Srećna trudnica

38. nedelja trudnoće

Veliki dan je sve bliže. Vaša beba, iako vam se čini suprotno se punom parom priprema za dolazak na svet. Njena pluća su u fazi finog razvoja (iako će taj razvoj nastaviti i nakon rođenja), a nervni sistem radi na tome da bude potpuno pripravan za sve ono što je potrebno da zadovolji za život bebe van materice.

Buduće mame u 38. nedelji su uglavnom prilično nestrpljive i jedva čekaju trenutak kada će moći da svoju bebu drže u naručju. Obzirom da je sve spremno za veliki dan, preostaje da se dobro odmorite, opustite sa svojim partnerom i informišete o detaljima vezanim za odlazak u porodilište.

Vaša beba u 38. nedelji trudnoće

Iako vam može delovati kao da se beba primirila, ona je zapravo veoma zauzeta. Iako se većina napretka do kojih dolazi u toku ove nedelji čini malim, svaki od njih je od neizmerne važnosti. Beba nastavlja da akumulira masnoće i da usklađuje mozak i nervni sistem u toj meri da može da reaguje na razne stimuluse koji je očekuju, naročito one nakon rođenja.

Beba je u završnoj fazi uvežbavanja refleksa

U 38. nedelji trudnoće, beba se priprema za veliki izlazak. Ove dane ona provodi fino uvežbavajući sve te reflekse koje je učila do sada, a koji će joj biti i više nego neophodni nakon što se rodi: ti refleksi uključuju disanje i izdisanje (trenutno amnionske tečnosti), sisanje (trenutno prsta, kasnije mleka), treptanja, hvatanja i okretanja sa jedne na drugu stranu i druge.

Razvoj pluća i glasnih žica

Pluća bebe su u fazi finog razvoja. Ona luče sve više tenzida koja će omogićiti da se plućna krila ne zalepe jedna za druge nakon prvih stvarnih udaha.

Zahvaljujući činjenici da su njena pluća u toj meri ojačala i da su joj razvijene glasne žice, beba je spremna za komunikaciju nakon što se rodi - najpre kroz meškoljenje i kroz plač.

Bebina glava je veća nego što mislite

Da li ste znali da će nakon rođenja glava vaše bebe biti približno istog obima kao i njene grudi? Osim toga, ako je beba rođena vaginalno, usled prolaska kroz porođajni kanal, njena glava će biti i malo izdužena. Ovo je sve potpuno normalno i može da uplaši roditelje koji nisu upoznati sa tom činjenicom. Nema razloga za brigu, jer, bebina glava će brzo (već u prvih nekoliko nedelja nakon porođaja) poprimiti pravilniji oblik.

 

Vaše telo u 38. nedelji trudnoće - još 2 nedelje do termina

Nalazite se u 38. nedelji trudnoće, to znači da ste u 3. nedelji 9. meseca trudnoće. Ostalo vam je još samo dve nedelje do termina. Više detalja o tome kako se računa kalendar trudnoće i termin porođaja možete pronaći na ovom linku .

 

U tekstu o 37. nedelji trudnoće pisali smo detaljnije o znacima koji najavljuju porođaj i koji nedvosmisleno ukazuju da je vreme da se zaputite u bolnicu. Sada ćemo napisati više detalja šta u bolnici možete da očekujete:

Šta da očekujete kada dođete u bolnicu?

Po dolasku u bolnicu, nakon priloga dokumentacije potrebno je da date osnovne podatke: kada je vaš termin, da li je došlo ispadanja sluznog čepa i/ili pucanja vodenjaka, koje je boje bila plodova voda, kada su počele kontrakcije (ukoliko ih imate) i koliko one traju,...

Lekar će najpre proveriti koliko je grlić otvoren (trebalo bi da otvorenost bude min. 2,5 cm) i poslušaće bebine otkucaje. Ukoliko lekar konstatuje da ste spremni za prijem, otvoriće vam istoriju porođaja i povesti do porodilišta.

Kako izgleda priprema za porođaj?

Nakon presvlačenja, u sobi za pripremu vas očekuje merenje pritiska, merenje tonova bebe, uzimanje karličnih mera, brijanje i davanje klizme. Karlične mere uzimaju se aparatom koji podseća na ogroman šestar i ono služi da bi se utvrdilo da li beba sa svojom očekivanom veličinom može da prođe kroz porođaj prirodnim putem.

Brijanjem se omogućava bolji pregled u slučaju eventualne epiziotomije i za ušivanje, a davanje klizme služi kako bi se ispraznila creva kako ne bi došlo do pražnjenja tokom samog porođaja.

Naravno, u slučaju da u trenutku ulaska u bolnicu imate jake kontrakcije, veliku otvorenost i ako vam je vodenjak pukao, ovi koraci se preskaču i idete pravo na porođajni sto.

 

Saveti za buduće tate - šta još možete da uradite dok beba ne stigne?

Do sada ste sigurno pripremili stvari za bebu, torbu za porodilište, proverili dokumentaciju i koliko vam je vremena potrebno da stignete do porodilišta. Čini se da imate još toliko toga da učinite, ali niste sigurni šta je to nešto?

Sada, kada su sve vaše misli usmerene na trenutak kada će beba najaviti dolazak na svet, možda je odlična prilika da iskoristite ovo malo vremena koje imate kao par samo vas dvoje.

Tenzija pred porođaj može da postane teška i zato je sada više nego ikada potrebno da se zajedno opustite. Bilo da li je to odlazak u vaš omiljeni restoran ili opuštanje uz omiljenu seriju i kokice, nastojte da uživate u svim ovim stvarima što više možete. I napunite baterije, jer, nakon dolaska bebe, biće vam potrebna sva moguća energija i strpljenje koje možete da imate.

 

Zanimljivosti u vezi porođaja - na koji način beba izlazi prirodnim putem?

Da, svima je jasno kojim putem beba izlazi na svet, ali mnogima je i dalje fascinantna činjenica kako ona uspe da prođe kroz tako uzani prostor? Istina je da se ženski polni organi takođe mogu proširiti i povećati kao što je to slučaj i sa muškim, a ono što je karakteristično za žene tokom porođaja, a što muškarci nikada ne mogu iskusiti jeste širenje karličnih kosti.

Do sada ste sigurno više puta pročitali kako se tokom trudnoće usled relaksina razmekšavaju ligamenti kao deo pripreme za porođaj. Na samom porođaju, upravo zahvaljujući ovoj pripremi dešava se završni čin koji predstavlja čudo života: kako bi se olakšao bebin prolazak kroz porođajni kanal i sam izlazak na svet, karlične kosti se šire dok kontrakcije materice guraju bebu niz porođajni kanal. Telo žene je neverovatno, zar ne?

Izvori: 

Šta da očekujete dok čekate bebu - Sendi A. Hetavej, Arlin Ajzenberg i Hajdi A. Murkof; Kreativni centar 2020

Priručnik za zdravu trudnoću - Vilijam i Marta Sirs; Publik Praktikum 2020

Radost trudnoće - Tori Krop; izdavač Laguna 2010.

http://gakfront.org/en/strana/331/vreme-je-za-porodaj

Da li Vam je ovaj članak bio od pomoći