Razvoj bebe i deteta

Beba od 20 meseci - sve što treba da znate

U 20. mesecu, bebac postaje sve veštiji u trčanju i usavršava tu sposobnost iz dana u dan. Može da se popne uz stepenice, ali mu je potrebna pomoć pri silasku. Verovatno će umeti da šutne loptu, održavajući ravnotežu. Takođe će umeti da prepozna loptu kad je vidi na slici. Beba je veoma aktivna na razne načine, uključujući i one koji mogu da iritiraju, tako se oseća važno i i istražuje.

Dešavaće se da beba pređe granicu, tako što će udariti brata, sestru ili ljubimca. U takvim situacijama, važno je da ne preterujete s reakcijom. Ako odgovorite nasiljem, beba će naučiti da je nasilje prihvatljivo. Umesto toga, objasnite detetu da postoje stvari koje nikada nisu prihvatljive, bez obzira na to koliko jaka osećanja ima.

Umesto da stalno branite nešto bebi, što često izaziva otpor, pokušajte da preokrenete priču. Umesto strogih komandi, uvek možete dati neki predlog za kreativnu aktivnost. Primetićete kako se vaša komunikacija menja i kako beba prihvata ono što želite. 

Prilikom kupovine dozvolite bebi da bira. Povedite je na pijacu, pokažite voće, povrće i dozvolite bebi da ih stavlja u korpu. Recite mu šta ćete pripremiti od toga i najavite da ćete to danas jesti. Uz dozvolu prodavca, beba može da proba to što je odabrala.

Da li Vam je ovaj članak bio od pomoći