Srećna trudnica

37. nedelja trudnoće

Još samo 3 nedelje do termina! Vaša beba je sada potpuno spremna za dolazak na svet, a vi? Sada, kada je porođaj tako blizu, vreme je da se podsetite nekih termina koji ukazuju da je isti krenuo.

Da li znate šta je sluzni čep? Znate li kako izgleda kada pukne vodenjak? Kako da razlikujte obične kontrakcije od lažnih? U tekstu o ovoj nedelji, potrudićemo se da vam razjasnimo sve ove termine.

 

Vaša beba u 37. nedelji

Beba sada skladišti svu energiju potrebnu za porođaj, a njen rast će se usporiti u narednim nedeljama, kako bi ona mogla da prođe i kroz uski prolaz prema spolja. Njena čula se razvijaju i beba sada jasno može da razaznaje različite zvuke koji dolaze iz spoljašnje sredine.

Pluća su spremna za disanje

Od 37. nedelje, u slučaju porođaja, a naročito kada je u pitanju blizanačka trudnoća, smatra se da su bebe rođene u terminu. Razlog za ovo proizilazi, između ostalog, iz činjenice da su sa 37 nedelja bebina pluća u potpunosti razvijena i spremna za samostalno disanje.

Pravljenje mekonijuma

Vaša beba u ovom periodu odbacuje većinu lanugo dlake, kao sirastog maza (vernix caseosa) koji su sve ovo vreme služili kao zaštitni sloj kože. Obzirom da beba guta amnionsku tečnost, ona će zajedno sa njom gutati i navedene supstance. Kao rezultat počenje proizvodnja mekonijuma - prvih sadržaja na zidovima creva ploda. U pitanju je lepljiva zelenkasto crna masa koja predstavlja prvu bebinu stolicu.

Za sada neće početi istiskivanje mekonijuma. To se nejčešće dešava u njenih prvih 24 časa života, nakon što se presecanjem pupčane vrpce aktivira digestivni trakt.

 

Vaše telo u 37. nedelji - još 3 nedelje do termina

Ako ste u 37. nedelji trudnoće, to znači da ste u trećem trimestru, drugoj nedelji 9. meseca trudnoće i da vam je ostalo 3 nedelje do termina. Više o kalendaru trudnoće, kao i o načinu na koji se računaju nedelje trudnoće i termin porođaja možete pročitati na ovom linku - https://www.aksa.rs/saveti/srecna-trudnica/277-kalendar-trudnoce-po-nedeljama

CTG pregledi

Od 37. nedelje, ako već niste, trebalo bi da imate redovne CTG preglede. Ovi pregledi vrše se preventivno i na njima se prati broj otkucaja bebinog srca i istovremeno služi za merenje jačina kontrakcija materice.

Normalan broj otkucaja bebe je između 110 i 160 otkucaja i on može da varira,dok se  kontrakcije mere na skali od 0 do 100. Kada merenja pokažu kontrakcije jačine preko 60, smatra se da je otvaranje grlića započeto, a kada su one jače od 80, to je jasan pokazatelj da su u pitanju porođajne kontrakcije.

Ukoliko se na samom CTG-u ili na pregledu kod lekara ne pokaže da je porođaj krenuo, obzirom da je porođaj blizu i da može nastupiti u bilo koje doba dana ili noći, vreme je da u potpunosti budete spremne na ono što sledi i da i same prepoznate znake koji ukazuju da je vreme da krenete u porodilište. Evo i koji su to znaci:

Ispadanje sluznog čepa

Ispadanje sluznog čepa može da ukaže da će porođaj da usledi u narednih 2 do 48 sati. Ono se može pokazati u vidu pojave sluzi i sukrvice na donjem vešu.

Ukoliko je u pitanju prvi porođaj, dok ne dođe do još nekih simptoma, ispadanje sluznog čepa ne mora da znači da morate odmah da krenete u porodilište.

Ukoliko je u pitanju druga ili bilo koja naredna trudnoća, ispadanje sluznog čepa je znak da je je porođaj vrlo blizu i da je potrebno da se odmah zaputite u porodilište.

Kontrakcije

Već smo pisali dosta o lažnim kontrakcijama, a evo kako da prepoznate one prave: kontrakcije koje ukazuju da je porođaj blizu i da je vreme da krenete u bolnicu jesu one koje:

  • postaju sve češće i intenzivnije (javljaju se u intervalima između 5 i 10 min)
  • sve duže kontrakcije (koje mogu da potraju i do 60 sec)
  • kontrakcije čiji se intenzitet ne menja šta god da uradite
  • kontrakcije koje vam onemogućavaju da govorite normalno

Pucanje vodenjaka

Jedan od definitivnih znakova da je porođaj krenuo jeste pucanje vodenjaka. Vodenjak predstavlja amnionsku vreću koja okružuje bebu u materici dok je u plodovoj vodi. Čak i nakon pucanja, važno je znati da beba nije “na suvom” već je i dalje okružena izvesnom količinom plodove vode. Pucanje vodenjaka može biti potpuno ili delimično.

U slučaju potpunog pucanja vodenjaka, do izlivanja tečnosti dolazi iznenada, bezbolno je i uglavnom se ne može pomešati sa nemogućnošću da se zadrži mokraća.

Delimično pucanje vodenjaka podseća na nekontrolisano mokrenje, a najbolji način da budete sigurni da li je došlo do delimičnog curenja jeste da potpuno ispraznite bešiku, stavite uložak i pratite da li se curenje nastavlja.

U oba slučaja, boja tečnosti trebalo bi da bude svetlo žute boje. Međutim, ukoliko primetite da je boja vodenjaka crvene ili zelene boje, obavezno prenesite to medicinskom osoblju jer drugačija boja vodenjaka može da ukaže da beba ima probleme.

Nakon pucanja vodenjaka do porođaja može doći u bilo kom trenutku. Ipak, ukoliko do kontrakcije ne dođe u roku od 24 sata, onda je neophodno indukovati porođaj jer postoji opasnost od infekcije.

Takođe, u situacijama kada tokom porođaja ne dođe prirodno do pucanja vodenjaka, babica ili lekar ga mogu pokrenuti. Ovaj postupak naziva se amniotomija i takođe nije bolan.

 

Saveti za buduće tate - da li znate gde su neophodne stvari i dokumenta?

Do sada je torba vaše partnerke za porodilište sigurno spremna, ali, da li znate u svakom trenutku gde se ona nalazi? Da li imate sva potrebna dokumenta? Proverite još jednom: pored osnovnih stvari za mamu i bebu, kada krenete u porodilište, porodilja mora imati sa sobom sledeća dokumenta:

  • ličnu kartu
  • overenu zdravstvenu knjižicu
  • uput za porodilište
  • rezultate analiza (krvna grupa, HbS Ag, koprokultura, poslednji nalaz ultra zvuka)

 

Zanimljivosti u vezi trudnoće - lučenje estrogena

Da li ste znali da žena tokom jedne trudnoće luči više estrogena nego tokom celog života kada nije trudna? Krajem trudnoće, smatra se da žena na dnevnom nivou proizvede količinu estrogena koliko za 3 godine kada nije trudna.

Izvori:

Šta da očekujete dok čekate bebu - Sendi A. Hetavej, Arlin Ajzenberg i Hajdi A. Murkof; Kreativni centar 2020

Priručnik za zdravu trudnoću - Vilijam i Marta Sirs; Publik Praktikum 2020

Radost trudnoće - Tori Krop; izdavač Laguna 2010.

https://www.healthline.com/health/pregnancy/signs-that-labor-is-24-to-48-hours-away

Da li Vam je ovaj članak bio od pomoći