Razvoj bebe i deteta

Vaša beba u 2 mesecu - 1. nedelja

Pisali smo da u ovom periodu možete očekivati prvi bebin osmeh. Taj osmeh će vam doneti novu energiju i radost koju do sada sigurno niste osetili. Kada dođe peta nedelja bebinog života, vaša beba će podizati glavu i zbog jačih vratnih mišića, uspevaće da drži glavu podignutu.

Beba u 5. nedelji života sada duže spava, međutim na to utiče dosta stvari. Jedan od najboljih saveta je da bebu stavite da spava, dok je budna ali polako tone u san. Peta nedelja života bebe je odličan trenutak da radite na tome da se beba samostalno uspava. To će vam pomoći u narednom periodu, jer će uspavljivanje trajati svega nekoliko minuta. 
 

5. nedelja bebinog razvoja

Tokom ove nedelje, beba može da prati kretanje. Fokus je sa oba oka. Peta nedelja bebinog života je trenutak za prvi pregled kod pedijatra. Tada beba dobija svoju prvu vakcinu, a vaš lekar će pregledati bebu i proverititi sledeće stvari:

  • Reflekse
  • Težinu
  • Dužinu
  • Opšte stanje

Ukoliko vam je lakše, napravite spisak pitanja. Time ćete saznati sve što vas zanima, bez obzira što će lekar dati smernice za 6. nedelju bebinog razvoja, kao i naredni period.  U petoj nedelji bebinog razvoja posvetite se posebno druženju i povezivanju sa bebom. Beba tada razvija svesta okoline.

Provodite vreme u prirodi, možete početi da je navikavate na različite mirise. Time ćete podstaći njenu želju za učenjem i zadovoljiti njenu radoznalost. Beba u 5. nedelji života može negodovati kada se kupa. Kupanje možete učiniti opuštenijim, ako nabavite anatomske kadice ili nešto od opreme za kupanje

Beba u 5. nedelji razvoja-saveti za mame

Nemojte se ustručavati da nađete malo vremena za sebe. Radite šta god da vam prija, jer na taj način nećete upasti u kolotečinu niti ćete se osećati da ste izolovani. Odmarajte i opuštajte se kada god možete tokom pete nedelje bebinog života. 5. nedelja bebinog razvoja može biti pogodna da popijete kafu sa prijateljima, čak i organizujete vikend izlet.

Da li Vam je ovaj članak bio od pomoći