Razvoj bebe i deteta

Beba od 19 meseci - sve što treba da znate

Vaša beba sada pokazuje visok nivo inteligencije i počinje da razume značenje onoga što odrasli govore. Smeškaće se kada primeti očigledne greške, ako za zeca kažete da je majmun ili za baku da je deka. Takođe, beba veoma pažljivo opaža promene u svom okruženju, kao što je nedostatak igračaka ili ako se neki predmet pomerili. 

Da biste olakšali proces nezavisnosti, prema bebi se odnosite na najbolji mogući način. Pokušajte da nađete kompromis umesto da idajete naređenja. Odlična zabava za vas i vašu bebu je poseta zoološkom vrtu ili domaćinstvu sa mnogo domaćih životinja. Pokažite mu životinje i oponašajte ih – mališan će sigurno biti oduševljen. Pričajte mu o životinjama, kako žive, šta jedu i gde spavaju. Neka dete priđe bezazlenim životinjama, da ih dodirne i pomazi. Deca su prosto oduševljena ovakvim stvarima.

Vratite se starim navikama – za izlaske u grad sa prijateljicama, organizujte bake i deke ili angažujte dadilju, idite u pozorište, bioskop ili se popijte kafu sa starim društvom. Budite umereni u pričama o svom detetu, pošto to ume da bude dosadno ljudima koji nisu roditelji. Takve teme su za drugačije situacije.
 

 

Da li Vam je ovaj članak bio od pomoći