Zdrava beba, zdravo dete

Ojed kod beba

Ojed kod beba - sve što roditelji treba da znaju

Svaki roditelj, bar jednom tokom odrastanja deteta susrešće se sa ojedom. To su male crvene tačkice vidljive na telu, ili delu tela. Ojed kod beba najčešće se javlja na delu koji je pod pelenom, ispod pazuha, na prevojima, stomaku i oko genitalija. Najčešći ojed kod beba nastaje baš na mestu koje je zaštićeno pelenom. Dakle, predeli oko bebine guze i prepona su najugorženiji. Ojed se može javiti i u prvim danima po rođenju bebe, ipak češće se javljaju između 8. i 12. meseca. 


Istraživanja su pokazala da ojedi čine 10 do 20 odsto svih promena na koži novorođenčeta. Prvi simptomi koji se javljaju su nervoza bebe i plač tokom kupanja ili dodira pelenske regije, a potom se mogu uočiti i promene na koži bebe. Precizni uzroci ojeda još nisu utvrđeni. Ono što je sigurno i što lekari ističu je da ojeda nije posledica nedovoljne higijene ove regije.


Crvenilo kod beba po guzi - česti uzroci nastanka

Pedijatri ističu da su ovo jedni od ključnih razloga nastanka ojeda kod beba:

 

 • Bebina koža je generalno osetljiva ali ojed se češće može javiti kod beba koje su sklonije alergiji koja se manifestuje kao ekcem ili dermatitis
 • Upotreba plastičnih gaćica preko pelene mogu uzrokovati ojed
 • Dijareja 
 • Znojenje
 • Pad imuniteta
 • Suva koža
 • Ukoliko majka doji bebu, hrana koju je konzumirala može biti jedan od uzroka
 • Korišćenje različitih hemijskih preparata kao što su: deterdženati, omekšivači, praškovi, losioni, puderi illi kreme kojima se tretira pelenska regija
 • Takođe terapije antibioticima mogu uzrokovati nastanak ojeda s obzirom na to da oni uništavaju normalnu, fiziološku bakterijsku floru creva

Dakle, ojed kod beba izazivaju različiti faktori. Kao najčešći, navodi se dijareja. Retka stolica je specifične kiselosti. Pomenuta kiselost retke stolice nagriza kožu što dovodi do nastanka ojeda. Iako dete roditelji presvlače često, pomenuta kiselost može trenutno imati agresivno dejstvo na mladu kožu bebe. Ovaj tip ojeda, brzo prolazi i jednostavno se leči.
Ono na šta posebno treba obratiti pažnju jeste da ojed ponekad može da se javi i kao posledica bakterijske infekcije kože čiji su uzročnici stafilokok ili streptokok i gljivične infekcije. Ukoliko je izazvan bakterijom, naziva se impetigo. Ovakav tip ojeda javlja se u plikovima koji često pucaju i njihovo lečenje zahteva posebnu negu. 

 

Lečenje u kućnim uslovima ojeda kod beba

Prilikom prvih simptoma ojeda, potrebno je da roditelji često peru svoje dete i presvlače suvim pelenama kako bi koža imala što manje kontakta sa stolicom i urinom. Česta promena pelena smanjiće mogućnost vlažne sredine i pogoršanje stanja. U tom periodu preporučuje se upotreba pamučne pelene i kupanje isključivo mlakom vodom, bez korišćenja sapuna, losiona, vlažnih maramica koje sadrže alkohol i mirise. Nakon kupanja bebu bi trebalo nežnim pokretima obrisati mekanim pamunčnim peškirom ili pamučnom pelenom. Kada je baba okupana i suva, kožu bi trebalo namazati kremom koja sadrži vazelin ili cink oksid. Na ovaj način stvoriće se zaštitna barijera kože. Pedijatri ističu da bi u ovom periodu bebi, kada god je to moguće, trebalo skinuti pelene kako bi se regija obuhvaćena ojedom sušila i ventilirala.

 

Poseta pedijatru i upotreba medikamenata u cilju lečenja ojeda kod beba

Ukoliko beba ima pojačan ojed preporučljivo je odvesti bebu na lekarski pregled. Pedijatar će lakim i jednostavnim pregledom utvrditi da li je reč o klasičnom osipu, alergiskoj reakciji ili o bakterijskom osipu i u skladu sa tim prepisaće adekvatnu terapiju. Ukoliko se ojed javio kao posledica infekcije, pedijatri najčešće propisuje tretiranje obolelih mesta antibiotskim mastima ili kombinovanim kremama koje sadrže antibiotike. U težim slučajevima, savetuje se upotreba blagih kortikostroidnih krema, koje deluju antizapaljenski. One se nanose u tankom sloju, onoliko dana koliko odredi pedijatar.

 

Raspoloženje beba tokom ojeda

Ojed kod beba obično je izuzetno bolan. Beba je za vreme ojeda nervozna, plačljiva i razdražljiva. Svrab je najniži prag bola, pa tako i svrab koji se javlja kod ojeda, signalizira neku promenu. Ojed kod beba izaziva plač, nesanicu, neraspoloženje, a često bebe mogu odbijati i hranu. Važno je napomenuti da roditelji prilikom kupanja i brisanja bebe posebno vode računa kako ne bi dodatno iziritirali bebinu kožu koja je pod ojedom. Uz pridržavanje uputstva lekara i pravilene nege bebe, ojed će se brzo povući. 


Kako sprečiti ojed?

Kako ojedi najčešće nastaju zbog vlažne kože, da se isti ne bi pojavio važno je da zona pokrivena pelenom bude suva i čista. Prilikom kupanja bebe poželjno je izbegavati agresivne hemijske preparate koji dovode do isušivanja kože. Lekari savetuju upotrebu blagih preparata koji u svom sastavu imaju prirodna ulja. 


Ovo su neki od saveta čija primena će pomoći u sprečavanju nastanka ojeda kod beba:

 

 • Nakon kupanja pamučnim peškirom obrisati svaki prevoj na bebinoj koži. 
 • Iako se beba izmokri u toku noći savetuje se da se presvuče. 
 • Upotreba maramica bez alkohola i mirisa
 • Kada se beba ukaki, bebinu guzu oprati mlakom vodom i zameniti pelene
 • Kada se beba upiški dovoljno je samo zameniti pelenu
 • Isprobati različite pelene dok se ne pronađu odgovarajuće za bebu
 • Pamučne pelene iskuvavati nakon što se zaprljaju


Ojed kod beba je česta pojava. Bar jednom svaki roditelj se susretne sa ovim tegobama. Ono što je važno napomenuti je da su ovo stanja koja se brzo i jednostavno leče. Najbolje bi bilo eliminisati mogućnost nastanka ojeda kod beba, ali ukoliko do njega i dođe uz upotrebu određenih krema i masti brzo će proći. Preventivne stvari koje će sprečiti nastajanje ojeda su: često menjanje pelena, sušenje kože, kupanje bebe isključivo vodom i kamilicom.

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Pampers pelene premium VP 2 mini 4-8kg 46kom su specijalno dizajnirane, sa 3 apsorbujuć...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
1.559,00 RSD
Kupi
Sačuvano u omiljne
Pampers baby vlažne maramice sensitive 52kom.Imaju izuzetno meku teksturu i zato se mog...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
189,00 RSD
Ušteda 36,00 RSD
225,00 RSD
Kupi
Da li Vam je ovaj članak bio od pomoći