Srećna trudnica

25. nedelja trudnoće

Vaš stomak prati ubrzan rast vaše bebe i do sada bi mogao da bude velik kao fudbalska lopta.  Bebina koža u ovoj nedelji dobija sve prirodniji izgled, a u toku su i procesi koji su deo pripreme za buduće disanje. Evo šta sve možete da očekujete u 25. nedelji trudnoće:

Vaša beba u 25. nedelji trudnoće je velika kao karfiol

U 25. nedelji trudnoće vaša beba je duga oko 35cm i teška oko 650 g što otprilike odgovara jednoj prosečnoj glavici karfiola.

Bebina koža dobija boju

Beba postaje sve manje naborana, a njena koža sve manje providna usled nagomilavanja masti u proteklih nekoliko nedelja. Takođe, u ovoj nedelji ispod bebine kože ubrzano se kreiraju krvni sudovi - kapilari koji se pune krvlju. Sve to zajedno utiče da koža dobija prirodniji izgled i ružičastu boju (bez obzira na boju kože koju će beba imati kasnije kroz život).

Pripreme za disanje

Isti ti krvni sudovi će se u toku ove nedelje razvijati i u bebinim plućima, iako ona još uvek nisu u potpunosti sazrela. Međutim, ono što jeste sazrelo i što će početi da funkcioniše u 25. nedelji trudnoće jesu nos i nozdrve bebe koji će joj omogućiti da počne da uvežbava reflekse koji vode ka disanju.

Morov refleks

Osim ako ne želite da joj pomognete da prestane da štuca - nemojte plašiti bebu. U ovoj nedelji kod bebe nastaje Morov refleks, takozvani refleks iznenađenja. Poreklo i značenje ovog refleksa još uvek nam nije poznato. On nestaje oko 12. nedelje bebinog života. Ipak, ono što jeste poznato jeste da postojanje istog ukazuje da li beba pravilno pokreće svoje ekstremitete što je važan pokazatelj u prvim nedeljama nakon što se beba rodi.

 

Vaše telo u 25. nedelji trudnoće - još 15 nedelja do termina

Nalazite se u 25. nedelji trudnoće, to znači da ste u 3. nedelji 6. meseca trudnoće. Ostalo vam je još 3 meseca do termina. Više detalja o tome kako se računa kalendar trudnoće i termin porođaja možete pronaći na ovom linku - https://www.aksa.rs/saveti/srecna-trudnica/277-kalendar-trudnoce-po-nedeljama

U 25. nedelji trudnoće, vaš stomak je otprilike veliki koliko i fudbalska lopta. Ovo je sjajan znak da vaša beba odlično napreduje, ali, istovremeno i vreme kada mogu da počnu da vas muče novi neprijatni simptomi trudnoće, poput Brakston-Hiksovih kontrakcija i problema sa stolicom.

Brakston-Hiksove kontrakcije

Nekada se dešava da buduće mame pomešaju lažne kontrakcije materice sa bebinim pokretima. Ove kontrakcije nazivaju se Brakston-Hiksove (po lekaru koji ih je detaljno proučavao) i mogu se javiti već u ovom periodu iako su tipične za treće tromesečje.

One uglavnom nisu bolne, ali mogu da izazovu veliku neprijatnost.

Uzroci Brakston-Hiksovih kontrakcija mogu biti: položaj tela, reakcija na bebine pokrete, reakcija na dodirivanje stomaka, dehidratacija, orgazam, potreba za odlaskom u toalet.

Ono što je dobra vest je da se lako mogu zaustaviti. Nekada je dovoljna promena položaja, nekada da popijete veliku čašu vode, a nekada topli tuš. Ove kontrakcije mogu u potpunosti i da izostanu i to je takođe normalno.

Najveća dilema kod trudnica koje ih imaju tiče se pitanja kada su Brakston-Hiksove kontrakcije potpuno normalna pojava, a kada mogu da budu signal da bi trebalo da se obrati lekaru. Signal za uzbunu, tvrde stručnjaci, jeste kada se kontrakcije osećaju u redovnim intervalima, kada se ponavljaju ili su vrlo intenzivne i kada se jave u kombinaciji sa bolovima u krstima i leđima. U tom slučaju, može se raditi o pravim kontrakcijama i to je znak da je potrebno da se hitno obratite lekaru.

