Srećna trudnica

19. nedelja trudnoće

U 19. nedelji trudnoće i vi i beba nastavljate da dobijate na težini. Stomak kod budućih mama u ovom periodu sve više raste i može se desiti da postaje sve teže da se namestite za spavanje. Beba u ovoj nedelji dobija novi nivo zaštite u vidu sirastog maza koji se formira na površini kože, a značajne promene odvijaju se i na nivou pluća i spoljašnjeg uha bebe.

Vaša beba u 19 nedelji trudnoće je velika kao mango

Beba je u odnosu na 18. nedelju trudnoće napredovala oko 1 cm i dobila je 50 grama na težini. To bi značilo da je beba sada duga oko 15 centimetara i da je teška oko 250 grama. Ako bismo upoređivali veličinu bebe sa nekom voćkom ili povrćkom (kao što to uvek i radimo), rekli bismo da je beba sada velika kao jedan mango. Pored napretka u dužini i težini, kod bebe se u ovoj nedelji odvijaju i druge značajne stvari:

Bebina koža dobija novi nivo zaštite

Prozirna i osetljiva koža vaše bebe u stomaku sada je prekrivena sirastim mazom koji se medicinski naziva vernix caseosa. Sa 60% proteina koji se ne mogu pronaći niti u jednoj drugoj materiji i koje može proizvesti samo čovek, sirasti maz je potpuno jedinstvena supstanca. Njegova uloga je zaštitna jer predstavlja barijeru između bebine kože i plodove vode usled čega omogućava koži bebe da funkcioniše u vodenoj sredini. Sa druge strane, sirasti maz zajedno sa plodovom vodom i sluznim čepom čini poslednju liniju odbrane od različitih štetnih uticaja - što tokom same trudnoće, što i tokom porođaja kada se beba spušta niz porođajni kanal. Pored same zaštite od spoljnih uticaja, sirasti maz zbog svoje specifične sluzne karakteristike omogućava bebi manju traumu i lakši prolaz kroz porođajni kanal prilikom porođaja, a nakon rođenja omogućava da beba brže uspostavi temperaturu. Iako je ranije bila praksa da se sirasti maz opere odmah nakon što se beba rodi, poslednjih godina se ta praksa menja i preporučuje se da se sirasti maz ne dira i da se eventualno utrljava u kožu kako bi ga beba što više apsorbovala.

Razvoj pluća

U ovoj nedelji nastavlja se razvoj pluća kod bebe, a kao najvaćniji aspekt tog razvoja za ovu nedelju, izdvajamo razvoj bronhiola. Do sada su iz bebinog dušnika formirane dve bronhiole koje će nastaviti da se do 28. nedelje granaju na manje bronhiole formirajući na taj način disajni put kod bebe. Sama pluća razvijaće se sve dok se beba ne rodi.

Beba sada može da reaguje na zvuke

Ukoliko ste do sada uspeli da prepoznate pokrete kod svoje bebe, iznenadićete se kada otkrijete da vaša beba može da reaguje na nagle zvuke iz spoljašnje sredine. Ovo se dešava jer je spoljašnje uho kod bebe do sada prilično dobro razvijeno, dok će  ostatak uha nastaviti da se razvija sve do 7. meseca trudnoće.

 

Vaše telo u 19. nedelji trudnoće

Ako ste u 19. nedelji trudnoće, to znači da ste u drugom trimestru, drugoj nedelji 5. meseca trudnoće i da vam je ostalo 21 nedelja do kraja. Više o kalendaru trudnoće, kao i o načinu na koji se računaju nedelje trudnoće i termin porođaja možete pročitati na ovom linku - https://www.aksa.rs/saveti/srecna-trudnica/277-kalendar-trudnoce-po-nedeljama

Od simptoma koje bi mogli da se pojave u ovom periodu izdvajamo:

Suva koža i svrab

Koža u ovom periodu može postati suva i početi da svrbi. Iako ovaj simptom može da bude neprijatan, on najčešće spada u potpuno bezazlene simptome koji nastaju usled rastezanja i pojačane prokrvljenosti kože. Takođe, svrab i suva koža mogu da nastanu i usled pojave strija. Možete da očekujete da će ovaj simptom nestati nakon porođaja.

