Srećna trudnica

39. nedelja trudnoće

Još vrlo malo vas deli do kraja trudnoće i do potpuno novog početka!  To malo može biti nekoliko dana ili do 3 nedelje ako se vašoj bebi ne žuri da izađe napolje.

U 39. nedelji beba je potpuno zrela i spremna za rođenje, ali važno je znati da je sasvim u redu i ako se to ne desi tako brzo. Dok su bebe fino ušuškane i uživaju u još malo vremena koje će provesti u majčinom stomaku, trudnicama u 39. nedelji nije toliko udobno. Pritisak na karlicu je sve veći, a kontrakcije sve češće. Vaše telo se radi punom parom da se pripremi za porođaj koji treba da usledi.

Vaša beba u 39. nedelji trudnoće

I u 39. nedelji beba će nastaviti da vežba disanje i da akumulira masnoće koje će joj služiti kao toplotna izolacija nakon što se rodi.

Bebina koža postaje beličasta

Koža vaše bebe sada postaje beličasta boje, bez obzira na boju koju će imati nakon rođenja. Koža je takođe obložena belom voštanom materijom koja se zove verniks - sirasti maz. Ovaj kremasti sloj štiti kožu i olakšava bebi put niz porođajni kanal.

Bebin mozak i dalje raste

U 39. nedelji bebin mozak i dalje raste neverovatnom brzinom (što će nastaviti dok beba ne navrši tri godine) .

 

Vaše telo u 39. nedelji trudnoće

Nalazite se u 39. nedelji trudnoće, to znači da ste pri kraju 9. meseca trudnoće. Ostalo vam je samo jedna nedelja do termina. Više detalja o tome kako se računa kalendar trudnoće i termin porođaja možete pronaći na ovom linku - https://www.aksa.rs/saveti/srecna-trudnica/277-kalendar-trudnoce-po-nedeljama

U 39. nedelji trudnoće ste u punom terminu. Sva vaša čula verovatno su uperena u signale koje vam daje vaše telo, u osluškivanje prvih znakova koji najavljuju porođaj. Ipak, budite spremni da vaš termin ne bude tako brzo kao što to možda očekujete, jer je sasvim normalno da porođaj nastupi i tek za 3 nedelje.

Na redovnom pregledu koji ćete imati u ovoj nedelji, imaćete vaginalni pregled na osnovu koga se može ustanoviti da li je došlo do promena na grliću, da li je sluzni čep i dalje tu, da li se grlić dilatira (otvara) i skraćuje. Tokom ovog pregleda, može se desiti i da vas dilatiraju.

Dilatacija grlića

Do pred sam kraj trudnoće, grlić materice trebalo bi da bude čvrst i zatvoren. Međutim, što ste bliži porođaju, tako grlić počinje da se otvara (dilatira), skraćuje i širi.

Dilatacija grlića meri se u centimetrima. Tokom trudnoće dilatacija je 0, sa centimetar i po do 2 smatra se da je proces porođaja krenuo, a na samom trenutku porođaja, potpuna dilatacija bi trebalo da bude oko 10 centimetara. Većina lekara umesto merenja u centimetrima, izražava dilataciju prstima i šakom. U tom slučaju, porođaj nastupa kada je otvorenost opisana kao veliki dlan.

Kako se oseća širenje grlića? Većina trudnica dilataciju grlića opisuje nalik na bolove koji su slični menstrualnim, u vidu grčeva i pritiska u stomaku.

Dodatno, ono što bi trebalo da znate u vezi dilatacije, jeste da, ukoliko je dilatacija već započeta, na samom pregledu doktor može da je dodatno potpomogne. Ovaj postupak može biti malo neprijatan, ali ubrzava otvaranje i samim tim i porođaj.

