Razvoj bebe i deteta

Beba od 18 meseci - sve što treba da znate

Beba sada napreduje u fizičkom razvoju. Postaje sigurniji na nogama, uživa u penjanju po nameštaju i čak može da šutne loptu ako se dovoljno koncentriše. Takođe, primetićete da e memorija bebe prilično dobra, jer može da prepoznaje predmete koje ste joj pokazali ranije. Iskoristite ove nove sposobnosti vašeg deteta i igrajte se žmurke sa omiljenom igračkom.

Ova nedelja podrazumeva razmišljanje o vaspitanju vašeg deteta, jer on počinje da koristi i shvate značenje reči ne. Važno je postaviti jasna očekivanja i objasniti šta je prihvatljivo ponašanje, a šta nije. Iako će beba brzo zaboraviti, važno je da ih ponavljate redovno. 

Budite uzor ponašanja i dosledni u tome. Ako ga opominjete da ne čačka nos, a sami to radite, nećete imati uticaj. Takođe, ako jednom sugerište na neprihvatljivo ponašanje, a drugi put ignorišete, beba će biti zbunjena.

Koristite što više reči druge da biste proširili rečnik svog deteta. Time ćete sprečiti dete da radi ono što ne želite, a vaša očekivanja će biti jasnija.

Da li Vam je ovaj članak bio od pomoći