Vrtoglavica i nesvestica

Usled niskog pritiska koji je karakterističan za trudnoću, može se desiti da povremeno osetite vrtoglavicu ili nesvesticu. Ovi simptomi naročito umeju da se jave pri naglom ustajanju ili posle kupanja u toploj vodi. Drugi uzroci vrtoglavice i nesvestice mogu da budu i anemija ili nizak nivo šećera u krvi zbog čega bi trebalo da svom lekaru predočite ukoliko osetite ove simptome, a naročito u slučaju nesvestice.

Poremećaj sna

Obzirom da u ovom periodu stomak postaje sve izraženiji, verovatno ćete primetiti da vam je sve teže da pronađete dobar položaj za spavanje. Pored toga, ukoliko i dalje imate i problem sa učestalim mokrenjem, to vam znatno može uticati na kvalitet spavanja. Što se samog položaja tiče, kao rešenje mogu da vam posluže dodatni jastuci koje ćete podmetnuti između nogu i iza leđa, a ukoliko često ustajete noću do toaleta, pokušajte da u večernjim satima što manje pijete tečnost i nemojte konzumirati obilne večere.

 

Saveti za buduće tate - hormoni rade

Drage tate, da li ste primetili da ste malo osetljiviji nego inače? Da li vam oči gotovo zasuze kada vidite neku bebu na ulici? Da li osećate nagle promene raspoloženja? Jeste li emotivniji nego inače? Za ovo možete kriviti svoje hormone. Da, istraživanja su potvrdila da, iako ne nose bebu u svom stomaku, budući očevi, kao i njihove partnerke u drugom stanju imaju niži nivo estrogena i pad testosterona tokom trudnoće. Pretpostavka je da, iako ne postoji fizički proces koji može da pokrene promene u nivou hormona, samo razmišljanje o trudnoći i bebi koju očekujete može da dovede do tih promena. Verovatno se pitate šta je to što možete da učinite tim povodom? Odgovor je - ništa. Samo budite strpljivi i pokušajte da se naviknete na novu verziju sebe i znajte da će se vaš nivo hormona vratiti u normalno stanje nekih šest meseci nakon što vaša beba dođe na svet.

 

Zanimljivosti u vezi trudnoće - devojčice u materici proizvedu sva reproduktivna jajašca

Da li ste znali da ukoliko nosite devojčicu, ona će još u materici razviti sva reproduktivna jajašca koja će ikada koristiti? Do 19. nedelje trudnoće bebe devojčice proizvedu neverovatnih 6 miliona jajnih ćelija (ovaj broj će se smanjiti na 4 miliona po rođenju) Sa druge strane, kod dečaka se sperma razvija tek u pubertetu.

Izvori:

Šta da očekujete dok čekate bebu - Sendi A. Hetavej, Arlin Ajzenberg i Hajdi A. Murkof; Kreativni centar 2020

Priručnik za zdravu trudnoću - Vilijam i Marta Sirs; Publik Praktikum 2020

Radost trudnoće - Tori Krop; izdavač Laguna 2010.

https://www.scientificamerican.com/article/fathers-to-be-may-have-hormonal-changes-too/

https://mom.com/pregnancy/20685-30-weird-and-totally-normal-facts-about-pregnancy

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Kosili baby kupka all natural 200ml u svojoj formuli sadrži 97% prirodnih sastojaka. St...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
199,00 RSD
Kupi
Sačuvano u omiljne
Tommee Tippee higijenski set za negu bebe
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
4.299,00 RSD
Besplatna dostava
Kupi
Da li Vam je ovaj članak bio od pomoći