Srećna trudnica

31. nedelja trudnoće

Vaša beba u 31. nedelji je aktivnija nego ikada. Sve vreme provedeno u budnom stanju beba koristi za usavršavanje refleksa koje je do sada stekla - od hvatanja, gutanja, sisanja i drugih. Sa druge strane, mnoge mame u ovom periodu praktikuju drugu aktivnost, a to je redovno trčkanje do toaleta jer pritisak na bešiku može da bude nešto veći u ovom periodu.

Vaša beba u 31. nedelji trudnoće je velika kao tikva

U 31. nedelji vaša beba je duga oko 42cm i teži oko 1,6 kg što znači da je velika otprilike kao tikva. Beba će uskoro dostići dužinu koju će imati u trenutku kada se rodi, ali, u narednih 9 nedelja trebalo bi da dobije na težini još oko 2 kg.

I bebin mozak raste

Još jedna stvar koja ovih dana postaje sve veća jeste bebin mozak. Ali, nije sve u veličini, zar ne? Ono što je bitno u ovoj fazi razvoja mozga pored rasta, jeste i razvoj brazda i udubljenja koje su karakteristčni za ovaj organ. Do sada je površina mozga bila potpuno glatka, a zahvaljujući razvoju brazda, mozak je spremniji da zadrži  sve više nervnih ćelija.

Do sada su kod bebe razvijena sva čula

Zahvaljujući svakodnevnom kreiranju brojnih nervnih ćelija i sinapsi, beba je sada, između ostalog, u stanju da koristi svih pet čula.

Ciklusi sna i budnosti su primetniji

Do sada ste sigurno primetili da je beba postala dosta aktivnija. Kao što smo rekli, ona koristi svaki trenutak proveden u budnom stanju da uvežba sve te nove reflekse koje će joj biti od velike važnosti nakon rođenja.

Sa druge strane, ciklusi mirovanja su sve duži, jer beba više spava u ovom periodu, a zbog toga što postaje sve veća i jača, vama postaje sve lakše da prepoznate u kojoj fazi je trenutno vaša beba.

Ukoliko se brinete da je beba previše dugo mirna, preporuka je da brojite njene pokrete. Više o tehnici brojanja pokreta možete da pročitate u tekstu 30. nedelja trudnoće.

 

Vaše telo u 31. nedelji trudnoće - još 9 nedelja do termina

Ako ste u 31. nedelji trudnoće, to znači da ste u poslednjoj nedelji 7. meseca trudnoće. Ostalo vam je još 9 nedelja do kraja. Više o kalendaru trudnoće, kao i o načinu na koji se računaju nedelje trudnoće i termin porođaja možete pročitati na ovom linku - https://www.aksa.rs/saveti/srecna-trudnica/277-kalendar-trudnoce-po-nedeljama

Materica sve više pritiska organe

Da li ovih dana imate utisak kao da vam stomak dolazi do tik ispod grudi, a donji deo takođe vrši solidan pritisak?

U ovom periodu materica vrši pritisak na većinu unutrašnjih organa što se kod mnogih trudnica najčešće manifestuje u vidu većeg pritiska na bešiku zbog čega moraju češće da idu u toalet. Sa druge strane, u ovom periodu ćete zbog pritiska na dijafragmu verovatno osetiti i veći pritisak u grudima i kraći dah kao prateći simptom. Ovaj simptom će vas verovatno pratiti do pred sam kraj trudnoće, odnosno dok se beba ne spusti u karlicu kao deo pripreme za porođaj. Do tada je savet da jedete manje obroke raspoređene više puta u toku dana i da ležite i spavate u položaju koji će vam omogućiti što bolje disanje.

