Razvoj bebe i deteta

Beba od mesec dana - Šta mame mogu da očekuju?

4-nedelja-bebinog-razvoja

Treća nedelja novorođenčeta je iza vas. Došla je 4. nedelja bebinog razvoja, koja ujedno predstavlja i prvih mesec dana bebe. U ovom periodu, možete očekivati da se vaša beba prvi put nasmeje. To je sigurno predivan trenutak, koji će vas oduševiti i raznežiti.

Beba od mesec dana može sama da podigne glavicu, jer su vratni mišići sve jači, a uz to okreće glavu sa jedne na drugu stranu. Vaša beba u prvom mesecu raste brzo, to se najbolje vidi kako se njen apetit povećava i želi više hrane. Bebe od 1. meseca dobijaju prosečno oko 700g do 900g na težini za mesec dana, a rastu oko 2.5cm do 3.8cm mesečno. Većina beba se još uvek hrani 8 puta dnevno u roku od jednog dana. 1. mesec bebe još uvek je rezrevisan za spavanje mališana.

Beba od 1. meseca spava u proseku 15.5 do 17 sati u periodu od 24 sata. Međutim, još uvek ćete morati da sačekata kako bi imali san bez buđenja. U ovom period sigurno će vam biti lakše, jer je 4. nedelja bebinog razvoja perioda kada beba ustali obroke. To će vam olakšati organizaciju. 

Vaša beba od 1. meseca-razvoj čula i motorika

Beba od mesec dana sve više razvija čula. Počinje polako i postepeno da razlikuje boje. Može jasnije da vidi na razdaljini oko 60cm. Bebin sluh u prvih mesec dana paralelno se razvija, zato bebe od 1. meseca počinju da reaguju i primećuju različite zvukove. Obratite pažnju kako reaguju na nečiji govor. To je super trenutak da joj što više pričate i pevušite, time je umirujete.

1. mesec bebe-razvoj motorike

Beba od mesec dana sve više mrda rukicama i nogicama dok leži. To joj i te kako pomaže za dalji razvoj. Nije na odmet da nabavite dobro poznate podloge za igru, jer bebe od 1. meseca pokušavaju da dohvate viseće igračke i vrteške za krevetac. Topla preporuka za mame, kosu vežite u rep. Beba u 4. nedelji razvoja, još uvek nije savladala kako da pusti šta god da dohvati.

Nakon 1. meseca bebe, obratite pažnju na sledeće stvari koje se odnose na razvoj bebe u prvih mesec dana. To su pokazatelji, da bebin razvoj ide u pravom smeru.

  • Reaguje na zvukove
  • Osmeh kada joj nešto pričate
  • Podiže glavu kada je na stomaku
  • Smiruje se kada čuje vaš glas
  • Drži predmet kada joj date u šaku

Pregurali smo prvih mesec dana, sada ulazimo u drugi mesec koji donosi nove lepe momente. 

Da li Vam je ovaj članak bio od pomoći