Zdrava beba, zdravo dete

Baby instant čaj za bebe

Da li su kolike bolest i kako nastaju ?

Prvo što roditelji treba da znaju kada su u pitanju kolike (grčevi) kod beba – jeste da je beba zdrava a da kolike nisu bolest već stanje koje će proći. Ne zna se tačan uzrok kolika, pa samim tim ne postoji ni konkretna terapija (lek) koja bi otklonila ovaj problem. Ipak se pouzdano zna da jedan od uzroka kolika mogu biti nagomilani gasovi u crevima najverovatnije usled promene peristaltike creva usred početka konzumiranja hrane. Zato se u nekim starijim školama pedijatrije može pročitati i naziv “nezrela creva”, pojam koji nije jasno definisan ali najčešće se misli na nedostatak probiotskih bakterija i enzima koji razlažu hranu.

 

Kako prepoznati bebu koja ima kolike ?

Najčešće, neko vreme posle obroka (sat do dva) beba se budi, plače i savija nogice prema trbuhu. Neutešno plače u intervalima, sa povremenim prekidima, grči se, a kolike se najčešće javljaju u određeno doba dana, popodne ili uveče (kod nekih beba ponavljaju se tokom celog dana). Veoma je važno da se roditelji i zdravstveni radnik uvere da beba plače zbog kolika a ne zbog nekog drugog zdravstvenog problema. Beba koja plače zbog kolika je zdrava, lepo napreduje i osim za vreme kolika, izgleda dobro, lepo jede vesela je i ima normalnu stolicu. Važno je znati da se dijagnoza kolika kod bebe postavlja na način da se isključuje postojanje nekog drugog zdravstvenog problema kod deteta.

 

Kako da pomognemo detetu ?

Neka ispitivanja nivoa stresa merenjem kortizola (hormona stresa) kod beba pokazala su da zapravo bebe to ne boli. Ipak, zdrav razum nalaže da se nešto mora preduzeti. Ne zaboravimo da je stanje u kome traju grčevi veoma psihološki izazovno i za roditelje. Masaža stomačića blagim pokretima ili toplom pelenom, termoforom za bebe, roditeljski glas i nežni pokreti ritmičkog ljuljuškanja mogu doprineti umirenju deteta. Sa druge strane, komorač u vodi može pomoći detetu ukoliko se daje u predviđenoj dozi. Takođe, pravilna ishrana mame i bebe je veoma važna.

 

Baby instant čaj sa komoračem

Baby čaj (doza ili kesica) sadrži ekstrakt ploda komorača proizvedenog po GRAS standardima koje propisuje Agencija za bezbednost hrane i lekova iz SAD. GRAS (Generally Recognized as Safe) prepoznaje proizvode najvišeg kvaliteta i bezbednosti što je veoma važno obzirom da je proizvod namenjen najosetljivijoj populaciji – bebama i maloj deci. Komorač koji se nalazi u Baby Čaju uzgojen je na kultivisanim plantažama najvećeg proizvođača komorača u svetu, kompenije Martin Bauer iz Nemačke, te je samim tim veoma bezbedan za upotrebu.

Način primene: Jednu punu supenu kašiku (ili jednu kesicu) rastvoriti u 150ml ključale rashlađene vode. Napitak rashladiti na sobnoj temperaturi. Plod komorača sadrži dekstrozu i nije potrebno dodatno zaslađivanje. Baby instant čaj se može koristiti već od druge nedelje (uz konsultaciju sa pedijatrom), jedna doza dnevno. Preporučena doza za decu do 4 godine, 1 kesica/doza dnevno, za decu preko 4 godine 1-2 kesice dnevno. Detetu uvek ponuditi sveže pripremljen napitak”.  

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara