Razvoj bebe i deteta

Beba 11 meseci - šta sve možete da očekujte?

Beba se intenzivno razvija i raste. Pojasnićemo neke od najvažnijih stvari ove faze, kao što su rast i razvoj, ishrana, motoričke sposobnosti, govor i vežbe za bebe.

Rast i razvoj

Beba ima prosečnu težinu od 8 do 11 kilograma,a visoka je između 70 i 80 centimetara. Težina se prosečno uvećava za oko 500 grama do 1 kilograma mesečno. Sada beba treba da bez problema sedi i kreće se po prostoriji uz pomoć nameštaja, oslanjajući se na njega.

Ishrana

U ovom periodu bebe bi trebalo da jedu čvrstu hranu, a ako već nisu počele, onda da se ona postepeno uvodi. To ćete najbolje znati u savetu sa doktorom. Pod čvrstom hranom smatra se povrće, voće žitarice i druge zdrave namirnice. 

Takođe, obratite pažnju na bebine reakcije prilikom hranjenja. Ako uočite neku alergijsku reakciju, tu hranu zaobiđite. To se najviše odnosi na mlečne proizvode i jaja. 

Motoričke sposobnosti

Bebe može da se bez problema kreće napred-nazad i levo-desno. Počinje da sve više razvija fine motoričke sposobnosti, kao što je držanje kašike, čaše i drugih predmeta.

Razvoj govora

Nemojte se iznenaditi ako bebe u ovom period izgovori reči poput "mama" i "tata". Čitajte bebi što više i pričajte joj priče, time ćete podstaći da što pre progovori.

Vežbe za bebe

Kroz igru možete podstaći bebin dalji razvoj. Razne igračke i te kako pomažu, kao što su slagalice, igračke koje mogu da se sklapaju i druge. Pored toga, bebu možete učiti novim veštinama, recimo, odlične vežbe su penjanje uz stepenice. 

Za bebe od 11 meseci najvažnije je da im obezbedite odgovarajuću ishranu, podstaknete jezički i motorički razvoj putem igre i raznih vežbi. Idite na redovne preglede kod pedijatra, jer ćete tako biti sigurni da se beba razvija na pravilan način.  Uživajte u ovom periodu i budite joj podrška u njenom odrastanju. 
 

Da li Vam je ovaj članak bio od pomoći