Razvoj bebe i deteta

7. nedelja bebinog razvoja - beba mesec dana i 3. nedelje


 

Ovo je nedelja kada vaša beba pokušava da uskladi sva čula i pokrete. Prepoznaje kontrast boja, čuje i razlikuje ukus mleka od ostalih ukusa. Kada dođe 7. nedelja bebinog života, ona pokušava da poveže ukuse s predmetima koji joj se nađu u ustima.

Beba tokom 7. nedelje razvoja počinje da ima smislenije pokrete. Počinje s učenjem da čvrsto drži glavu, što je od velike važnosti. Tu je važno da vratni mišić počinju polako da jačaju. Zato je bitno da bebinu glavu ne držite čvrsto, već samo pridržavate. 

7. nedelja bebinog razvoja je period kada bolje reaguju na okruženje i zvuk. Nemojte se iznenaditi ako beba dok joj govorite nešto, prestane da sisa i počne da zuri u vas. 

Beba tokom ove nedelje možda počne da mlati nogicama i šutira šta god joj se nađe na putu. To će joj biti omiljena zanimacija, pogotovu tokom kupanja. Upravo šutiranje i mlaćenje nogicama može pokazati na njeno raspoloženje, možda je umoran ili gladna. 

7. nedelja bebinog razvoja - saveti za mame

Sada je pravi trenutak da razmislite o čuvanju bebe. Bliži se povratak poslu, te nije na odmet da se raspitate o vrtićima i uslovima. Bilo bi super i da nađete pouzdanu osobu koja vam može pomoći. Ukoliko imate mogućnost da radite od kuće ili skraćeno, zasigurno će vam goditi.

7. nedelja bebinog razvoja - saveti za bebe

Vidite da tokom 7. nedelje bebinog života omogućite bebcu da se što više igra i “razvlači”. Raširite jorgan na pod i stavite bebu tu s njenim omiljenim igračkama. To će doprineti da se sama okreće i vežba podizanje. 

Ako počne da negoduje i bude nemirna, pokušajte opet kroz par dana. 

Da li Vam je ovaj članak bio od pomoći