Razvoj bebe i deteta

Beba od 16 meseci - sve što treba da znate

Beba počinje sve više da razume svet oko sebe. Olovku će koristiti za crtanje, jer zna čemu ona služi.

Tokom ove faze beba će početi da razume jednostavne igre i satima će uživati u njima. Takođe, bebe uživaj u igri otkrivanja delova tela, poput traženja nosa ili glavice.

Što se tiče ponašanja, ako mislite da nešto radi namerno da bi vas iznervirala, nije daleko od istine. Beba zaista radi neke stvari namerno, ali ne da bi vas iznervirala, već da otkrije otkrije šta sme, a šta ne sme.

Ispitivanje granica je omiljena igra u ovom periodu, pa nemojte biti iznenađeni kada odbija da uradi ono što joj se kaže ili bude gruba prema vama ili drugim ljudima. Jednostavno traži vašu pažnju i razumevanje. Umesto kažnjavanja, potrudite se da razumete šta zaista želi.

Što se tiče mama, ako nemate vremena za frizera, evo par saveta kako sami kod kuće da uradite nešto po tom pitanju. 

Ako želite da vam kosa bude svetlija, možete svaki drugi dan stavljati limun na kosu. Iscedite ga ruku i povlačite pramenove od temena ka krajevima dlake. Sunce će prirodno posvetliti kosu uz pomoć limuna.

Dok beba spava, možete napraviti masku za lice sa ovsenim pahuljicama. Pomešajte pahuljice sa vodom dok ne dobijete gustu pastu, nanesite je na lice i ostavite 15 minuta. Nakon ispiranja mlakom vodom koža lica će biti nežna i glatka. 

Da biste imali odmorno i sveže lice, možete staviti koru krastavca na čelo dok pripremate salatu od krastavaca. Takođe, kolutove krastavca stavite na oči oko 5 minuta da biste se rešili otoka i nadutosti kapaka. 

Ako imate masnu kožu lica, maska od krastavaca je idealna za vas. Sameljite krastavac u blenderu, a dobijenu smesu nanesite na lice i držite je 15 minuta, zatim isperite lice mlakom vodom. Posle ovog tretmana, vaše lice više neće biti masno.

 

Da li Vam je ovaj članak bio od pomoći