Konstipacija i hemoroidi u trudnoći

Usled uvećane materice koja sve više pritiska organe u donjem delu stomaka, uključujući i vene u rektumu, kao i zbog povećanog dotoka krvi, čest simptom trudnoće mogu da budu konstipacija i hemoroidi. Iako hemoroidi nisu opasni, oni mogu da izazovu velike neprijatnosti i bol i u krajnjem slučaju i krvarenje iz rektuma.

U kombinaciji sa konstipacijom, hemoroidi mogu da postanu još više uvećani i bolniji. Dobra vest je da bi hemoroidi takođe trebalo da se povuku nakon porođaja i vraćanja vašeg tela u normalno stanje, a postoje i različiti načini za njihov tretman i prevenciju: od povećanog unosa tečnosti, kretanja i konzumiranja hrane koja je bogata vlaknima. Kegelove vežbe takođe su korisne i u ovom slučaju.

 

Saveti za buduće tate - depresija u trudnoći

Pored svih burnih emocija, od uzbuđenja, do anksioznosti i strahova koji mogu da se jave u trudnoći (i to kod oba roditelja), izvestan broj trudnica i kasnije porodilja može da iskusi depresiju u trudnoći. Ovo je pravi medicinski problem kome se nažalost u našoj državi ne pridaje dovoljan značaj. Depresija u trudnoći je prvi put javno došla u žižu javnosti kada je čuveni glumac Tom Kruz javno uputio kritike koleginici Bruk Šilds koja je nakon porođaja pila lekove protiv depresije. Protest koji je nastao povodom ove nesmotrene izjave povećao je osvešćenost i edukaciju na ovu temu, a nažalost, danas postoje mongi koji, kao što je i Tom Kruz tada verovao, veruju da se depresija može izlečiti promenom načina razmišljanja i tinkturama. Ukoliko kod sebe ili svoje supruge primetite znakove depresije i uznemirenosti, ili ako vam se sama požali na isto, nikako nemojte zanemarivati ovaj problem i postarajte se da dođete do stručnjaka koji će vam pomoći u lečenju i dobijanju neophodne pomoći. Kada su u pitanju porodica i prijatelji iz vašeg okruženja, postarajte se da budu pravilno informisani i da ne čine ili govore stvari koje bi mogle dodatno da prodube problem.

 

Mitovi u vezi trudnoće - da li bi trudnice morale da izbegavaju uređaje?

Dilema koje u savremeno doba muči mnoge buduće roditelje, jeste, koliko je i da li je uopšte u redu da trudnica sedi ispred računara.

Ovo je još jedan mit u vezi trudnoće nastao usled straha od opasnog zračenja koje uređaji mogu da emituju. Odgovor je da buduće mame mogu da sede ispred računara jer oni ne emituju zračenje sa prednje strane. Ipak, sa zadnje strane uređaja se emituje niskrofrekventno elektromagnetno zračenje za koje još uvek nije utvrđeno da li može da ima negativnog uticaja. Zbog toga je važno, da, ukoliko buduća mama radi posao koji podrazumeva rad za računarom, ne drži laptop u krilu, već da uvek radi za stolom koji predstavlja neki vid barijere. Sa druge strane, ono što predstavlja rizik kada se dugo radi za računarom jeste dugo sedenje (naročito u nepravilnom položaju), kao i dugotrajan rad za tastaturom i nepravilno držanje prilikom korišćenja miša koje usled oslabljenih ligamenata u trudnoći može da dovede do sindroma karpalnog tunela.

Izvori:

Šta da očekujete dok čekate bebu - Sendi A. Hetavej, Arlin Ajzenberg i Hajdi A. Murkof; Kreativni centar 2020

Priručnik za zdravu trudnoću - Vilijam i Marta Sirs; Publik Praktikum 2020

Radost trudnoće - Tori Krop; izdavač Laguna 2010.

https://www.parents.com/pregnancy/week-by-week/how-big-is-your-baby-this-week/

https://www.today.com/parents/myths-facts-things-avoid-during-pregnancy-today-t207367

 

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Portikle A001398
Portikla je namenjena bebama od 06 do 2 godine. izradjena je od pamučnog frotira. Zakop...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
270,00 RSD
Kupi
Sačuvano u omiljne
Čaršavi i podmetači A010008-ŽUTA
Stefan nepromočiva mušema za dušek
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
680,00 RSD
Kupi
Sačuvano u omiljne
Falin steznik za trudnice poboljšava figuru, zateže mišiće koji su se opustili tokom t...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
3.999,00 RSD
Besplatna dostava
Kupi
Da li Vam je ovaj članak bio od pomoći