Razvoj bebe i deteta

Beba od 15 meseci - sve što treba da znate

Beba od 15 meseci uče i otkrivaju nove stvari svakodnevno. Mi ćemo se fokusirati na tri najvažnije stvari, to su razvoj, govor i hodanje. Tu je i nekoliko saveta za roditelje kako da podstaknu njihov razvoj.

Razvoj

Bebe se penju na stepenice, guraju igračke, sklapaju igračke i kocke. Počinju sve više da razvijaju kognitivne sposobnost kroz učenje, igru i istraživanje.

Govor

Uče nove reči i počinju da ih povezuju sa situacijama. Mogu da izgovore proste rečenice, kao što su "daj mi" ili "neću to". Umeju da imitiraju zvukove koje čuju i upotrebljavaju gestikulaciju da se izraze.

Hodanje

Hodanje je ključna motorička sposobnost za razvoj beba i počinju da hodaju. Na početku su nesigurne i često zapnu o nešto, ali se brzo razvijaju i uspevaju da premoste sve prepreke.

Saveti za roditelje

Ohrabrite bebu da istražuje, ali vodite računa o bezbednosti. Čitajte im i pričajte priče. Možete i da pevušite.  

Neka se što više igra kako bi razvijala motoričke sposobnosti. Neka se beba razvija svojim tempom, ako imate bilo kakve nedoumice, tu je pedijatar da vam pruži savete. Tokom svog razvoja bebe uče i istražuju. Putem aktivnog učenja i otkrivanja okoline, bebe mogu da značajno napreduju u svom razvoju.
 

Da li Vam je ovaj članak bio od pomoći