Srećna trudnica

28. nedelja trudnoće

Ušli ste u treći trimestar, čestitamo! Očekuje vas još 12 nedelja do porođaja. Zbog novih simptoma i nelagodnosti zbog rastućeg stomaka koje možda osećate, ali i pada energije koji se vraća sa ulaskom u treći trimestar, verovatno vam nije do slavlja. Ipak, možda se ovo osećanje promeni kada samo pomislite na to čudo koje se odvija u vašoj materici. Vaše malo čudo koje već sada trepće, sanja, reaguje na vaš glas i pravi razne grimase, a vaše telo ulazi u poslednju fazu priprema za dolazak bebe na svet.

Vaša beba u 28. nedelji trudnoće je velika kao ananas

Do 28. nedelje trudnoće vaša beba je duga oko 38 santimetra što odgovara veličini jednog ananasa i teži oko 1 kilogram.

Osim što se priprema da zauzme položaj u kome će dočekati termin za dolazak na svet, vaša beba ima vrlo ispunjene dane raznim aktivnostima. Evo o kojim aktivnostima je reč.

Treptanje

Od sada, pa i ubuduće, beba će dane provoditi uvežbavajući još jednu dodatnu veštinu pored sisanja, disanja, štucanja i nakašljavanja, a to je treptanje. Treptanje je još jedan od veoma važnih refleksa koji nakon rođenja ima ulogu u zaštiti oka od predmeta iz spoljašnje sredine. Takođe, treptanje igra važnu ulogu i u vlaženju oka i zaštiti od jakih svetlosnih uticaja čime se održava zdravlje oka i pravilan vid .

Vaša beba može da sanja

Da li ste već počeli da sanjate svoju bebu? Ako niste znači, možda ona sanja i vas. U 28. nedelji primećeni su različiti ciklusi spavanja kod bebe, među kojima se nalazi i faza sna iskazana u brzom kretanju očiju što ukazuje na činjenicu da je beba u ovom periodu sasvim sposobna da sanja.

Beba može prepoznati vaš glas

Oko 25. ili 26. nedelje trudnoće dokazano je da bebe u materici mogu da reaguju na glasove i na buku, a do 28. nedelje, beba može raspoznavati i vaš glas.

Pritom, zvuci koje beba čuje su usled toga što je ona okružena amnionskom tečnošću i zato što se nalazi unutar materice prigušeni i to za 50%. Najvažniji zvuk koji beba može da čuje jeste glas roditelja. Dok vi govorite, njeni otkucaji srca se pojačavaju što dokazuje da beba reaguje na vaš govor.

Regulacija telesne temperature

Beba u 28. nedelji već je u stanju da kontroliše pokrete disanja, ali i telesnu temperaturu. Naime, centralni nervni sistem kod bebe se već razvio u toj meri da može da kontroliše temperaturu.

 

Vaše telo u 28. nedelji trudnoće - još 12 nedelja do termina

Ako ste trudni 28 nedelja, u 7. ste mesecu trudnoće. Pred vama je još 12 nedelja trudnoće.  Više o kalendaru trudnoće, kao i o načinu na koji se računaju nedelje trudnoće i termin porođaja možete pročitati na ovom linku - https://www.aksa.rs/saveti/srecna-trudnica/277-kalendar-trudnoce-po-nedeljama

Sve vam postaje teže da se opustite

Do sada možete da počnete da osećate sve češće bolove u leđima i teškoće sa spavanjem. Vodite računa o tome da što više odmarate i da ne radite ništa što bi moglo da bude naporno. U ovom periodu se preporučuje lagana aktivnost, kao i što više istezanja. Ono što vas dodatno može opustiti u ovom periodu jeste razgovor sa drugim mamama koje su takođe u drugom stanju, a koje ćete verovatno više sretati na pregledima koji slede, kao i na prenatalnim časovima.

