Razvoj bebe i deteta

10.
May
2022
Razvoj bebe i deteta

Beba u 3. nedelji je period kada vaš mališan ume da prepozna i razlikuje majku u odnosu na druge osobe. Nemojte se iznenaditi ukoliko bebe stara 3. nedelje u ovom periodu stalno plače. Dosta stvari može uticati na to, kao što su grčevi, uznemirenost ili glad.

10.
May
2022
Razvoj bebe i deteta

Treća nedelja novorođenčeta je iza vas. Došla je 4. nedelja bebinog razvoja, koja ujedno predstavlja i prvih mesec dana bebe. U ovom periodu, možete očekivati da se vaša beba prvi put nasmeje. To je sigurno predivan trenutak, koji će vas oduševiti i raznežiti. Beba od mesec dana može sama da podigne glavicu, jer su vratni mišići sve jači,

10.
May
2022
Razvoj bebe i deteta

Pisali smo da u ovom periodu možete očekivati prvi bebin osmeh. Taj osmeh će vam doneti novu energiju i radost koju do sada sigurno niste osetili. Kada dođe peta nedelja bebinog života, vaša beba će podizati glavu i zbog jačih vratnih mišića, uspevaće da drži glavu podignutu. Beba u 5. nedelji života sada duže spava, međutim na to utiče dosta stvari.

18.
Feb
2022
Razvoj bebe i deteta

Za nama je prva nedelja bebe kako je kod kuće i na redu je razvoj vaše bebe u drugoj nedelji. Uhvatili ste ritam i sada stvari ne deluju toliko strašno. Ako ništa drugo, sigurno ste postali ekspert u menjanju pelena. Nema razloga da brinete šta raditi u ovom periodu, jer vaša beba u drugoj nedelji još uvek nema rutinu i nije moguće predvideti ponašanje.

18.
Feb
2022
Razvoj bebe i deteta

Ima li lepšeg momenta, nego kada se gledate s vašom bebom oči u oči? Jedan potpuno nov svet je pred vama. Postoje razne situacije u kojima će vaša beba u prvoj nedelji pravite pokrete, a to su najčešće uticaj okruženja i jaka svetlost.

18.
Feb
2022
Razvoj bebe i deteta

Došao je i taj trenutak nakon devet meseci iščekivanja. Beba je došla u vaš život i to je jedinstveno iskustvo za roditelje. U proteklom periodu ste pročitali hiljade tekstova i saveta na temu razvoj novorođenčeta. Nema razloga da brinete kako ćete i šta uraditi, opusti ti se i idite stepenik po stepenik.

25.
Feb
2021
Razvoj bebe i deteta

Prilikom trudnoće budući roditelji počinju da se prilagođavaju na nove navike, stil života i obaveze. Beba će u kuću uneti neizmernu ljubav, ali i sve slatke muke. Razvoj bebe po mesecima dok je u utrobi majke, a i kada dođe na svet, daje mnoge odgovore na neka komplikovana pitanja. Jedno je sigurno majka načinom ishrane, dovoljnim snom, životnom bez stresa i prilagođenoj aktivnosti mogu uticati na pravilan razvoj svoje bebe pre rođenja, a raznim motoričkim aktivnostima, ishranom i igrama utiču na razvoj bebe u mesecima koji dolaze.

22.
Nov
2018
Razvoj bebe i deteta

Dečji psiholozi igračke dele po grupama i uvek naglašavaju da je za pravilan razvoj od najranijeg uzrasta važnije da dete ima po jednu igračku iz svake grupe nego pet igračaka iz iste

27.
Aug
2018
Razvoj bebe i deteta

Psihomotorni razvoj deteta počinje još u intrauterinom periodu, kada se odvija intenzivni anatomski, a potom i funkcionalni razvoj nervnog sistema...

27.
Aug
2018
Razvoj bebe i deteta

Dok očekuju rođenje bebe, budući roditelji najviše se fokusiraju na fizičke aspekte njenog dolaska – kako da je smeste, neguju, hrane, oblače.

27.
Aug
2018
Razvoj bebe i deteta

Vožnja bicikla jedna je od onih veština koje obično naučimo u detinjstvu i nikada ih ne zaboravimo.

27.
Aug
2018
Razvoj bebe i deteta

Dok su roditelji često skloni da zanemare ili umanje važnost igre, stručna pedagoška literatura snažno podržava igru i igračke kao i njihov uticaj na dečje živote.