Zdrava beba, zdravo dete

Vakcine za bebe i decu - sve što treba da znate

Šta je vakcinacija? 

Vakcinacija predstavlja preventivnu zdravstvenu zaštitu beba i dece. Sprovođenje ima za da suzbije i spreči širenje infektivnih bolesti. Putem vakcine u dečiji organizam se ubacuje mala doza infektivnih bolesti (uzročnici). Time se podstiče imuni sistem koji počinje da razvija otpornost.

Spisak vakcina za bebe i decu

Postoji više različitih vrsta vakcina.  Sve su propisane zakonom i veoma su bitne za razvoj bebe i dece. Sve vakcine daju se u skladu sa kalendarom vakcinacije. Jedina odstupanja nastaju ako je beba kojim slučajem prehlađena, tada se plan vakcinacije pomera. Vakcine za određene bolesti su obavezne.

  • HB - vakcina protiv akutnog virusa heptatitisa B.
  • BCG – vakcina protiv tuberkuloze
  • DTAP/IPV/HIB I PNEUMOKOKNA VAKCINA - vakcina protiv difterije, tetanusa, velikog kašlja (pertusisa), dečije paralize (poliomijelitisa), infekcija izazvanih bakterijom Hemofilus influence tipa B i infekcija izazvanih bakterijom Streptokokus pneumonije
  • MMR - vakcina protiv morbila, mumpsa i rubeole (male boginje, zauške, crvenka)
  • OPV – vakcina protiv dečije paralize (poliomijelitisa)
  • DT – vakcina protiv difterije i tetanusa

Vakcine se najčešće daju u ruku bebe i dece, a kod mlađih od godinu dana u butinu. Takođe, vakcinacija bebe u Srbiji je besplatna i finansirana od strane Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

Kalendar vakcinacije


Izvor:
Bebo club

Koje vakcine beba dobija u porodilištu?

Beba u porodilištu prima vakcine protiv tuberkuloze i heptatitisa B.

Vakcine za bebe sa navršenih mesec dana

Pošto beba navrši mesec dana, dobija se druga doza vakcine protiv hepatitisa B. Ima mogućnosti da beba ne primi pojedinačnu vakcinu za hepatitis B tokom prvog meseca. Već da se vakcinacija odloži za drugi mesec na preporuku pedijatra i zahtev roditelja. Tada se dobija šestovalentna vakcina.

Vakcine za bebe sa navršenih dva meseca

Sa dva meseca dobija petovalentna kombinovana vakcina. Ovom vakcinom beba se štiti od difterije, tetanusa i velikog kašlja (DTP), dečije paralize (Polio vakcina IPV), smrtonosne bakterije hemofilus influence (HiB).

Dolazi u obzir i šestovalentna vakcina koja pored pomenutih bolesti, štiti i od hepatitisa B.

Vakcine za bebe sa navršenih tri i po meseca

Kada beba navrši tri i po meseca, dobija se druga doza kombinovane petovalentne vakcine. Ova vakcina štiti bebca od različitih bolesti, kao što su tetanus, dečija paraliza, veliki kašalj, diferija i oboljenja izazvanih Hemofilusom influence tipa B.

Takođe uključuje i vakcinu protiv pneumokokne bolesti.

Vakcine za bebe sa navršenih šest meseci

U šestom mesecu života beba prima treću dozu petovalentne vakcine. Takođe, dobija se i treća doza vakcine protiv hepatitisa B. Ova vakcina štiti od svih gorepomenutih bolesti.

Vakcine za dete sa navršenih godinu dana

Kada beba napuni godinu dana, prima MMR vakcinu. Ovu vakcinu može da dobije i kad navrši 15 meseci. Vakcina je štiti od malih boginja, zaušaka i rubele.

Vakcine za dete sa navršenih 18 meseci

Kada prođe godinu dana od treće doze petovalentne vakcine, sledi revakcinacija petovalentnom vakcinom. Vakcina štiti od dečije paralize, difterije, tetanusa, velikog kašlja i oboljenja izazvanih Hemofilusom influence tipa B. U ovom periodu dobija se i revakcina za zaštitu od pneumokoka.

Izvori: bebo.club

Da li Vam je ovaj članak bio od pomoći