Obavezan test antitela za Rh negativne

U periodu koji sledi čeka vas sve više pregleda i analiza koje bi trebalo da odradite. Među prvima je, ukoliko imate negativan Rh faktor da uradite drugi test na antitela. Ovaj test će pokazati da je vaše telo u potpunosti prihvatilo rastuću bebu i da nije razvilo antitela koja bi mogla nepovoljno da utiču na nju. Vaš lekar će vas redovnije pregledati u trećem trimestru i uputiti i na sve ostale analize koje bi trebalo da uradite.

Nadimanje i gorušica

Zbog rasta materice na dnevnom nivou, može doći do dodatnog pritiska na vaš rektum, ali i grudni koš. Kada se ovome pridoda već usporena probava usled hormona trudnoće koji opuštaju mišiće creva, rezultat može biti dodatno nadimanje, gasovi i gorušica. Kako biste što lakše prebrodili ove zaista neugodne simptome, preporuka je da jedete više manjih obroka umesto tri glavna i da vodite računa da namirnice koje unosite ne budu one koje mogu dodatno da pogoršaju navedene simptome.

 

Saveti za buduće tate - negujte bebin muzički ukus

Vaša beba do sada može jasno čuti zvuke iz spoljašnje sredine, pa tako može čuti i vaš i mamin glas. Ako već to niste učinili, sada biste mogli da počnete da razgovarate sa vašom bebom ili, ako vam je ovo previše, možete da je navikavate na zvuke svojih omiljenih pesama, jer za ovo nikada nije rano.

Kada je u pitanju vaša partnerka, ona se u ovom periodu može žaliti na pojačan bol u leđima, umor, gorušicu i nedostatak sna. Međutim, sve navedeno je neće sprečiti da započne fazu ugnježđivanja koja je tipična za treći trimestar što znači da vam vrovatno predstoji dubinsko čišćenje, reorganizacija vašega doma, kao i priprema neophodne opreme za bebu. Budite deo svake faze i postarajte se da se buduća mama vašega deteta ne preoptereti kada je sve ovo u pitanju.

 

Zanimljivosti u vezi trudnoće - beba je ta koja inicira porođaj

Ni dan danas pored svih naučnih istraživanja se još uvek ne zna tačno koji su mehanizmi kod trudnice ti koji otpočinju porođaj niti se može sa sigurnošću predvideti kada će se to dogoditi. Međutim, nedavna istraživanja su pokazala da postoje dva proteina u plućima fetusa koji se luče kada pluća sazrevaju. Naime, kako stvari stoje, čini se da upravo ovi proteini pokreću reakciju u materici kojim se započinje proces porođaja.

Izvori:

Šta da očekujete dok čekate bebu - Sendi A. Hetavej, Arlin Ajzenberg i Hajdi A. Murkof; Kreativni centar 2020

Priručnik za zdravu trudnoću - Vilijam i Marta Sirs; Publik Praktikum 2020

Radost trudnoće - Tori Krop; izdavač Laguna 2010.

https://www.parents.com/pregnancy/week-by-week/how-big-is-your-baby-this-week/

https://www.lamaze.org/Connecting-the-Dots/Post/ten-fascinating-facts-about-pregnancy-birth-and-the-newborn-that-may-surprise-you

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Sapuni A000729
Sebamed baby sapun 100g za nežno čišćenje dečje kože uz očuvanje hidrolipidnog omotača ...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
520,00 RSD
Kupi
Sačuvano u omiljne
Hipp babysanft krema 75ml sa prirodnim bademovim uljem, intenzivno neguje i pouzdano š...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
289,00 RSD
Kupi
Sačuvano u omiljne
NUK
Nuk je nemački brend koji na osnovu dugogodišnjeg iskustva i stručnosti dizajnira proiz...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
529,00 RSD
Kupi
Sačuvano u omiljne
Baby Spa higijenski mrežasti ulošci izrađeni su od 100% pamučnog vlakna, bez dod...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
129,00 RSD
Kupi
Da li Vam je ovaj članak bio od pomoći
Trenutno nema komentara