Razvoj bebe i deteta

Beba od 14 meseci - sve što treba da znate

Pošto beba napuni 14 meseci, većina iima sposobnosti koje se odnose na motoriku i govor. Mnoge bebe mogu samostalno da se kreću, a neke su već porpičino razvile govor.

U ovom periodu, većina beba uma da drži predmete s jednom rukom, hoda ako se oslanja i drži za nešto, puzi i penje se uz stepenice, koristi kašiku i čašu.

Govor

Bebe od 14 meseci mogu da razumeju više reči, nego što izgovara. Naravno, ako vaša beba još nije “progovorila”, nema razloga za brigu. Pojedine bebe izgovore prve reči tek kada napune 18 meseci. 

Što više čitajte knjige i razgovarajte, jer im tako pomažte u razvoju govora. Koristite jednostavne rečenice i ponavljajte reči kako bi beba mogla da razume značenje. 

Hodanje

Za hodanje je potrebno vreme i razvija se postepeno. Bebe uglavnom počinju da hodaju s godinu dana.Međutim, pojedine bebe prohodaju tek kada navrše 15 meseci. 

Kada nauče da hodaju, važno je da njihovo okruženje bude bezbedno, jer ćete tako izbeći potencijalne povrede. Takođe, neka se beba oslanja na vas prilikom hodanja, time ćete mu pomoći oko koordinacije i ravnoteže. 

Saveti za roditelje

Izdvojili smo par saveta za roditelje koji mogu biti od pomoći:

  • Čitajte knjige i time podstaknite govor. 
  • Neka beba samostalno istražuje okolinu. 
  • Neka se baba igra s drugom decom, time je učite socijalizaciji. 
  • Beba treba što više sama da koristi pribor za jelo, tako ćete je naučiti da se sama hrani.

Što više radite na podsticanju motoričkih sposobnost i razvoju. Pričajte sa bebom i ponavljajte pojedine reči. Putem igre podstaknite kreativnost tako što ćete im dati pribor za crtanje. Ako imate bilo kakva pitanja, uvek se možete posavetovati s pedijatrom. 

Pustite vašu bebu da istražuje i uči nove stvari. Vi ste njena podrška tokom odrastanja i uživajte zajedno s njom u odrastanju.
 

Da li Vam je ovaj članak bio od pomoći