Srećna trudnica

34. nedelja trudnoće

Još samo 6 nedelja do termina! Deo mama u ovom periodu oseća kao da bi volelo da ima više vremena jer smatra da ima još puno stvari koje bi trebalo da se pripreme pred dolazak bebe. Drugi deo bi voleo da porođaj bude što pre…

Bez obzira u koju grupu spadate, znajte da će beba krenuti onda kada bude potpuno spremna i da se nimalo neće uzrujati ukoliko se niste postarali za sve sitne detalje. Ono što je važno jeste da imate mesto gde će beba spavati, nešto pelena i auto sedište jer će vam ono biti potrebno odmah po izlasku iz porodilišta.

Vaša beba u 34. nedelji

Beba u 34. nedelji teži oko 2,3 kg. Jako ste blizu, ali beba još uvek nije u potpunosti formirana. To će biti tek sa navršenih 37 nedelja zbog čega je važno da ne priželjkujute da do porođaja dođe toliko brzo.

Kako beba izgleda?

Beba u 34. nedelji već ima definisan izgled koji će imati po rođenju, samo će u međuvremenu postati bucmastija. U ovom trenutku, razvoj bebe se svodi na završne detalje. Nokti su izrasli, koža se zaglađuje, a beba nastavlja da dobija na težini.

Amnionska tečnost je na maksimumu

U periodu između 34. i 36. nedelje amnionska tečnost je količinski na maksimumu u odnosu na celu trudnoću. Zbog toga će vam se činiti da stomak ne raste, jer će se nakon 36. nedelje količina amnionske tečnosti smanjiti, a beba verovatno nastaviti da raste zbog čega ćete imati utisak da se ništa nije promenilo.

Još jedna zanimljiva činjenica u vezi amnionske tečnosti: beba u 34. nedelji može da proguta do litar amnionske tečnosti u toku dana i da urinira isto toliko.

Spuštanje testisa

Ukoliko nosite dečaka, negde oko 34. nedelje će se testisi spustiti u mošnice. Ovo je proces koji započinje od 7. meseca, a postoje i određene situacije kada se može desiti da ovaj proces nije kompletiran, tj. da se beba rodi sa retencijom testisa.

Ovo se najčešće dešava kod prevremeno rođenih beba, ali ne mora da bude izuzetak ni kod beba koje se rode u terminu. Retencija testisa može biti potpuna ili delimična, zahteva praćenje od strane lekara, a najčešće se rešava samo od sebe do navršene prve godine. Ukoliko se to ne desi, potrebno je lečenje obaviti hirurškim putem.

 

Vaše telo u 34. nedelji trudnoće - još 6 nedelja do termina

Ako ste u 34. nedelji trudnoće, to znači da ste u drugom trimestru, 3. nedelji 8. meseca trudnoće i da vam je ostalo 6. nedelja do kraja. Više o kalendaru trudnoće, kao i o načinu na koji se računaju nedelje trudnoće i termin porođaja možete pročitati na ovom linku - https://www.aksa.rs/saveti/srecna-trudnica/277-kalendar-trudnoce-po-nedeljama

Stomak u 34. nedelji

Vaš stomak u 34. nedelji trudnoće će verovatno delovati spušenije nego što je bio u proteklim nedeljama. Do ovoga dolazi kada se beba spusti niže u karlicu. Ovo je dobra stvar jer će simptom kraćeg daha koji se često javlja kada je beba visoko u potpunosti nestati. Sa druge strane beba koja leži nisko može da pravi pritisak na bešiku. Naravno, spuštanje u 34. nedelji ne mora da bude pravilo, neke bebe to učine neposredno pred sam porođaj.

Zamagljen vid

Od novih simptoma oko 34. nedelje mogli biste da primetite određene probleme sa vidom. Ovi simptomi nastaju usled trenutne kombinacije hormona, nakupljanja tečnosti, ali i problema sa spavanjem koje većina trudnica ima u poslednjem trimestru.

Najčešće je zamagljen vid samo prolazni simptom koji je tu privremeno i nije razlog za brigu. Međutim, ukoliko uz ovaj simptom imate i glavobolju, otok i naglo dobijate na težini, ti simptomi mogu da ukažu na preeklampsiju i zahtevaju hitnu reakciju.

Kako rešiti manjak energije?

U poslednjem trimestru manjak energije može da bude problem za mnoge trudnice. I dok je sa jedne strane preporučljivo da što više odmarate (jer vaše telo radi za dvoje), povremena aktivnost može da vam pomogne da dobijete tu energiju za koju vam se čini da je potpuno iscrpljena. Bilo da je u pitanju lagana šetnja ili drugi tip vežbe koji je preporučljiv u trećem trimestru, lagana aktivnost na dnevnom nivou uticaće da se osećate manje umorno i revitalizovano, a istovremeno će doprineti da bolje spavate tokom noći.

 

Saveti za buduće tate - da li ste podesili auto sedište?

Do sada bi trebalo da ste nabavili sve krupne stavke koje će vam biti potrebne za bebu od prvog dana. Među njima su: krevetac, kolica za bebe i odgovarajuće auto sedište. Za samu  kupovinu potrebno je da se dovoljno informišete kako biste odabrali modele koji će najbolje odgovarati vašem stilu, a kada je u pitanju upotreba, od neizmerne je važnosti da dobro proučite uputstva koja se tiču odabira i pravilne instalacije, a naročito kada su u pitanju auto sedišta.

Da li ste znali da 8 od 10 roditelja u početku nepravilno postavi i koristi autosedišta? Obzirom da je u pitanju oprema za bebe namanjena bezbednosti bebe, postarajte se da dobro proučite sve detalje koji se tiču odabira adekvatnog sedišta, ali i načina postavljanja modela koji ste odabrali za vašu bebu.

Zašto su važna auto sedišta?

 

Zanimljivosti u vezi trudnoće - placenta radi u oba smera

Mama i beba dele mnogo više od materice. Osim činjenice da su bebe divne i da sam pogled ili pomisao na njih može da nam popravi dan, tokom trudnoće, ali i nakon porođaja, bebe ostavljaju svojim mamama konkretne fetalne ćelije koje imaju sposobnost da zaleče organe u slučaju povreda i imaju mnoge druge blagotvorne efekte na zdravlje.

Kada je žena trudna, njena krv hrani bebu pomoću placente koja istovremeno i štiti fetus od mnogih infekcija. Sada znamo da placenta ne funkcioniše samo u jednom smeru, već selektivno dozvoljava razmenu ćelija sa bebom. Ovaj proces naziva se mikrohimerizam. Ove ćelije ponašaju se kao matične ćelije i mogu ostati u telu majke godinama, pa čak i decenijama nakon porođaja.

 

Šta da očekujete dok čekate bebu - Sendi A. Hetavej, Arlin Ajzenberg i Hajdi A. Murkof; Kreativni centar 2020

Priručnik za zdravu trudnoću - Vilijam i Marta Sirs; Publik Praktikum 2020

Radost trudnoće - Tori Krop; izdavač Laguna 2010.

https://www.fredhutch.org/en/news/center-news/2014/05/baby-cells-mingle-with-moms-during-pregnancy.html

Da li Vam je ovaj članak bio od pomoći