Razvoj bebe i deteta

Beba od 13 meseci - sve što treba da znate

Beba od 13 meseci nastavlja da se razvija brzo. Svi aspekti razvijaju se ravnomerno, kao što je govor, motoričke sposobnosti, hodanje itd. Objasnićemo na koje stvari treba da obratite pažnju u ovom periodu.

Razvoj bebe

Beba od 13 meseci je veoma aktivna i radoznala za okolinu. Počinje da pokazuje interesovanje za društvenu interakciju te ćete sve češće primećivati razne gestikulacije i izraze lica. Sada mogu da se igraju samostalno, ali i uživaju u igri sa drugom decom.

Ishrana

Beba od 13 meseci jede mnogo. U ovom periodu bebe bi trebalo da jede raznovrsnu hranu i većinu namirnica. Ako kojim slučajem još niste uvrstili neke namirnice, uvodite ih postepeno

Motoričke sposobnosti

Beba sada može da samostalno zauzme u sedeći položaj. Kreće se po prostorijama puzeći ili hodanjem uz pomoć roditelja, ponekad i nameštaja. Većina beba počinje da se penje na nameštaj, a takođe se i uspravlja koristeći ga.

Govor

Beba još ne može da izgovori mnogo reči, ali se trudi da progovori. Verovatno ste dosad čuli mama ili tata, a sada beba uspeva da povezuje zvuk sa predmetima i ljudima. Sve više će početi da ponavlja reči koje čuje u svojoj okolini. 

Hodanje

Pojedine bebe počinju da hodaju u ovom periodu. Ako i ne dođe do toga, nemojte da brinete. Bebe se razvijau na različite načine. Mnoge bebe prohodaju između 15 i 18 meseci. Ako brinete, uvek možete da se javite pedijatru za savet.

Suština je da svaka beba ima svoj tempo po kom se razvija. Nema potrebe da svoju bebu poredite s ​​drugim bebama. Važno je da pratite njen razvoj i podržavate ga kroz igru i ljubav. 
 

Da li Vam je ovaj članak bio od pomoći