Razvoj bebe i deteta

Vožnja bicikla jača telo i samopouzdanje

Vožnja bicikla jedna je od onih veština koje obično naučimo u detinjstvu i nikada ih ne zaboravimo. Ona predstavlja fizičku aktivnost kojom ljudi mogu da se bave do duboke starosti, i pruža im brojne psihološke i fizičke prednosti. Nesumnjivo da i najmlađima donosi blagodeti.

O tome zašto je važno da deca što više voze bicikl razgovarali smo sa Milanom Kojićem, magistrom kineziterapije sa Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje i mastera sportske medicine sa fizikoterapijom sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, osnivačem školice za sport Pokret za okret.
- Svako od nas ko je imao privilegiju da u detinjstvu vozi bicikl i danas se sa velikim uzbuđenjem može prisetiti mnogih lepih događaja i druženja i ispričati interesantu dogodovštinu. Uz to što nam vožnja bicikla obogaćuje život i svakodnevicu, nesumnjivo je i da pozitivno utiče na zdravlje. Važnost bicikla ogleda se u činjenici da je zdravlje nacije u direktnoj vezi sa razvojem biciklističke kulture. A pod tim podrazumevamo Zakon o zaštiti biciklista u sabraćaju, razvoj biciklističke mreže puteva i infrastrukture, popularizaciju bicikla kao gradskog prevoznog sredstva, organizaciju manifestacija i takmičenja - objašnjava Milan Kojić.

Stručnjaci se slažu da je vožnja bicikla višestruko korisna i zdrava: pomaže napredak krupne motorike kod deteta, razvoj pažnje, ravnoteže, koncentracije, čak i povećava kapacitet pluća. Bicikl se zbog svih pozitivnih motoričkih, zdravstvenih i ekoloških efekata smatra najboljim prevoznim sredstvom. Takođe, psiholozi naglašavaju da kada dete nauči da vozi ovo prevozno sredsto, njegovo samopouzdanje i osećaj lične vrednosti rastu, jer je ponosno na novostečenu veštinu.  Zato je u svakom smislu blagodat ako vaše dete ima priliku da češće vozi bicikl, smatra sagovornik Baby planete i dodaje:
- Vožnja ovih dvotočkaša od najranijeg uzrasta pre svega je značajna sa aspekta razvoja pažnje, koncentracije, a zatim i ravnoteže, koordinacije, jačanja mišića nogu, trbuha, a sa daljim razvojem te veštine jačaju ruke i rameni pojas. Takoreći, zahvaljujući redovnoj vožnji bicikla mališanima jačaju i osnažuju se svi mišići, a  pozitivno utiče i na razvoj mnogih sposobnosti - pojašnjava Milan Kojić.

Ipak, iako deluje jednostavno, vožnja bicikla je ozbiljna veština. Zato nemojte dete terati da pre vremena samostalno vozi. Zapravo, učenje vožnje bicikla je proces i najbolje je da se odvija u više faza kako bi bilo manje stresno i za roditelje, i za dete.

Pre nje dete treba da razvija mnoge mišiće i fizičke sposobnosti. Guralice, tricikli, trotineti, bicikle bez pedala pozitivno doprinose tom procesu, jer razvijaju osećaj za vožnju i upravljanje.Tako deca stiču sigurnost i samopouzdanje, ali ipak, ako ih predugo koristi, mogu negativno uticati na savladavanje voženja bicikla. No, kad dete jednom nauči da samostalno vozi bicikl, onda ništa više nije problem, može da nastavi da koristi i druga svoja prevozna sredstva. A kada će dete s bicikla s pomoćnim točkićima preći na vožnju bez pomagala, zavisi od samog deteta i veština koje je steklo.
- Danas postoji mnoštvo raznih vozila za decu. Neka su veoma korisna sa aspekta učenja vožnje bicikla, a neka mogu da budu i štetna, na primer tricikl ako se predugo vozi. Jer, ako dete suviše dugo vozi tricikl, steći će lažni osećaj sigurnosti i neće podsticati osećaj za ravnotežu niti pokušavati da balansira.

Dakle, ima smisla da dete vozi tricikl u početnoj fazi, dok ne nauči da okreće pedale i upravlja guvernalom.
- U zavisnosti od visine, deca guralicu ili tricikl mogu da voze već od druge godine, a od treće poneko može da vozi i bicikl s pomoćnim točkićima. Mada, češće se to događa oko četvrte godine, a ima slučajeva da mališani u tom uzrastu čak nauče da samostalno voze bicikl. To je zaista individualno i zavisi od mnogo faktora. S tim ne treba žuriti, već pogoditi momenat kada je dete spremno da nauči da vozi bicikl na dva točka i to što lakše savlada - poručuje Milan Kojić, koji svakodnevno u svojoj školici Pokret za okret radi na razvoju motorike i raznih fizičkih veština.

Kaciga je obavezna

Sigurnost je važan aspekt vožnje bicikla. Kako navodi naš sagovornik, obavezno je da dete koristi kacigu, a kako ima dosta raznih modela, najbolje je pre kupovine konsultovati se sa stručnjakom. Kaciga štiti glavu, ali je potrebno da bude dobro podešena i sa maksimalno zategunutim kaiševima. Uz to, dobro je imati i štitnike za ruke i kolena.
- Možda je najbitnije naučiti dete da bude uvek pažljivo i svesno svojih sposobnosti, kako bi polako sticalo iskustvo i razivjalo veštine u vožnji. Sve vreme dok dete uči da vozi bicikl na dva točka poželjno je da ga roditelj nadzire i po potrebi mu pomogne. Takođe, uloga roditelja je i da koriguje vožnju i uči dete o opasnostima koje mogu da proisteknu zbog nepažljive vožnje - savetuje Milan Kojić.

Vožnja bicikla nema mane

Stručnjaci se slažu da vožnja bicikla nema nikakav negativan uticaj na razvoj ili zdravlje deteta.Veoma je bitno odabrati dobar bicikl, primeren fizičkoj građi deteta. Najbolje je da bicikl kupujete zajedno s detetom i uz savet stručnog lica (prodavca). Bicikl treba da bude dovoljno nizak kako bi dete sedelo normalno dok ga vozi te da se samo može popeti na njega i samo sići. Gume treba da su dobro napumpane kako ne bi trpela dečja kičma. Sedište neka bude ravno i stabilno, a ručke takve da dete može lako da ih dohvati i drži a da mu ne klize iz ruku.

Da li Vam je ovaj članak bio od pomoći