Curenje kolostruma

Mnogim trudnicama se bilo kada u trećem trimestru može pojaviti kolostrum. U pitanju je žućkasta tečnost koja predstavlja prvo majčino mleko i koja može da iznenada procuri iz bradavica (ako se sećate, pisali smo da postoje slučajevi kod trudnica da se javi reakcija u vidu curenja kolostruma na plač bebe koju čuju u svom okruženju).

Ukoliko se i vama povremeno dešava da vam procuri kolostrum, razmislite o upotrebi jastučića za dojilje koji će vam pomoći da zaštitite garderobu. Ovi jastučići će vam biti korisni i kasnije jer je curenje mleka iz dojki čest sindrom kod dojilja. Ukoliko pak niste još uvek imale ovakvo iskustvo, nema razloga za brigu, vaše dojke su svakako u procesu pripreme za dojenje i kolostrum će biti spreman za vašu bebu čim dođe trenutak za to.

Par reči o dojenju

Sigurno ste do sada milion puta čuli kako je majčino mleko idealna hrana za bebu. Ono obezbeđuje hranljive materije koje su vašoj bebi neophodne za rast i razvoj i pomaže detetu u borbi protiv brojnih infekcija.

Takođe, dojenje može da bude povoljno i za same majke koje doje.

Ipak, važno je znati, da iako mnogi misle da dojenje svima dolazi instiktivno i prirodno, ono nije uvek tako jednostavno. Zbog toga je dobro da se unapred informišete o svim aspektima dojenja kako ne biste došli u situaciju da odustanete od istog samo jer niste dovoljno informisani.

Dobro je znati da, iako je taj procenat  veoma mali, postoje slučajevi i situacije kada dojenje nije moguće. Takođe, postoji i legitimna odluka da dojenje nije vaš izbor. U tom slučaju, pronađite dobre alternarive - poput adaptiranog mleka ili banke humanog mleka koja postoji u Srbiji od 2009. godine.

                                                                  

Saveti za buduće tate - potrudite se da smanjite tenziju

Drage tate, toliko ste blizu trenutka kada će vaša beba stići na svet, a opet, taj trenutak može doći i tek za tri nedelje. Uzbuđeni ste oboje, a sigurno i vaši zajednički prijatelji i porodica. Sa druge strane, vaša partnerka je možda na ivici strpljenja jer u poslednjim nedeljama trudnoće pritisak prijatelja i rodbine može dodatno da pojača tenziju pred porođaj. I zato, potrudite se da vi budete taj koji će obavljati većinu razgovora i odgovarati na pitanja o novostima. Nastojte da objasnite kako tako česta pitanja mogu da deluju na vas. I na kraju, potrudite se da što više budete zajedno jer vaša podrška i prisustvo će samo po sebi delovati pozitivno i umirujuće na vašu partnerku.

 

Mitovi u vezi porođaja - seksualni odnosi i stimulacija bradavica mogu da pokrenu porođaj

U ovom mitu delom ima istine. Seksualni odnosi definitivno mogu da pomognu da se ubrza proces. Sama sperma sadrži supstancu prostaglandin koji pomaže u sazrevanju grlića. Sa druge strane, orgazam i stimulacija bradavica pomažu oslobađanje oksitocina koji može da uzrokuje kontrakcije. Sve ovo može da potpomogne prirodan proces rađanja. I zato, osim  ukoliko vam nije savetovano potpuno uzdržavanje od seksualnih odnosa, možete ih praktikovati do poslednjeg dana trudnoće. Ovde je važno da znate da, ako odnos postane bolan, onda je najbolje da prestanete.

 

Šta da očekujete dok čekate bebu - Sendi A. Hetavej, Arlin Ajzenberg i Hajdi A. Murkof; Kreativni centar 2020

Priručnik za zdravu trudnoću - Vilijam i Marta Sirs; Publik Praktikum 2020

Radost trudnoće - Tori Krop; izdavač Laguna 2010.

https://www.pregnancybirthbaby.org.au/common-myths-about-giving-birth

Da li Vam je ovaj članak bio od pomoći