Srećna trudnica

29. nedelja trudnoće

Do sada bi beba trebalo da se već namestila u položaj za porođaj, a u nedeljama koje slede će beba znatno intenzivnije dobijati na težini nego što je to do sada bio slučaj jer će do porođaja njena težina biti dvostruko do trostruko veća u odnosu na trenutnu. Mame u ovom periodu takođe dobijaju na težini, a od novih simptoma mogu da osećaju pojačan apetit, ali i sve manje energije.

Vaša beba u 29. nedelji trudnoće je duga kao praziluk

U 29. nedelji trudnoće, vaša beba teži između 1,2 i 1,4 kilograma i duga je oko 40 santimetra, otprilike kao praziluk.

Otprilike, u ovom periodu, kod bebe je završen razvoj većine vitalnih organa, zbog čega je u slučaju prevremenog porođaja njena šansa za preživljavanje 94%.

Nameštanje za porođaj

Ukoliko već nije, ovih dana beba će se namestiti u položaj za porođaj. To podrazumeva okretanje glavom naniže ka porođajnom kanalu. Ukoliko se to pak nije desilo, nemojte brinuti, jer je česta situacija da se beba okrene tek kasnije ili iznenada pred sam porođaj. Vaš lekar će svakako ispratiti čitavu situaciju.

Beba ima definisane cikluse spavanja i mirovanja

Verovarno ste do sada primetili da vaša beba spava u određenim intervalima. Nakon perioda mirovanja i sna (jer ste u perethodnoj nedelji otkrili da ona može da sanja), vaša beba će se verovatno oglasiti udarcem da vam pokaže kako se probudila. Da, udarci mogu da budu neprijatni, ali mnogim mamama su ipak dragi jer im na taj način beba pokazuje da je tu i da je zdrava. Iako mogu naići periodi kada je beba duže u fazi mirovanja, ukoliko vam se učini da se beba vrlo slabo pokreće, to može biti razlog za uzbunu. Kod visokorizičnih trudnoća praktikuje se takozvano odbrojavanje bebinih pokreta kako bi se bilo sigurno da je sve u redu sa plodom.

Pojavljuju se obraščići

Sa rastom kilaže koji će biti sve izraženiji i akumuliranjem masnoće u telu koja u ovom trenutku čini oko 2-3% u odnosu na njenu kilažu, vaša beba postaje sve više okrugla, a njeni obrašćići sve bucmastiji.

I kosti ubrzano rastu

Glavni rast bebinih kostiju odvija se u periodu od kraja drugog tromesečja pa nadalje. Kako joj kosti postaju sve čvršće i jače, bebi će biti potreban povećan unos kalcijuma tokom trećeg tromesečja tako da se postarajte da unosite dovoljno namirnica koje su bogat izvor kalcijuma, poput mlečnih proizvoda, ali i narandži, sardina, kelja, brokolija, susama i pasulja.

 

Vaše telo u 29. nedelji trudnoće - još 11 nedelja do termina

Ako ste u 29. nedelji trudnoće, to znači da ste u drugoj nedelji trećeg trimestra, odnosno u drugoj nedelji 7. meseca trudnoće. Ostalo vam je još 11 nedelja do kraja. Više o kalendaru trudnoće, kao i o načinu na koji se računaju nedelje trudnoće i termin porođaja možete pročitati na ovom linku - https://www.aksa.rs/saveti/srecna-trudnica/277-kalendar-trudnoce-po-nedeljama

Za mnoge žene, treće tromesečje dolazi sa mnogobrojnim neželjenim simptomima. Normalno je da počnete da osećate sve više Braxton Hiks kontrakcija, grčeve u nogama, gorušicu, pa čak i začepljenost nosa, ali možete da primietiti i pad energije i oticanje stopala.

Pojačan apetit

U narednom periodu, do porođaja možete da očekujete da ćete dobiti još minimum 5 kilograma na težini. Pojačan apetit dolazi kao normalan simptom koji prati intenzivan rast i razvoj vaše bebe, ali i promene na vašem telu koje se priprema za porođaj. Dobra vest je da ćete se u ovom periodu malo proširiti i u predelu grudnog koša zbog čega ćete osećati malo manji pritisak materice na isti.

