Korisne informacije

Saveti pri kupovini auto sedišta za decu

Iako postoje veliki napori da se u saobraćajnim nesrećama u Srbiji smanji broj povređene i poginule dece, mališani i dalje stradaju. Poslednjih pet godina, prema zvaničnim podacima, u saobraćajnim nesrećama u Srbiji je poginulo 64 mališana, od čega 11 prošle godine. Veliki procenat ove dece je stradalo zbog nepravilne upotrebe sedista za decu, ili nažalost zbog nekorišćenja auto sedišta uopšte.

Auto sedista za bebe i decu

Šta kaže zakon o upotrebi sedista za decu?

U našoj zemlji, nažalost, upotreba sedista za decu i pojasa je i dalje ispod nivoa koji drže razvijene zemalje koje upravljaju bezbednošću u saobraćaju. Mnogo činilaca utiče na to koliko su deca bezbedna u saobraćaju, ali auto sedista za decu mnogo doprinose smanjenju povreda i smrtnosti prilikom sudara.

Naš zakon je usklađen sa EU zakonom o bezbednosti saobraćaja i prema njemu:

 • Decije sediste je obavezno za sve mališane niže od 150 cm;
 • Deca od rođenja do 3 godine moraju da koriste decije sediste, i dozvoljeno je da se decije sediste postavi na prednje sedište automobila, suprotno od smera kretanja vozila, ukoliko automobil nema ili je isključen sigurnosni jastuk;
 • Deca od 4 do 12 godina, pored sedista za decu, mogu da se prevoze i van njega, ukoliko visina deteta to dozvoljava, vezana samo pojasem ako se koristi buster sediste koje će da podigne dete kako bi pojas mogao pravilno da se postavi. Deca do 12 godina ne smeju da se prevoze na prednjem sedištu;

Kazne ukoliko se ne koristi decije sediste:

 • Kazna za nekorišćenje auto sedista za decu je nažalost samo 5.000 din.
 • Kazna za vožnju deteta u krilu je 20.000 – 40.000 din. ili kazna zatvora do 30 dana, kao i 6 kaznenih poena;
 • Kazna za prevoženje dece do 12 godina na mestu koje nije predviđeno za to je minimum 15 dana zatvora ili 100.000 – 200.000 din.

Problem prevoženja dece, čak i kod savesnih roditelja je nedovoljna upućenost u pravilno korišćenje auto sedista za decu, jer se čak 90% dece vozi u nepravilno postavljenim sedištima, sedištima koja nisu ispravna, nepravilno su vezana ili ne odgovaraju težini deteta. Zato je neophodno uputiti roditelje u pravilno postavljanje sedista za decu, kao i kako se pravilno koristi buster sediste. Najbitniji zadatak u regulaciji bezbednosti saobraćaja treba da bude podizanje svesti roditelja o tome koliko je bitno da deca budu u odgovarajućem sedištu zbog same bezbednosti dece, a ne zbog straha od novčane kazne. Roditelji treba da shvate da je jedini način da zaštite deteta prilikom vožnje upravo korišćenje auto sedista za decu.

Takođe, pokrenuta je inicijativa da se i u taksi vozila uvede decije sediste, kao i obuka taksi vozača na koji način se auto sedista za decu koriste i postavljaju.

Koji su to bitni kriterijumi prilikom kupovine auto sedista za decu?

Prilikom kupovine sedista za decu, bilo da je polovno ili novo, neophodno je voditi računa o tri važna kriterijuma:

 1. Sedište mora da odgovara uzrastu deteta, pa se potrudite da nađete ono koje dete neće brzo da preraste;
 2. Sedište mora da odgovara automobilu, pa bi idealno bilo da isprobate par sedišta kako biste bili sigurni da ono može pravilno da se postavi u vaš auto;
 3. Ako kupujete polovna auto sedista (za bebe ili starije dete) izuzetno je važno da to sedište nije učestvovalo u sudarima (jer iako ne izgleda oštećeno, prilikom sudara može doći do mikrooštećenja koja će umanjiti njegovu sigurnost, pa prilikom narednog sudara može doći do pucanja delova). Takođe, obratite pažnju na rok trajanja sedišta koji je najčešće utisnut na plastici.

Kako izabrati pravu veličinu auto sedista za bebe ili decu?

Prilikom izbora auto sedista za bebe i decu, najvažniji kriterijumi treba da budu uzrast, visina i kilaža deteta. Treba naglasiti da svaka viša kategorija sedišta pruža procentualno manju zaštitu od prethodne, pa su tako najbezbednija auto sedista za bebe, dok je buster sediste koje može da se koristi od detetove četvrte godine manje bezbedno.

auto sedista za bebe (ili jaje sedište) je najbezbednije i koristi se za prevoz dece od 0 – 15 meseci, tj. uglavnom do 9 kg. Ovo sedište se najčešće postavlja u smeru suprotnom od kretanja vozila i može se postaviti i na prednje sedište;

 • decije sediste za decu stariju od 15 meseci, koja imaju više od 10 kg i mogu samostalno da hodaju, postavljaju se sedišta koja imaju sopstvene pojaseve koja se pojasevima automobila ili ISOFIX-om fiksiraju za sedište. Ova vrsta sedista za decu takođe mogu biti postavljena u smeru suprotnom od kretanja vozila, ali i ne moraju;
 • buster sediste sa ili bez naslona može da se koristi za prevoz dece koja imaju preko 18 kg. Dete je vezano pojasevima automobila, a buster sediste koje podiže dete jer još uvek nema dovoljnu visinu da bi se vezalo samo pojasevima automobila;
 • dete koje ima više od 36 kg i visinu preko 150 cm može da se vezuje samo pojasevima u automobilu, a ukoliko dete ima više od 12 godina može da se vozi i na prednjem sedištu.

I na kraju, uvek koristite sedista za decu prilikom vožnje, pa makar to bilo i na 10 metara od parkinga, jer nikada ne znate ko sedi za volanom u drugim kolima. Dobro se raspitajte pri kupovini auto sedista za decu i uvek dobro proučite uputstvo za njegovo nameštanje, jer je život vašeg deteta u pitanju.

U Aksi ćete naći veliki izbor auto sedista za bebe, za decu i buster sedista, koje možete pogledati na klikom ovde.

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Cybex je nemački brend koji svojim inovativnim dizajnom, jednostavnošću i pre svega fok...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
23.999,00 RSD
Besplatna dostava
Kupi
Da li Vam je ovaj članak bio od pomoći