Razvoj bebe i deteta

Novorođenče u prvoj nedelji zivota

novorodjence-prva-nedelja

Ima li lepšeg momenta, nego kada se gledate s vašom bebom oči u oči? Jedan potpuno nov svet je pred vama. Postoje razne situacije u kojima će vaša beba u prvoj nedelji pravite pokrete, a to su najčešće uticaj okruženja i jaka svetlost.

Na razvoj vaše bebe u prvoj nedelji dosta utiče samo prisustvo majke. Novorođenče je tokom trudnoće naviklo na otkucaje srca majke, kao i glas. Često će se događati, da vas vaša beba u prvoj nedelji traži pogledom. Na taj način, ona dobija osećaj sigurnosti koji je neophodan na samom početku. Jedna od stvari na koje se treba obratiti pažnja je malo zapušen nos. To ne znači nužno da se radi o samoj prehladi, već predstavlja proces navikavanja bebe na vazduh kod kuće.

Isto tako, možete očekivati da vaša beba u prvoj nedelji traži više hrane. Sasvim je normalna pojava, da dojite bebu više puta tokom dana. Nemojte da vas pokoleba rutina ishrane i spavanja, to je takođe proces i razvoj vaše bebe u prvoj nedelji koji može potrajati, a u jednom momentu će sve ustaliti.

Što se tiče pupčanog partljka, on uglavnom otpada za sedam do deset dana. Vrlo je moguće da se to dogodi ranije, takođe i kasnije. U kom momentu će se rana zatvoriti, zavisi od zrelosti bebe i adekvatne obrade rane. Povidon jod se smatra najboljim sredstvom za obradu, nakon čega zaštite ranu sterilnom gazom. Dok ne dođe do potpuno sanacije, preporuka je da izbegnete kvašenje pupka i neka ostane suv.

beba-prva-nedelja

Količina pelena koju ćete potrošiti je dosta velika, zato je čest odlazak u nabavku naporan. Usmerite se na kupovinu preko interneta. Vaša beba u prvoj nedelji se nalazi na listi prioriteta. Vidite da vaše aktivnosti budu u manjim količinama, poput viđanja sa ljudima. Usmerite se na odmor i spavanje, jer je to ključ da ne budete iscprljeni i pratite razvoj vaše bebe u prvoj nedelji.

Videćete i sami šta su prioriteti kada ste kod kuće, a što može da sačeka i obavezno se time vodite. Vaša beba u prvoj nedelji sigurno ne mari, ako neki komad garderobe nije na pravom mestu. Zato nemojte ni vi, nered može da čeka. Hranite se dosta, snaga je neophodna za majke i razvoj vaše bebe u prvoj nedelji. Nema razloga da se libite da zatražite pomoć, prihvatite svaku koja vam se nudi jer ćete na taj način sebi dosta olakšati sve.

Isto što treba napomenuti, a važno je za majke, postoji mogućnost da se osećate loše i niste srećni. Ovo je situacija gde majke dosta brinu i osećaju krivicu. Znajte da je to problem sa postporođajnom depresijom, koja je sasvim česta i normalna pojava, ali svakako rešiva stvar. Nema razloga za brigu, tako da se prepustite uživanju i razvoju bebe u prvoj nedelji, koja će svakako proći za tren oka.

Izvor: https://roditelji.edukacija.rs/

https://demetra.rs/

Da li Vam je ovaj članak bio od pomoći