Manjak energije

Sećate li se one iscrpljenosti koju ste osećali u prvom tromesečju? Verovatno ste u drugom trimestru osetili povratak energije, ali se simptomi umora i nedostatka energije nažalost vraćaju u trećem tromesečju. To je način da vam vaše telo pokaže da intenzivno radi i da je vaše da mu omogućite što više odmora i samo umerene aktivnosti.

Oticanje stopala

Blago oticanje stopala i gležnjeva tokom trudnoće je potpuno uobičajena pojava. Međutim, to nije jedina promena koja vas očekuje na tom polju. Može se desiti da ona postanu šira i duža, odnosno da promenite čitav broj obuće koju nosite i ovo je jedna od promena koja može da se ne vrati u pređašnje stanje nakon porođaja.

 

Saveti za buduće tate - izazov zvani zajedničko spavanje

Kako trudnoća odmiče i stomak vaše partnerke postaje sve veći, ona će osećati sve više neugodnih simptoma. Zbog ovoga bi i vi i vaša partnerka mogli da primetite smanjenu želju za odnosima u trećem trimestru. Ovo je potpuno normalno, a ono što se takođe smanjuje jeste i vaš prostor u krevetu tokom noći. Naime, kako bi se buduća mama što bolje namestila kako bi mogla na miru da prespava noć, moguće je da će koristiti dodatne jastuke i da će joj određene poze više odgovarati. To uglavnom znači da će zauzimati više mesta u krevetu. Takođe, moguće je da će se ona i često buditi tokom noći ukoliko joj beba pritiska bešiku, što će sve zajedno doprineti da spavanje i zajedničko spavanje postane pravi izazov za oboje. Dobra vest je da je ovo odličan trening za ono što vas čeka kada se beba rodi. Sećate se kako smo pisali da spavate što više u prvom trimestru? Nadamo se da ste poslušali taj savet...

 

Mitovi u vezi trudnoće  - da li klasična muzika može da utiče na bebin IQ?

Jedan od čestih saveta i ujedno i mitova u vezi trudnoće jeste da slušanje određene klasične muzike može da utiče na razvoj bebine inteligencije. Iako prijatna muzika ne može nikako da škodi, nije dokazano da određene melodije mogu da utiču na poboljšanje IQ-a kod bebe. I zato, ako mama nije ljubitelj Mocarta, ne mora da sluša njegove kompozicije po čitav dan. Sa druge strane, produženo izlaganje buci može negativno da deluje na bebu. U ekstremnim slučajevima, dugoročno izlaganje buci povezuje se sa fetalnim gubitkom sluha. Naravno, to ne znači da u toku trudnoće mama ne može prisustvovati koncertima ili ići na proslave i druge slične bučne događaje. Ovo se odnosi na stil života koji podrazumeva dosta vremena provedenog u bučnom okruženju. U tom slučaju bi trebalo da se razmisli o tome kako promeniti ove okolnosti kako ne bi predstavljale faktor rizika za bebu.

 

Izvori:

Šta da očekujete dok čekate bebu - Sendi A. Hetavej, Arlin Ajzenberg i Hajdi A. Murkof; Kreativni centar 2020

Priručnik za zdravu trudnoću - Vilijam i Marta Sirs; Publik Praktikum 2020

Radost trudnoće - Tori Krop; izdavač Laguna 2010.

https://www.parents.com/pregnancy/week-by-week/how-big-is-your-baby-this-week/

https://www.lamaze.org/Connecting-the-Dots/Post/ten-fascinating-facts-about-pregnancy-birth-and-the-newborn-that-may-surprise-you

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Chicco je italijanski brend sa tradicijom dugom preko 60 godina. Antibakterijski tupfer...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
649,00 RSD
Kupi
Sačuvano u omiljne
Venera higijenski mrežasti ulošci 10 kom napravljeni su od najkvalitetnijeg hidrofilnog...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
139,00 RSD
Kupi
Da li Vam je ovaj članak bio od pomoći