Korisne informacije

U čemu greše novi roditelji kad je u pitanju bebino spavanje


Roditeljstvo je jedna od najboljih stvari koje se ljudima dešavaju. Ipak, ono što većina novih roditelja ne shvata je da se biti roditelj uči u hodu. Roditeljstvo je u stvari učenje metodom pokušaja i pogreške. Ovo se posebno odnosi na to kako vaša beba spava.

Lako vas preplave svi ti saveti, trikovi i filozofije za spavanje novorođenčeta. Prvih nekoliko nedelja je ionako dovoljno stresno bez sve te dodatne buke! Najvažnije što treba da imate na umu je da niko nije savršen i potpuno je u redu da povremeno pogrešite. Sve dok učite na greškama i nastavite da dajete sve od sebe svaki put, ide vam odlično.

Što se tiče spavanja bebe, jedna od najčešćih stvari sa kojom se mnogi novi roditelji suočavaju je kako naterati bebu da usvoji predvidljiv šablon spavanja i naravno - kako da prespava celu noć. Iako postoji mnogo načina da se ovo izvede, postoji nekoliko uobičajenih grešaka na koje bi trebalo da obratite pažnju.

U nastavku se nalaze uobičajene greške novih roditelja u vezi sa bebinim spavanjem i kako ih izbeći.

 

1. Od početka ne učiti bebu razlici između dana i noći


Ukazivanje vašem detetu na razliku između dana i noći bi trebalo da bude neprekidan proces koji započinje od trenutka kada ga donesete kući. Novorođenčad ne pravi razliku između noći i dana, zbog čega mogu da spavaju ceo dan, da se probude u 1 ujutro, da se vrate na spavanje u 3 ujutru. Dobra vest je da im možete pomoći da počnu da uče razliku između noći i dana postavljanjem jasne razlike između aktivnosti koje se mogu dogoditi tokom dana i onoga što se dešava noću.

Ovo možete izvesti tako što ćete dozvoliti svom mališanu da se igra sa igračkama, da leži na svom dušeku, i bude izložen svetlosti, na primer izlaskom napolje, tokom dana kada nije vreme za spavanje. Noću prigušite svetla, smanjite jake zvukove i smanjite broj aktivnosti. Vremenom će početi da povezuju noćno vreme sa smanjenom aktivnošću i spavanjem.
 

2. Ostaviti bebu da spava u nebezbednom okruženju


Njihalice, ljuljaške, pa čak i vaš krevet mogu biti nebezbedni za novorođenčad. Sve dok okruženje nije dizajnirano za bebin san, ne dozvolite svom mališanu da spava u njemu. Da biste zaštitili bebu, uložite u zaseban čvrst i ravan prostor koji će isključivo biti bebin prostor za spavanje.

Kolevka 4moms mamaRoo je odlična opcija, jer je možete staviti uz svoj krevet, što bebu udaljuje od opasnosti, a vama nadohvat ruke. Spavanje novorođenčeta u vašoj sobi, ali ne i u vašem krevetu, zapravo je najbolji način spavanja za bebe mlađe od 6 meseci.
 

3. Bez dnevne dremke da bi beba zaspala ranije i spavala duže


Ovo je još jedan poznati mit koji ne funkcioniše. Dremanje je važan deo rasporeda svake bebe. Ako ga se rešite, samo ćete bebu lišiti dobrog sna. A pošto bebe prekomerni umor nadoknađuju budnošću, nedostatak sna otežava im noćni san. Na kraju dobijete uznemirenu bebu koja se neprestano budi svakih nekoliko sati noću.
 

4. Spavanje na kauču sa novorođenčetom na rukama


Mnogi iscrpljeni novopečeni roditelji onesvestiće se na kauču sa svojim mališanima sklupčanim na grudima. Iako je ovo sjajan osećaj, prema Američkoj akademiji za pedijatriju, mnogo je opasnije od zajedničkog spavanja u krevetu. Ovakav način spavanje povećava rizik od ispuštanja ili gušenja bebe.

Najbolja alternativa ovome je da beba mirno spava pored vas dok dremate na kauču. Kolevka 4moms mamaRoo je izuzetno prenosiva i mobilna, što znači da je možete postaviti odmah pored sebe i da će beba spavati u bezbednom okruženju dok vi odspavate nekoliko sati na kauču.
 