Curenje kolostruma

Još jedan interesantan simptom koji se može javiti u trećem trimestru jeste curenje kolostruma iz dojki. Ukoliko ste redovno čitali našu rubriku zanimljivosti i mitovi u vezi trudnoće, onda ste sigurno pročitali kako do curenja kolostruma može doći čak i kao reakcija na plač tuđe bebe. Ovo je sasvim normalna pojava koja može i da izostane kod određenog procenta trudnica, a ukoliko vam se češće dešava, preporučujemo da već sada nabavite tufere za dojilje koji će vam pomoći da zaštitite vašu garderobu od kvašenja.

Jeste li razmišljali kako biste hteli da hranite svoju bebu?

Kada smo već kod mleka, da li ste razmišljali o dojenju? Postoji toliko blagotvornih dejstava i za bebu i za mamu koje pruža dojenje. Sa jedne strane, majčino mleko sadrži ključna antitela koje će pomoći bebi u borbi protiv infekcija. Dojene bebe imaju manje šanse da imaju stomačne probleme i da razviju probleme sa disanjem. Sa druge strane, dojenje je najjednostavniji način da nahranite bebu.. Na sam dodir bebinih usta, mleko je spremno i tačno prilagođeno za vašu bebu. Osim toga, za mamu su benefiti dojenja jer isto smanjuje rizik od pojave raka dojke i jajnika kasnije u životu i pritom čini da se sagori oko 300 kalorija dnevno (svaka kalorija se računa!)

Nažalost, ono što bi takođe trebalo da znate jeste da ne može baš svaka žena da doji. Nekada postoje zdravstveni razlozi zbog kojih se ne preporučuje dojenje. Ti razlozi mogu da budu ako majka uzima lekove koji bi mogle da uđu u mleko, a ređa pojava su specifični slučajevi kada je dojenje prilično otežano. U tim slučajevima je dobro da se obratite savetnicama za dojenje, a ukoliko i to ne urodi plodom, uvek možete da nastavite sa flašicama i formulom. Ono što je važno jeste da ne odustajete u startu ako niste dovoljno upućeni u to kolike su blagodeti dojenja i za vas i za bebu i ako ne znate kako se određene prepreke u vezi sa dojenjem jednostavno mogu rešiti.

 

Saveti za buduće tate - vreme je za pakovanje torbe za porodilište

Sa još 9 nedelja do termina pravo je vreme da pripremite sa vašom partnerkom torbu za porodilište. Sigurno je da ona već ima ideju šta će joj sve biti potrebno, ali, postoji i realna šansa da nešto zaboravi zbog sveg uzbuđenja i anksioznosti koja može da bude prisutna u ovoj fazi trudnoće. Razgovarajte zajedno o svim stavkama koje bi trebalo da se nađu u torbi, idite u nabavku za ono što vam je još potrebno i ne zaboravite i ranac za sebe ukoliko je dogovor da ćete prisustvovati porođaju.

 

Mitovi u vezi trudnoće - tečnost u trećem trimestru

Još jedan mit u vezi trudnoće glasi da u trećem trimestru ne valja piti previše tečnosti kako bi se smanjilo oticanje i nakupljanje vode u organizmu.

Ovo je naravno neispravna tvrdnja i potpuno je protivrečna sa onim što bi zapravo trebalo činiti u trećem tromesečju, a to je da bi trebalo piti što više tečnosti kako bi se smanjilo prekomerno zadržavanje vode i oticanje. Uz veće količine tečnosti, potrebno je voditi i računa o unosu soli. Plivanje i duge kupke takođe mogu da budu od pomoći.

 

Šta da očekujete dok čekate bebu - Sendi A. Hetavej, Arlin Ajzenberg i Hajdi A. Murkof; Kreativni centar 2020

Priručnik za zdravu trudnoću - Vilijam i Marta Sirs; Publik Praktikum 2020

Radost trudnoće - Tori Krop; izdavač Laguna 2010.

https://www.parents.com/pregnancy/week-by-week/how-big-is-your-baby-this-week/

https://www.lamaze.org/Connecting-the-Dots/Post/ten-fascinating-facts-about-pregnancy-birth-and-the-newborn-that-may-surprise-you

Da li Vam je ovaj članak bio od pomoći