći neželjeni efekti nakon korišćenja epiduralne ili spinalne analgezije kod porodilja su:  simptomi dugotrajne glavobolje, bolovi u leđima i određeni neurološki simptomi.

I dok je dokazano da glavobolja može da bude direktan simptom i komplikacija koja je uzrokovana blokadom epiduralnog nerva, ne postoji naučna osnovanost da su bolovi u leđima i neurološke komplikacije nuspojave spinalne ili epiduralne anestezije, već se one pripisuju samom porođaju, jer su podjednako učestale i u slučajevima porođaja bez upotrebe anestetika.

Prilikom donošenja odluke o korišćenju anestezije tokom porođaja, trebalo bi imati na umu da su sve potencijalne nuspojave zaista retke i da su u pitanju rutinske procedure sa kojima se medicinsko osoblje susreće svakodnevno.

Sva pitanja i nedoumice najbolje je da razmotrite sa svojim lekarom ili anesteziologom, a takođe je preporuka da razmilsite i o drugim načinima za kontrolu bola tokom samog porođaja kao što su npr. tehnike disanja i vežbe za relaksaciju.

Da li Vam je ovaj članak bio od pomoći
Trenutno nema komentara