 

5. Odlaganje obuke za spavanje


Razmislite o tome da započnete sa obukom za spavanje vašeg mališana od oko 4 do 6 meseci. 6 do 12 meseci je najbolje vreme, to jest tada je većini roditelja najlakše da trenira svoju decu u vezi sa spavanjem.

Vrlo često je lako odložiti trening spavanja jer vašem detetu niču zubi ili je umorno ili bolesno od prehlade ili se smiruje ili se oporavlja od nečega. Stvar je u tome što, ako želite sačekati savršeno vreme, ono nikada neće doći. Ako planirate da trenirate svoje dete u vezi sa spavanjem, ne odlažite to. Slušajte svoju intuiciju i jednostavno počnite.
 

6. Korišćenje odbojnika za krevetac


Odbojnici za krevetac dizajnirani su da okružuju unutrašnjost krevetića vaše bebe kako bi sprečili da ona slučajno provuče udove kroz letvice ili lupa po stranama krevetića. Nažalost, iako su namenjeni za zaštitu, oni zapravo imaju suprotan efekat i opasni su za vašu bebu.

Nema potrebe za odbojnicima za krevetac ako je bebino okruženje bezbedno kao što je to slučaj sa kolevkom 4moms mamaRoo sleep bassinet. Kolevka ima savršeno bezbedne strane sa mrežom umesto letvica. To znači da vaše dete ne može da provuče ud kroz letvu i da se povredi, a istovremeno dobijate i maksimalnu vidljivost.
 

7. Držanje bebe budnom kako bi duže spavala


Ako vaša beba spava tokom noći, ako je duže držite budnom, neće spavati više sati. Bebe uživaju u rutini. Ako je beba navikla da zaspi u 7:00, nema potrebe da je držite budnom do 8:00 ili 9:00. Ako je umorna, pustite je da spava. Ako je držite budnom, samo ćete imati umornu, uznemirenu bebu na rukama, koja će se i dalje buditi u 4:00 ili 5:00 sledećeg jutra!
 

 

8. Korišćenje pogrešnih metoda za umirivanje


Prvih nekoliko meseci nakon rođenja bebe s razlogom se nazivaju 4. tromesečje: prilagođavaju se životu van materice i morate učiniti sve da im bude što udobnije. Jedan od najboljih načina da se to uradi je imitiranje života u materici koliko god je to moguće. Zbog toga bebe vole kontakt kože na kožu, kada ih povijate i ljuljate: podseća ih na njihov prvi dom u materici.

Kolevka 4moms mamaRoo je odlično rešenje za umirivanje bebe, jer razlikuje 5 jedinstvenih pokreta i podešavanje brzine koji umiruju vašeg mališana prirodnim pokretima ljuljanja koji su slični onima koje izvode roditelji. Plus, birate između 4 zvučne opcije, čineći ovu kolevku pravom stvari za umirivanje bebe.
 

9. Nedoslednost u uspostavljanju navika spavanja


Nedoslednost u uspostavljanju navika spavanja jedna je od najvećih grešaka koje većina novih roditelja pravi. Možda ne mislite da vaša beba zna razliku između spavanja u kolevci, zajedničkog spavanja s vama u vašem krevetu i ljuljanja na rukama, ali oni to znaju! Osećaju promenu sredine i zbunjuju se. Kada se to dogodi, pokvari im se način spavanja, stvarajući još jedan problem. Trebalo bi da budete dosledni tako što ćete odrediti vreme, mesto i rutinu koja odgovara vašoj bebi, a zatim se toga pridržavati svakog dana. Čvrsta rutina u poznatom okruženju uveliko će pomoći bebi da nauči da se sama smiruje i ide na spavanje, sa ili bez vaše pomoći. Ovo postavlja temelje za kasnije treninge spavanja.
 

Za kraj

zad, svaka beba se razvija svojim ritmom. Pametno je imati razumna očekivanja što se tiče njihovog načina spavanja, jer oni neće magično početi bolje da spavaju kada dođu u određeno doba. Pored toga, imajte na umu da i svi ostali uče u hodu. Nema ništa loše u učenju radeći nešto, pa nemojte biti previše strogi prema sebi. Verujte svojoj intuiciji i vi i vaš mali anđeo ćete biti sasvim u redu. Srećno!

 

Da li Vam je ovaj članak bio od pomoći